Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Windows 8 i XP na jednym kompie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 kwietnia 2013 - 11:19

Czołem
Kupiłem laptopa z systemem win 8 i chciałbym doinstalować na nim również win XP, czy jest taka możliwość? Na win 8 brakuje mi sterownika do diagnostyki mojego Opla, a na win XP hula elegancko. Proszę o jakieś wskazówki

#2 OFFLINE   czegos

czegos
  • 54 postów

Napisany 01 kwietnia 2013 - 11:39

Wkładasz płytę do napędu, uruchamiasz ponownie i w biosie wybierasz odczyt z płyty.
Uruchamiasz instalatora i instalujesz win XP na innej partycji.
Po zainstalowaniu przy włączaniu będziesz miał pytanie który system uruchomić.

#3 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów

Napisany 01 kwietnia 2013 - 12:13

A powiedz mi jeszcze taką rzecz, otóż mam tylko jedna partycję ( dysk D ), jak sobie z tym poradzić?

#4 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 01 kwietnia 2013 - 13:04

A powiedz mi jeszcze taką rzecz, otóż mam tylko jedna partycję ( dysk D ), jak sobie z tym poradzić?

Musisz mieć dwie partycje - podziel sobie np. partition magic.

Wkładasz płytę do napędu, uruchamiasz ponownie i w biosie wybierasz odczyt z płyty.
Uruchamiasz instalatora i instalujesz win XP na innej partycji.
Po zainstalowaniu przy włączaniu będziesz miał pytanie który system uruchomić.

I du** z tego wyjdzie. Tak to się robiło za czasów win98 ;) najpierw instalujesz starszy system, potem nowszy, bo inaczej boot manager Ci win8 nie zobaczy ;) ew. doinstalowanie xp'ka i dorzucenie odrębnego boot managera, ale to sporo zabawy.

Radziłbym również, aby kolega sprawdził, czy ma stery do lapka podchodzące do win xp. W nowych lapkach kompatybilność z xp to jak wygranie 6 w totka, także możesz się trochę zmartwić...

#5 OFFLINE   byczek

byczek
  • 2 postów

Napisany 01 kwietnia 2013 - 15:49

Musisz mieć dwie partycje

A jak zostanie naruszony fabryczny układ partycji na dysku to możesz zapomnieć o ponownym wgraniu systemu z partycji recovery bo w plikach konfiguracyjnych jest zapisana "długość" pierwotnej partycji.
A sterowników pod xp nie będzie na pewno.

#6 OFFLINE   Waciany

Waciany
  • 159 postów

Napisany 01 kwietnia 2013 - 17:21

To może by zrobić xp na pendrive? bootowanie przez usb zrobic w biosie i nic nie namiesza;)

#7 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów

Napisany 01 kwietnia 2013 - 17:43

To może by zrobić xp na pendrive? bootowanie przez usb zrobic w biosie i nic nie namiesza;)

Ale to już chyba informatyk potrzebny. Myślałem też wirtualnej maszynie, ale coś mi nie wychodzi.

#8 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 01 kwietnia 2013 - 20:10

To więcej problemów niż pożytku, co nie zmienia faktu bardzo prawdopodobnego braku sterowników od lapka pod win xp.

#9 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 kwietnia 2013 - 22:47

Tak czytam te posty i się zastanawiam...

Po co jakiekolwiek programy skoro partycje można wydzielić w zwykłym menedżerze urządzeń...
Dysk jako startowy można zrobić w wierszu poleceń...

Na dysku z Win7 udawało mi się bez problemu instalować dwa systemy...

Z Win8 jeszcze nie próbowałem ale przy najbliższej okazji spróbuję i wydaje mi się, że są realne szanse powodzenia...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#10 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 02 kwietnia 2013 - 19:30

Po co jakiekolwiek programy skoro partycje można wydzielić w zwykłym menedżerze urządzeń...

A przypadkiem nie chodzi tu o to, aby nie stracić systemu/danych, które znajdują się na tej dzielonej partycji (która de facto jest jedną jedyną partycją)? Kolego - znasz się na autach to ok, ale jak nie do końca wiesz coś o kompach (a to mój zawód) to nie kombinuj na siłę ;)

#11 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 02 kwietnia 2013 - 19:39

A przypadkiem nie chodzi tu o to, aby nie stracić systemu/danych, które znajdują się na tej dzielonej partycji (która de facto jest jedną jedyną partycją)? Kolego - znasz się na autach to ok, ale jak nie do końca wiesz coś o kompach (a to mój zawód) to nie kombinuj na siłę

Kolego jak się tak znasz to podaj konkretne rozwiązanie...

Nie wiem o jakiej utracie danych mówisz... bo Win7 dzieliłem partycje kilka razy i nic nie straciłem... Partycja jest wydzielana z wolnego miejsca na dysku.

A co do głównego tematu.. Przypominam sobie, że jedyny problem był taki, że mój XP nie obsługiwał AHCI i trzeba było w BIOSie przełączać sterownik...
Przy najbliższej okazji sprawdzę jak to może działać z Win8
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#12 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów

Napisany 02 kwietnia 2013 - 20:06

Tak czytam te posty i się zastanawiam...

Dysk jako startowy można zrobić w wierszu poleceń...

Na dysku z Win7 udawało mi się bez problemu instalować dwa systemy...

Z Win8 jeszcze nie próbowałem ale przy najbliższej okazji spróbuję i wydaje mi się, że są realne szanse powodzenia...

Benek tak jak pisałeś, bez problemu zrobiłem partycję ( 50 GB ), a teraz mi powiedz jak tam zainstalować XP?

#13 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 02 kwietnia 2013 - 21:24

Nie wiem o jakiej utracie danych mówisz... bo Win7 dzieliłem partycje kilka razy i nic nie straciłem... Partycja jest wydzielana z wolnego miejsca na dysku.

Zgoda, z tym, że jeżeli plik stronicowania (i inne tymczasówki) są rozrzucone po dysku to zaczyna się problem z podziałem partycji, a jak już podzieli to masz fragmentację dysku, co potrafi spowolnić system. Także chyba lepiej chwilkę podziałać z livecd i zrobić podział bez włączonego systemu i mieć jak należy niż szybko i potem płakać, że coś wolno działa. Tak jak Ty radzisz to typowe "druciarstwo" w świecie informatyki.