Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Oświetlenie kabiny

• Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   EasyCat

EasyCat
  • 19 postów

Napisany 24 października 2007 - 08:58

Pomocy!

Wsiadłem dzisiaj do samochodu odpalilem, zamknałem drzwi i swiatło w kabinie zgasło. ruszyłem i po przejechaniu okolo 100 metrow swiatlo samo sie zapalilo i nie chce zgasnąć, nawet po wyjsciu z samochodu i zamknięciu drzwi pilotem. Myslalem ze to moze włącznik swiateł sie zrypał ale wyciągnałem go i bez zmian. Musiałem wyciagnac bezpiecznik zeby mi akumulatora nie wyjechalo do zera :( Ktos mial może podobny przypadek?

#2 OFFLINE   DamianB

DamianB
  • 1 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 24 października 2007 - 09:07

Sprawdzales krańcówki w drzwiach/pod maska/w bagazniku?

#3 OFFLINE   EasyCat

EasyCat
  • 19 postów

Napisany 24 października 2007 - 09:09

No jeszcze nie ale czy czasem nawet w przypadku uszkodzenia krancowki swiatlo nie powinno zgasnąc po zamknięciu samochodu z pilota? Tak przynajmniej bylo jesli ręcznie (przelacznikiem) zapalilem swiatlo, po zamknieciu samochodu gaslo. Hmm..

#4 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 października 2007 - 09:18

mi światło swego czasu zapalało się jak miałem uszkodzony włącznik od świateł.. pomogła wymiana na inny.

#5 OFFLINE   EasyCat

EasyCat
  • 19 postów

Napisany 24 października 2007 - 14:58

Włącznik wyciągnąłem calkiem z gniazda, krańcówki wywlekłem i przeczyściłem nadal się swieci.

Załamka bo musze bezpiecznik wyciagac zeby zgasic to :censored: i juz mi nerwy zaczynaja puszczac :(

Pomocy

#6 OFFLINE   domluke

domluke
  • 13 postów

Napisany 24 października 2007 - 19:11

Włącznik wyciągnąłem calkiem z gniazda, krańcówki wywlekłem i przeczyściłem nadal się swieci.

Załamka bo musze bezpiecznik wyciagac zeby zgasic to i juz mi nerwy zaczynaja puszczac

u mnie podobnie - ni z tego ni z owego nagle włączyło się światło sufitowe i już tak się pali, to samo w bagażniku. Odłączyłem włącznik (ten przy włączniku od mijania), odłączałem także czujniki otwartych drzwi i klapy bagażnika i nic - cały czas świeci. Do tego zaobserwowałem, że jak wyjmę bezpiecznik to zaczynają świecić lekko światła dla pasażerów z tyłu i dmuchawa :cry:
Co jest grane :?: :?: Wygląda to, że łapie lewą masę. Ma ktoś schemat instalacji elektrycznej albo fragment z oświetleniem wnętrza??

#7 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 24 października 2007 - 19:27

wycągnij sobie żarówki.... :razz: :mrgreen: :pad:

#8 OFFLINE   domluke

domluke
  • 13 postów

Napisany 25 października 2007 - 05:15

wycągnij sobie żarówki.... :razz: :mrgreen: :pad:

bardzo śmieszne. zależy mi na tym, żeby te światła działały zgodnie z przeznaczeniem, a nie żeby je odłączać

#9 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 25 października 2007 - 13:53

Trafiło sterownik oświetlenia zapewne i dopóki nie wymiensz bedzie świecić. Ukladzik na tranzystorku. Znajduje sie w zespole włacznika świateł tego pokręcanego.

#10 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 25 października 2007 - 15:38

tu masz opisane jak go zdemontować....

http://forum.omegakl...

pozdro
:mrgreen:

#11 OFFLINE   EasyCat

EasyCat
  • 19 postów

Napisany 30 października 2007 - 11:45

Trafiło sterownik oświetlenia zapewne i dopóki nie wymiensz bedzie świecić. Ukladzik na tranzystorku. Znajduje sie w zespole włacznika świateł tego pokręcanego.

Jesteś pewien? czy w takim wypadku po wyjęciu tego przełącznika z gniazda światło nie powinno zgasnąć (przeciez wtedy nie ma sterowania bo jest wypięte). Tak czy inaczej musze dorwać kogoś żeby przełożyć przełącznik i zobacze czy to to.

#12 OFFLINE   domluke

domluke
  • 13 postów

Napisany 06 listopada 2007 - 17:13

jacekczewa napisał/a:

Jesteś pewien? czy w takim wypadku po wyjęciu tego przełącznika z gniazda światło nie powinno zgasnąć (przeciez wtedy nie ma sterowania bo jest wypięte). Tak czy inaczej musze dorwać kogoś żeby przełożyć przełącznik i zobacze czy to to

We włączniku zespolonym nie ma sterownika. Zamieniłem go na inny - sprawny. I nic. A obecnie to światło w ogóle mi nie świeci a czasami świeci cały czas. Tak jakby faktycznie jakiś sterownik, tylko gdzie on jest??

PS: Ma ktoś schemat elektryki??

#13 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 06 listopada 2007 - 17:35

Jesłi dalej ci świeci to jeszcze masz cos powalone po drodze miedzy wyłacznikiem a lampką oświetlenia wewnętrznego. Jest jeszcze sterownik czasowy w lampce oświetlenia u góry moze on jest padnięty albo dostaje sygnał gdzies z instalacji.

#14 OFFLINE   EasyCat

EasyCat
  • 19 postów

Napisany 07 listopada 2007 - 09:59

Znalazlem problem :) Mam zrobione podswietlenie pod fotelami (na nogi) i jeden przewod sie przetarł i zwierał do szyny fotela. Taka pier**la a tyle problemów :( dzieki wszystkim za pomoc, można zamknąc :D