Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Moja omega pływa przy hamowaniu , prosze o porade

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   RAFCIKB

RAFCIKB
  • 4 postów

Napisany 26 października 2007 - 10:23

:smile: Witam wszystkich.
Mam Opla Omegę 2.0 16V z 1997 roku i mam wielki problem , mianowicie zrobiłem ścieżkę (bo coś stukało) i okazało się że mam do wymiany tuleje na wahaczach , drążek z prawej strony i klocki. Oczywiście zaraz to wszystko wymieniłem + ustawienie zbieżności i co ? Niestety auto bardzo nerwowo zachowuje się na koleinach i nierównościach (trzeba bardzo mocno kontrować kierownicą) , a do tego przy lekkim hamowaniu ściąga raz na prawą stronę , raz na lewą stronę (bardzo mocno) , przy czym tak jakby prawe koło łapało szybciej . Tego objawu nie ma jak na hamulce depnę mocno , wtedy ABS działa i hamuje równiutko. Również jak droga jest równa jak "stół" to mogę spokojnie puścić kierownicę (nie hamując) i autko jedzie jak po sznurku , a wystarczy że lekko przyhamuję i znowu się zaczyna.
Wrażenie z jazdy jest takie jakby auto pływało po drodze , kierownicę trzeba mocno trzymać żeby nie wylecieć z drogi , czy ktoś mi może pomóc ?!
pozdrawiam Rafał

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 26 października 2007 - 10:37

:smile: Witam wszystkich.
Mam Opla Omedę 2.0 16V z 1997 roku i mam wielki problem , mianowicie zrobiłem ścieżkę (bo coś stukało) i okazało się że mam do wymiany tuleje na wahaczach , drążek z prawej strony i klocki. Oczywiście zaraz to wszystko wymieniłem + ustawienie zbieżności i co ? Niestety auto bardzo nerwowo zachowuje się na koleinach i nierównościach (trzeba bardzo mocno kontrować kierownicą) , a do tego przy lekkim hamowaniu ściąga raz na prawą stronę , raz na lewą stronę (bardzo mocno) , przy czym tak jakby prawe koło łapało szybciej . Tego objawu nie ma jak na hamulce depnę mocno , wtedy ABS działa i hamuje równiutko. Również jak droga jest równa jak "stół" to mogę spokojnie puścić kierownicę (nie hamując) i autko jedzie jak po sznurku , a wystarczy że lekko przyhamuję i znowu się zaczyna.
Wrażenie z jazdy jest takie jakby auto pływało po drodze , kierownicę trzeba mocno trzymać żeby nie wylecieć z drogi , czy ktoś mi może pomóc ?!
pozdrawiam Rafał

albo kiepskej jakosci tuleje albo warsztat uszkodzil przy montazu.

#3 OFFLINE   RAFCIKB

RAFCIKB
  • 4 postów

Napisany 26 października 2007 - 11:26

WIELKIE DZIęKI , TEż MI TAK MóWIł DIAGNOSTA , ALE CHCIAłEM JESZCZE POTWIERDZIć , BO RóżNE SłYSZAłEM TEZY NA TEN TEMAT żE NIBY WINA TARCZ , KLOCKóW , POMPY HAMULCOWEJ ITD. WIęC MóSZę JESZCZE RAZ WYMIENIć , ALE JUż NIE U TEGO MECHANIKA :yes_yes: JESZCZE RAZ DZIęKI
POZDRO

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 26 października 2007 - 11:51

WIELKIE DZIęKI , TEż MI TAK MóWIł DIAGNOSTA , ALE CHCIAłEM JESZCZE POTWIERDZIć , BO RóżNE SłYSZAłEM TEZY NA TEN TEMAT żE NIBY WINA TARCZ , KLOCKóW , POMPY HAMULCOWEJ ITD. WIęC MóSZę JESZCZE RAZ WYMIENIć , ALE JUż NIE U TEGO MECHANIKA :yes_yes: JESZCZE RAZ DZIęKI
POZDRO

prosba - nie pisz drukowanymi literami. to znacza KRZYK

#5 OFFLINE   RAFCIKB

RAFCIKB
  • 4 postów

Napisany 26 października 2007 - 12:35

:oops: , sorki i jeszcze raz pozdrawiam

#6 OFFLINE   gobo

gobo
  • 106 postów

Napisany 26 października 2007 - 13:14

Witam,
potwierdzam tuleje.
Miałem identyczny problem, trzy razy podchodziłem pod ścieżkę. W końcu kupiłem nowe wahacze kompletne z tulejami i swożniem. I wreszczie mam spokój.

#7 OFFLINE   RAFCIKB

RAFCIKB
  • 4 postów

Napisany 27 października 2007 - 10:17

:smile: wielkie dzięki i pozdrawiam

#8 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 października 2007 - 10:32

Rafcik zmieniaj tuleje u takich fachowców co mają prase do wyjmowania i wkładania tuleji, bo jeśli znowu będą to robić za pomocą młotka i mesla to znów będziesz miał problem. :mrgreen:

#9 OFFLINE   wojtek1234

wojtek1234
  • 82 postów

Napisany 27 października 2007 - 17:58

RAFCIKB a jakie masz opony? szerokość? Ja mam 235/45/17 i też na koleinach czasem "walcze"
C 3.0V6 Black Caravan 2000'
http://img225.images...ie025ku1.th.jpg

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 27 października 2007 - 19:30

RAFCIKB a jakie masz opony? szerokość? Ja mam 235/45/17 i też na koleinach czasem "walcze"

ja tez walczylem. ale po wymianie drazka srodkowego i lewego krotkiego i dlugiego + zbieznosc juz nie walcze :)

#11 OFFLINE   raf115

raf115
  • 29 postów

Napisany 28 października 2007 - 11:03

Sprawdź jeszcze amortyzatory z przodu. Ja wymieniłem na nowe i teraz to jest zupełnie inne auto. Niestraszne mu są koleiny. Pozdr.