Stała się rzecz przykra w Niemczech - pękł przegub elastyczny na wale napędowym, wał opadł na autostrade i dodatkowo poobijał bude w Scorpio. Z autostrady ściągneło mnie ADAC u której to firmy zostawiłem auto żeby je zezłomowali. Dostałem dokument że uszkodzone auto stoi u nich na parkingu i zostanie zezłomowane dopiero wtedy jak wymelduje je w Polsce. Z tego co wiem to w Polsce wymeldują/wyrejestrują mi auto dopiero jak je zezłomuje. Więc jak narazie koło się zamyka, auta nie zezłomują bo nie wymeldowane, a w Polsce nie wymeldują bo nie zezłomowane. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?

Złomowanie uszkodzonego auta w niemczech
Rozpoczęte przez
marcinc30ne
, 07 mar 2013, 21:45
7 odpowiedzi na ten temat
Napisany 07 marca 2013 - 21:45
Napisany 07 marca 2013 - 22:23
Najlepiej to z tablicami szukać znajomości po auto złomach itp. Bo tablice musisz oddać w urzędzie z zaświadczeniem o kasacji. A na złomie niby je niszczą wiercąc dziury czy jakoś tak. I wtedy wszystko po bożemu. Ale jak piszesz że auto ma ADAC, to rozumiem przez to, że nie jest to twoje Oc tylko dodatkowe. Jeśli tak, to skorzystaj z Oc. Każdy teraz tam dodaje holowanie i złomowanie gratis jakbyś miał wypadek ze swojej winy. Ale nie wnikają w to. Ja miałem podobna sytuacje w polsce a wiem że dotyczyło całej europy. Ubezpieczenie PZU auto pomoc i Oc w HDI. Z auto pomocy po uszkodzeniu auta ściągneli mi pod dom. Tam przez 4 miesiące rozbierałem powoli auto na części. Została prawie goła buda. Przed końcem Oc zadzwoniłem, powiedziałem że w nocy walnąłem w drzewo trzy dni temu, auto ściągnąłem pod dom, rozebrałem na cześci i chciałbym bude zezłomować. Dwa oświadczenia, dwa dni, przyjechała laweta i papa. Jeszcze 23 zł zwrócili bo zostało ubezpieczenia za jakiś miesiąc. Trzeba kombinować

Napisany 07 marca 2013 - 22:34
Napewno uciekaj z autem do Polski,bo jeżeli wszystkie procedury zrobisz i ADAC zezłomuje Ci auto to rachunek jaki otrzymasz może Cie niemiło zaskoczyc.
Napisany 08 marca 2013 - 08:26
I dobiorą ci się do tyłka jakim sposobem auto wyrejestrowane /zezłomowane jak stoi u nich na placu bo nie chce mi się wierzyć że maja jakieś inne procedury niż my w PL .
Napisany 08 marca 2013 - 09:30
w niemczech możesz auto wyrejestrować legalnie normalnie na tydzień, miesiąc, rokI dobiorą ci się do tyłka jakim sposobem auto wyrejestrowane /zezłomowane jak stoi u nich na placu bo nie chce mi się wierzyć że maja jakieś inne procedury niż my w PL .
Napisany 08 marca 2013 - 20:22
Narazie stanęło na tym że najłatwiej bedzie wywieść auto z Niemiec, bo inaczej to bedzie dużo biegania po zaświadczenia, potem je tłumaczyć itp. A tak przyjedzie laweta i zabiorą auto do Polski i po problemie. W Polsce ze złomowaniem to już żadnego problemu nie widze. Narazie parking mam opłacony do 15 marca, a potem 8 euro za dzień, wiec trzeba będzie uciekać z tym złomem.
Napisany 08 marca 2013 - 22:33
Wywieź do polski i w Polsce zezłomuj i może trochę ci zostanie.Ja tak zrobiłem i nie straciłem wartości całego auta.
Napisany 27 marca 2013 - 22:06
Sprawa zakończona - auto jest już w Polsce, choć nie obyło się bez problemów. Jak stwierdziłem że auto zabieram do Polski bo niechcą go zezłomować, to stwierdzili że przekazałem im auto do złomowania, i bedzie ono stać na płatnym parkingu dopuki nie dostarcze poświadczenia wyrejestrowania z Polski ( i wtedy auto faktycznie zezłomują). Po kilku dniach i kilku telefonach do ADAC uprzejmie stwierdzili ze auto wydadzą. Koszt lawety (krajowej oczywiście) 350 euro za około 800 czy 900 km + parking koło 200 euro. Narazie auto stoi na mojej posesji więc raczej nie zezłomuje tak doinwestowanego 20 letniego auta (żart oczywiście).