Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] pisk turbiny (okolic) omega 2.2 dti 2001r

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   PWL79

PWL79
  • 12 postów

Napisany 08 września 2013 - 20:13

Witam wszystkich. Z mojej turbiny lub jej okolic wydobywa się głośny pisk ściśle związany ze zwiększaniem się obrotów. Pisk staje się coraz bardziej uciążliwy i dotyczy coraz dłuższego czasu (wcześniej ustawał po przejechaniu kilkuset metrów i powracał po zgaszeniu i odpaleniu silnika po kilku minutach). Po odłączeniu wężyka od zaworka podciśnienia pisk ustaje (sam zaworek jest sprawny). Turbina nie jest zarzygana olejem nie ma też spadku mocy. Turbo od strony tej dźwigienki do której jest podłączony zaworek podciśnienia jest okopcone spalinami poza tym nie ma żadnych ubytków mocy ani innych problemów.Ściągałem tez pasek wielorowkowy i pisk nie ustępował. Przekopałem forum i pół internetu i nie znalazłem nic konkretnego. Proszę pomóżcie. (czy to objaw końca turbiny???).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

#2 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 09 września 2013 - 11:31

Po odłączeniu wężyka od zaworka podciśnienia pisk ustaje (sam zaworek jest sprawny).

Sprawdź czy zmiana geometrii łopatek turbiny działa.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p

#3 OFFLINE   scyzoryk0

scyzoryk0

Mam Opla wiec tu jestem:)

• 411 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 09 września 2013 - 19:16

sprawdź uszczelkę pod kolektorem wydechowym i ssącym ostatnio ktoś miał padnięta uszczelkę pod ssącym. niech ktoś doda gazu i posłuchaj skąd dobiega odgłos.

#4 OFFLINE   PWL79

PWL79
  • 12 postów

Napisany 10 września 2013 - 05:42

Geometria łopatek działa, sam rozebrałem obudowę turbiny i wyczyściłem wszystko. Łopatki same się ruszają. Sprawdzę dzisiaj uszczelki pod kolektorami i dam znac jak sie sprawy maja.

#5 OFFLINE   scyzoryk0

scyzoryk0

Mam Opla wiec tu jestem:)

• 411 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 12 września 2013 - 19:29

i jak tam kolego ?

#6 OFFLINE   PWL79

PWL79
  • 12 postów

Napisany 19 września 2013 - 17:55

Jak sie okazalo z turbina bylo wszystko ok. Pisk wydobywal sie z pod kolektora wydechowego. byly oderwane 2 szpilki łaczace kolektor z blokiem silnika po dorobieniu nowych szpilek i skreceniu wszystkiego do kupy pisk ustal:). Polecem rowniez wszystkim posiadaczom diesli rozebranie kolektora ssacego i wyczyszczenie kolektora i zaworu EGR (ilez tam bylo syfu). Teraz autko smiga az milo. pozdrowionka.

#7 OFFLINE   Mateipol

Mateipol
  • 32 postów

Napisany 22 września 2013 - 15:05

Miałem to samo..niedokręcone szpilki a już bałem się, ze turbo ;)