Windows 8 i XP na jednym kompie
Napisany 01 kwietnia 2013 - 11:19
Kupiłem laptopa z systemem win 8 i chciałbym doinstalować na nim również win XP, czy jest taka możliwość? Na win 8 brakuje mi sterownika do diagnostyki mojego Opla, a na win XP hula elegancko. Proszę o jakieś wskazówki
Napisany 01 kwietnia 2013 - 11:39
Uruchamiasz instalatora i instalujesz win XP na innej partycji.
Po zainstalowaniu przy włączaniu będziesz miał pytanie który system uruchomić.
Napisany 01 kwietnia 2013 - 12:13
Napisany 01 kwietnia 2013 - 13:04
A powiedz mi jeszcze taką rzecz, otóż mam tylko jedna partycję ( dysk D ), jak sobie z tym poradzić?
Musisz mieć dwie partycje - podziel sobie np. partition magic.
Wkładasz płytę do napędu, uruchamiasz ponownie i w biosie wybierasz odczyt z płyty.
Uruchamiasz instalatora i instalujesz win XP na innej partycji.
Po zainstalowaniu przy włączaniu będziesz miał pytanie który system uruchomić.
I du** z tego wyjdzie. Tak to się robiło za czasów win98

Radziłbym również, aby kolega sprawdził, czy ma stery do lapka podchodzące do win xp. W nowych lapkach kompatybilność z xp to jak wygranie 6 w totka, także możesz się trochę zmartwić...
Napisany 01 kwietnia 2013 - 15:49
A jak zostanie naruszony fabryczny układ partycji na dysku to możesz zapomnieć o ponownym wgraniu systemu z partycji recovery bo w plikach konfiguracyjnych jest zapisana "długość" pierwotnej partycji.Musisz mieć dwie partycje
A sterowników pod xp nie będzie na pewno.
Napisany 01 kwietnia 2013 - 17:21
Napisany 01 kwietnia 2013 - 17:43
To może by zrobić xp na pendrive? bootowanie przez usb zrobic w biosie i nic nie namiesza;)
Ale to już chyba informatyk potrzebny. Myślałem też wirtualnej maszynie, ale coś mi nie wychodzi.
Napisany 01 kwietnia 2013 - 20:10
To może by zrobić xp na pendrive? bootowanie przez usb zrobic w biosie i nic nie namiesza;)
To więcej problemów niż pożytku, co nie zmienia faktu bardzo prawdopodobnego braku sterowników od lapka pod win xp.
Napisany 01 kwietnia 2013 - 22:47
Po co jakiekolwiek programy skoro partycje można wydzielić w zwykłym menedżerze urządzeń...
Dysk jako startowy można zrobić w wierszu poleceń...
Na dysku z Win7 udawało mi się bez problemu instalować dwa systemy...
Z Win8 jeszcze nie próbowałem ale przy najbliższej okazji spróbuję i wydaje mi się, że są realne szanse powodzenia...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 02 kwietnia 2013 - 19:30
Po co jakiekolwiek programy skoro partycje można wydzielić w zwykłym menedżerze urządzeń...
A przypadkiem nie chodzi tu o to, aby nie stracić systemu/danych, które znajdują się na tej dzielonej partycji (która de facto jest jedną jedyną partycją)? Kolego - znasz się na autach to ok, ale jak nie do końca wiesz coś o kompach (a to mój zawód) to nie kombinuj na siłę

Napisany 02 kwietnia 2013 - 19:39
A przypadkiem nie chodzi tu o to, aby nie stracić systemu/danych, które znajdują się na tej dzielonej partycji (która de facto jest jedną jedyną partycją)? Kolego - znasz się na autach to ok, ale jak nie do końca wiesz coś o kompach (a to mój zawód) to nie kombinuj na siłę
Kolego jak się tak znasz to podaj konkretne rozwiązanie...
Nie wiem o jakiej utracie danych mówisz... bo Win7 dzieliłem partycje kilka razy i nic nie straciłem... Partycja jest wydzielana z wolnego miejsca na dysku.
A co do głównego tematu.. Przypominam sobie, że jedyny problem był taki, że mój XP nie obsługiwał AHCI i trzeba było w BIOSie przełączać sterownik...
Przy najbliższej okazji sprawdzę jak to może działać z Win8

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 02 kwietnia 2013 - 20:06
Tak czytam te posty i się zastanawiam...
Dysk jako startowy można zrobić w wierszu poleceń...
Na dysku z Win7 udawało mi się bez problemu instalować dwa systemy...
Z Win8 jeszcze nie próbowałem ale przy najbliższej okazji spróbuję i wydaje mi się, że są realne szanse powodzenia...
Benek tak jak pisałeś, bez problemu zrobiłem partycję ( 50 GB ), a teraz mi powiedz jak tam zainstalować XP?
Napisany 02 kwietnia 2013 - 21:24
Nie wiem o jakiej utracie danych mówisz... bo Win7 dzieliłem partycje kilka razy i nic nie straciłem... Partycja jest wydzielana z wolnego miejsca na dysku.
Zgoda, z tym, że jeżeli plik stronicowania (i inne tymczasówki) są rozrzucone po dysku to zaczyna się problem z podziałem partycji, a jak już podzieli to masz fragmentację dysku, co potrafi spowolnić system. Także chyba lepiej chwilkę podziałać z livecd i zrobić podział bez włączonego systemu i mieć jak należy niż szybko i potem płakać, że coś wolno działa. Tak jak Ty radzisz to typowe "druciarstwo" w świecie informatyki.