CB-Radio Uniden 520 XL zakazany
Napisany 11 października 2007 - 14:34
Napisany 11 października 2007 - 19:17
Napisany 11 października 2007 - 19:23
to samo się będzie już niedługo tyczyć się cobry 19 DX IV
o cobrze to slyszalem pare tygodni temu ze juz zostala zakazana ale nie widze jej na liscie
Napisany 11 października 2007 - 19:57
Napisany 11 października 2007 - 20:00
Pytanie:
Legalność zakupu i używania CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.
Odpowiedź:
Radia CB marki Uniden model 510 XL i 520 XL nie spełniają wymagań normy zharmonizowanej w zakresie mocy na kanale sąsiednim i emisji niepożądanych nadajnika, dlatego znalazły się na liście wyrobów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi w stosunku, do których Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów: użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom.
Informacje te zostały także przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zakwestionowane urządzenia były wprowadzane do obrotu przez firmy DAK Electronics i CANEX. Badania przeprowadzone w Centralnym Laboratorium Badań Technicznych UKE wykazały niezgodność konkretnych wyrobów pobranych od w/w dostawców.
W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.
W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).
Zgodnie z artykułem 41c ust.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. z póź. zm. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 204 poz.2087 z 2004 r.) organ prowadzący postępowanie (UKE) może nakazać stronie postępowania odkupienie wyrobu na żądanie osób, które faktycznie nim władają. Zastosowanie mają tu także przepisy o rękojmi za wady sprzedanego wyrobu.
Napisany 11 października 2007 - 20:10

Napisany 11 października 2007 - 20:13
Bardzo Ci Prezesss dziękuje , poprawiłeś mi humor , chyba będe musiał stuningować obudowe radyjka żeby wyglądało jak president i żeby pan władza mi nie zabrał do kontroli
??:
dla mnie to jest smieszne , w swoim aucie moge uzywac jakie radio chce i żadnego pajaca nie wpuszczę do samochodu i nie pozwole mu radia tknąć
Napisany 11 października 2007 - 20:38
Bardzo Ci Prezesss dziękuje , poprawiłeś mi humor , chyba będe musiał stuningować obudowe radyjka żeby wyglądało jak president i żeby pan władza mi nie zabrał do kontroli
??:
dla mnie to jest smieszne , w swoim aucie moge uzywac jakie radio chce i żadnego pajaca nie wpuszczę do samochodu i nie pozwole mu radia tknąć
dal mnie również jest to smieszne ale niestety policja może sprawdzic ci radio bo jest to nadajnik który musi spełniac normy....
jeszcze 15 lat temu musiałem wozić specjalne zezwolenie na cb .... KLARE
Napisany 11 października 2007 - 20:41
musiałem wozić specjalne zezwolenie na cb
ktorego nikt nie sprawdzal

Napisany 09 listopada 2007 - 22:05
piotrekbb napisał/a:
musiałem wozić specjalne zezwolenie na cb
ktorego nikt nie sprawdzal
To Ci sie udało bo ja w "Lublinku" miałem Alana 78+ i zatrzymał mnie patrol drogówki który chciał zezwolenie(rok1997-1998dokładnie nie pamiętam). Oczywiście nie miałem przy sobie i wezwali technika który zdemontował radio,spisał raport i po dwóch dniach jak przyjechałem na Mansfelda do Poznania ze zezwoleniem to mi oddali ale nie zamontowali

:mrgreen: Ale i tak ich zrobiłem w bambuko bo zezwolenie było spreparowane bo tego radia nie można było zarejestrować bo miała 6 czterdziestek :mrgreen: