Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

vectra c 2002 rok kontrolka-samochod na srodku z kluczykiem

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   tomektdk

tomektdk
  • 6 postów

Napisany 22 października 2007 - 09:00

mam pytanko co to moze byc za przyczyna od czasu do czasu pojawia mi sie kontrolka ..samochod na srodku z kluczykiem.... jak sie pali tarci na mocy musze zgasic silnik i jak zapale to gasnie i jest wszytko ok i nieraz sie zapala w czasie jazdy jak chce przyspieszyc i na nowo musze zgasic silnik i zapalic
tomek

#2 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 22 października 2007 - 09:05

tomektdk a pochwalisz się kolego jaki to jest silnik ?
Oraz napisz
-gdzie tankujesz
-jak sprawa z kablami, świecami
-czy byłeś na serwisie na kompie, czy próbowałeś sam odczytać

#3 OFFLINE   tomektdk

tomektdk
  • 6 postów

Napisany 22 października 2007 - 09:22

sprowadzilem z 3 miesiace temu wymienilem rozne tylko oleje bylo wszytko ok silnik 2.2 disel tankuje przewaznie na stacji tesco.. swiece nie sprawdzalem i w serwisie jeszcze nigdzie nie bylem
tomek

#4 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 22 października 2007 - 09:26

sprowadzilem z 3 miesiace temu wymienilem rozne tylko oleje bylo wszytko ok silnik 2.2 disel tankuje przewaznie na stacji tesco.. swiece nie sprawdzalem i w serwisie jeszcze nigdzie nie bylem

Zmień stacje.
Jedź na kompa.

I poczytaj tutaj:
http://forum.vectrak...trolka samochod
http://forum.vectrak...trolka samochod

#5 OFFLINE   mr.n3mo

mr.n3mo
  • 361 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 października 2007 - 17:50

2.2 DTI to technicznie prawie to samo co 2.0 DTI.

Ja stawiam na zawór EGR... Typowe objawy. Miałem kiedyś to samo w 2.0 DTI :bad:
Lipa była bo zaczęło się w tatrach słowackich przy wyprzedzaniu pod górkę. Oczywiście była przerywana i ok widocznoś :smile:.

#6 OFFLINE   Duce

Duce
  • 127 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 26 października 2007 - 17:54

Zacznij od zczytania błędów ale ja bym stawiał na przepływomierz albo turbo rura pęknięta
Moja Była Omega

#7 OFFLINE   jacekdal

jacekdal
  • 446 postów

Napisany 26 października 2007 - 18:33

mam pytanko co to moze byc za przyczyna od czasu do czasu pojawia mi sie kontrolka ..samochod na srodku z kluczykiem.... jak sie pali tarci na mocy musze zgasic silnik i jak zapale to gasnie i jest wszytko ok i nieraz sie zapala w czasie jazdy jak chce przyspieszyc i na nowo musze zgasic silnik i zapalic

Masz jakis problem na drodze kluczyk-stacyjka- immobilaiser. Traci moc bo komp odczytuje blad i uruchamia tryb awaryjny ( 4500obr/min to max.i spadek mocy o jakies 20% , prawda?). Zacznij od baterii w kluczyku . Jesli nie bedzie reagowal prawidlowo , zostaje Ci ASO i diagnostyka.Juz ten problem przerabialem (uzywajac przycisku "szukaj"znajdziesz pewnie posty z ta tematyka. Min. moj). U mnie akurat wymiana baterii pomogla.
p.s. Pisalem oczywiscie o Omie model tzw.C .

Pozdrowienia :drink:

#8 OFFLINE   tomektdk

tomektdk
  • 6 postów

Napisany 29 października 2007 - 09:32

bylem o gostka podlaczyl mnie pod tech2 NIE W ASO i wykasowal mi jakies tam bledy nic nie stwierdzil co to moze byc mowi ze moze kilka przyczyn i TERAZ TO RANO !!!!! kontrolka sie zaswieca AUTO Z KLUCZEM doslownie na jakies 10 sekund i gasnie i teraz tak codziennie jak samochod tak postoi kolo 4 godzin przekrecam kluczyk i swieci AUTO Z KLUCZYKIEM i po 10 sekundach gasnie ....jak juz jest rozgrzany samochod i zapalam go to nic sie nie pokazuje tylko jak jest zimny juz sam nie wiem odczego zaczac kazdy potrochu cos pisze ze moze zawor EGR moze rury gumowe no bylem u goscia i sprawdzwal wszytkie rury gumowe i stwierdzil ze jest ok ..
tomek

#9 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 30 października 2007 - 20:52

to teraz pojedz na techa do ASO tam przynajmniej powiedza co trzeba zrobic. nie trzeba oczywiscie w aso robic bo tanio nie bedzie ale powiedzenie klientowi co jest przyczyna lapania bledow to np moj zakichany obowiazek. Koszt Techa w chelmie to 60zł.
Poza tym pozazdrościc mechanikowi posiadania techa 2 dla wlasnych potrzeb, no i do Viki idzie jeszcze złączka Candi...
co do rur gumowych to pewnie chodzi o podciśnieniówki. moze to byc wina uszkodzonego zaworu podcisnieniowego. kurcze jakbys podal numer lub tresc bledu w pracy zajrzalbym do Tisa...

#10 OFFLINE   ArturL

ArturL

arturl1@poczta.onet.pl

• 1 339 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 października 2007 - 16:11

"...i TERAZ TO RANO !!!!! kontrolka sie zaswieca AUTO Z KLUCZEM doslownie na jakies 10 sekund i gasnie i teraz tak codziennie jak samochod tak postoi kolo 4 godzin przekrecam kluczyk i swieci AUTO Z KLUCZYKIEM i po 10 sekundach gasnie ....jak juz jest rozgrzany samochod i zapalam go to nic sie nie pokazuje tylko jak jest zimny..."

tomektdk, http://forum.vectrak...hp?showforum=76
Wymień świece żarowe :)

#11 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 31 października 2007 - 17:27

czesta usterka - egr albo ktorys z jego elektrozaworow. i tak zacznij od kompa. tyle ze chyba Viki C jest na CAN a to zwylky tech odczyta ?

#12 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 03 listopada 2007 - 12:49

Przy diagnostyce Techem2 VC potrzebne jest Candi.