Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Wygłuszenie Auta

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

najszybsza na Podlasiu :D

• 564 postów
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 02 września 2013 - 21:43

Mam dziwną koncepcje aby całą podłogę wykleić taśmą dekarską. OD wewnątrz auta. Wiadomo ze nie na dywany tylko na blachę. Chce zapytać czy ktoś już coś takiego robił czy może ma ktoś lepszy patent.

#2 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 września 2013 - 22:39

wg mnie szkoda roboty, bo omega to nie żuk i jest dobrze wyciszona. Na podłodze jest gruba warstwa mięcha z filcu, a na blachę przyklejone są fabrycznie bitumiczne maty.

#3 OFFLINE   Grzegonz

Grzegonz

2.5td

• 447 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 września 2013 - 00:03

okleiłem dach folią + dałem matę filcową, efekt jest bardzo dobry, 2.5td a po zamknięciu szyb cisza w samochodzie. Oklejałem też drzwi przednie + wygłuszenie nadkoli (folia + maty) do tego maty pod tylną kanapę i w obicie podłogi bagażnika (kombi). Zostały mi tylne drzwi i podłoga, koszt to 60zł na folię 10m x 30cm i 56zł jeśli dobrze pamiętam na 4x4m maty filcowej, zostało mi jeszcze jej całkiem sporo, na podłogę akurat.

Koszty nie duże a różnica naprawdę warta tych pieniędzy, przy okazji można skontrolować stan blach, pomyc plastiki i uprać podsufitkę ;)

#4 OFFLINE   krycha

krycha
  • 184 postów
  • Województwo: śląskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 września 2013 - 10:04

Grzegonz czym prales podsufitke?

#5 OFFLINE   bronekc6

bronekc6

najszybsza na Podlasiu :D

• 564 postów
  • Województwo: podlaskie

Napisany 03 września 2013 - 10:24

Grzegonz mozesz powiedziec jaka folia i jaka mata filcowa bo ja mało domyślny jestem

#6 OFFLINE   Grzegonz

Grzegonz

2.5td

• 447 postów

Napisany 03 września 2013 - 11:12

znajomy z lokalnego klubu opla ma karchera do mycia tapicerek / dywanow i za kilka zł dorabia sobie na takich usługach. Efekt bezcenny, widoczny na zdjęciu https://lh4.googleus...12/IMAG0358.jpg

Przy okazji jak znosiłem z domu do samochodu podfutitkę to tak zawial wiatr że podsufitka okręciła się wokół mnie, balem się że będzie widać jakieś załamanie ale materiał do którego ona jest przykeljona jest dosyć elastyczny, choć wygląda jak sklejka.

Co do mat to kupowałem u tego sprzedawcy http://allegro.pl/ma...3503560711.html dwie sztuki, czyli 2x2m (cztery metry kwadratowe).

zdejmując podsufitkę będzie widać ramę na której trzyma się dach, ja naklejałem matę bezpośrednio do blachy dachu, nie wypełniałem każdej możliwej szparki itp, dawałem kawałek o dlugości około 90cm i tak we wszystkich miejscach (jak zdejmiesz podufitkę to zobaczysz o co chodzi) na to dawałem już lepiej dopasowane kawałki filcu, dobrze jest je podkleić na taśmę dwustronną, ułatwi to zakładanie pofsufitki bo nic nie będzie luźno latać. Taśma byle jaka, byle by wytrzymała te 10min, potem filc będzie trzymać się między dachem a podsufitką.

Taka tasma starczyła mi na dach, tylne nadkola, przednie drzwi i mały kawałek podłogi u kierowcy http://allegro.pl/so...3491766953.html Do dostania w każdej castoramie, praktikerze, obi, leroy merlin itp w tej cenie
filcu została mi około jedna trzecia tak więc też na podłogę akurat starczy.

W wygłuszaniu nie jest najwazniejsze aby obkleic czy obłożyć w 100% dany element ale aby go usztywnić tak więc nie ma sensu marnować rolki taśmy na obklejenie całego dachu na szczelno skoro dając tyle ile ja pisałem efekt jest bardzo dobry.

Sprawdzałem głośność miernikiem dźwięku z oryginalnym wygłuszeniem, kompletnie bez wygłuszeń (została tylko podłoga pod fotelami, reszta wybebeszona) oraz po zmontowaniu z wygłuszeniem i przy 100km/h po wygłuszeniu jest dwa razy ciszej niż w samochodzie bez wygłuszenia. na standardowym wskaźnik był gdzieś w połowie.

Robota na wolną sobote, koszt okolo 120zł, efekt bardzo dobry a przy okazji można skontrolować stan blach, okablowania, przesmarować zamki i prowadnice szyb. Po całym zabiegu aż chce się jeździć :)

#7 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 03 września 2013 - 12:50

Ja tam użyłem do wygłuszania kombiaka takich mat: http://allegro.pl/ma...3452116951.html i jeszcze innych o tym samym wymiarze ale o strukturze plastrów miodu. Została mi do wygłuszenia tylko podłoga :)

#8 OFFLINE   Grzegonz

Grzegonz

2.5td

• 447 postów

Napisany 03 września 2013 - 13:20

Ja postanowiłem użyć tańszych rozwiązań bo nie byłem pewny efektu, a że miałem samochód rozdłubany (dwie dziurki w nadkolach + dłubałem przy antenie) to postanowiłem zaryzykować tą stówkę i jestem bardzo zadowlolony. Przy profesjonalnych matach na pewno efekt byłby lepszy, tylko koszt też sporo wyższy jak sobie przeliczyłem.

#9 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 07 stycznia 2014 - 22:33

Ja tam użyłem do wygłuszania kombiaka takich mat: http://allegro.pl/ma...3452116951.html i jeszcze innych o tym samym wymiarze ale o strukturze plastrów miodu. Została mi do wygłuszenia tylko podłoga :)

A gdzie to kładłeś i ile mniej więcej arkuszy wychodzi na kombiaka? Też się zaczynam za to brać, i myślałem zacząć od bagażnika przy okazji jak będę boczki wymieniał.
Tak myślałem, żeby tylne błotniki i drzwi od wewnątrz zrobić tą taśmą Soudala i potem całość "zamknąć" (tak jak jest fabrycznie folia) z wierzchu właśnie takimi matami.

#10 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów

Napisany 08 stycznia 2014 - 13:14

Łatwiej będzie napisać gdzie nie kładłem. :-)

Dach jest bez szybru wiec jest łatwiej. Maty przyklejałem pomiędzy "użebrowania" dachu. Wyszło więcej niż 12 mat 50x25 cm. Niestety nie zrobiłem fotki po położeniu mat. :sad: Podłoga to kolejne conajmniej 12 mat - ja wygłuszyłem razem z miejscem pod tylna kanapą i tunelem i drzwi po jakieś 5 mat na sztukę. I bagażnik jakieś 8 mat. Wychodzi conajmniej 50 mat, a zostało mi jeszcze kilka miejsc do wygłuszenia. Prace trwały etapami - od czerwca do października.

#11 OFFLINE   Matias

Matias
  • 871 postów

Napisany 08 stycznia 2014 - 13:48

a podacie ile mniej wiecej wychodzi metrów kwadratowych do wygłuszenia podłogi i drzwi w sedanie ?

#12 OFFLINE   Ulter

Ulter

FIOLETOWA LADY loading...

• 1 935 postów

Napisany 08 stycznia 2014 - 14:47

Łatwiej będzie napisać gdzie nie kładłem. :-)

Dach jest bez szybru wiec jest łatwiej. Maty przyklejałem pomiędzy "użebrowania" dachu. Wyszło więcej niż 12 mat 50x25 cm. Niestety nie zrobiłem fotki po położeniu mat. :sad: Podłoga to kolejne conajmniej 12 mat - ja wygłuszyłem razem z miejscem pod tylna kanapą i tunelem i drzwi po jakieś 5 mat na sztukę. I bagażnik jakieś 8 mat. Wychodzi conajmniej 50 mat, a zostało mi jeszcze kilka miejsc do wygłuszenia. Prace trwały etapami - od czerwca do października.

To trochę kg. przybyło:p
CZASEM NIEWIDOCZNY ALE ZAWSZE OBECNY.. :D
782-214-578
884-777-999
Dodany obrazek

#13 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 08 stycznia 2014 - 15:01

Czesiek a jest faktyczna różnica po wygłuszeniu w cichszej jeździe?
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#14 OFFLINE   Grzegonz

Grzegonz

2.5td

• 447 postów

Napisany 08 stycznia 2014 - 18:05

Na swoim przykładzie stwierdzam że jest duża różnica, zarówno w dźwiękach z głośników jak i wyciszeniu wnętrza samochodu. Jako że jest to mój pierwszy samochód i w wyciszaniu nie miałem doświadczenia to chciałem zrobić to małym kosztem, żeby w razie czego nie było szkoda. Wyklejałem: dach, tylne nadkola, przednie drzwi wewnątrz i na zewnątrz. Do tego mata filcowa: na dach, tylne nadkola, pod tylną kanapę. Chchałem dać ją jeszcze pod wykładzinę bagażnika ale niestety byłą za gruba i wykładzina była pofałdowana i odstawała. I tak był mały problem, bo po wsadzeniu filcu i mat w nadkola minimalnie odstają, różnica jest około 5-10mm ale i tak wykładzina się fałdowała i trzeba było ją lekko podciąć.

Jesli kiedyś znajdę wolne 2-3 stówki to na pewno wygluszę jeszcze matami tylne drzwi i całą podłogę razem z bagażnikiem. No i ściany tych schowków w bagażniku jak zostanie kilka mat.

Robota łatwa, przyjemna i efekty są bardzo dobre :)

jeśli chodzi o wagę to na pewno nie więcej niż waży skrzynka z narzędziami.

#15 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 08 stycznia 2014 - 21:50

Czesiek a jest faktyczna różnica po wygłuszeniu w cichszej jeździe?

Trochę jest różnica :yes:

To trochę kg. przybyło

to prawda, waży to troszeczkę

a podacie ile mniej wiecej wychodzi metrów kwadratowych do wygłuszenia podłogi i drzwi w sedanie ?

Podłoga w sedanie - bez bagażnika - ok 4-5m2
drzwi w sedanie (to zależy ile warstw i jak się wygłusza, ale przy moim bardzo starannym wygłuszaniu poszło...)- ok 7m2

#16 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów

Napisany 08 stycznia 2014 - 23:13

Nie wiem czy w aucie jest ciszej - pasażerowie twierdzą, że tak. Ale wiem, że moje audio gra zdecydowanie lepiej. :metal2:

Pod tym względem opłaca się ponaklejać te maty :)