Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] niefabryczne radio a sterowanie z kierownicy komputerem

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Karol Ochelski

Karol Ochelski
  • 5 postów

Napisany 01 marca 2013 - 16:56

Witam, mam Omegę b fl z 2002 roku z radiem siemens 2011 ncdr. Z tego co wyczytałem mam wyświetlacz GID- dokałdnie taki: http://home.btconnec.../Fitted GID.JPG
mój problem jest taki że po pierwsze fabryczne radio przestało czytać cd i chciałbym wymienić radio na niefabryczne. Znalazłem taki jeden model firmy JVC i moje pytanie brzmi:
- po przeszukaniu całego forum czy dobrze zrozumiałem że:
1. mój komputer pokładowy (zasięg, spalanie, komunikaty o oleju, płynach, żarówkach itd.) nie jest połączony z moim radiem i mogę wymienić radio i nie stracić tych komunikatów?
2. po wymianie radia na niefabryczne stracę możliwość sterowania z kierownicy radiem , chyba że kupie adapter za ok,. 150 zł.
Jeśli dobrze zrozumiałem i powyższe jest prawdą mam zasadnicze pytanie:
teraz przestawiam guzikiem na kierownicy: navigacja- cd- radio- komputer i wszystko jest na wyświetlaczu, rozumiem że po zamontowaniu radia bez adaptera sterowania kierownicy pozostanie tak: radiem steruje z radia, a na wyświetlaczu mam cały czas dane z komputera pokładowego sterowane z kierownicy?
Jeśli tak to gites i pozdrawiam. Dziękuję za pomoc. :):confused:

#2 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 01 marca 2013 - 18:11

1. tak
2. tak

#3 OFFLINE   Karol Ochelski

Karol Ochelski
  • 5 postów

Napisany 01 marca 2013 - 18:18

dzięki, a znasz odpowiedź na trzecie pytanie? czy po wymianie radia sterowanie kierownicy zostanie tylko do komputera? Czy dane z komputera będą cały czas na wyświetlaczu? Dzięki :)

#4 OFFLINE   brunecik87

brunecik87
  • 21 postów

Napisany 01 marca 2013 - 23:42

dzięki, a znasz odpowiedź na trzecie pytanie? czy po wymianie radia sterowanie kierownicy zostanie tylko do komputera? Czy dane z komputera będą cały czas na wyświetlaczu? Dzięki :)

Witam ja zmieniałem radio na 2 dinowego Blaupunkta a wcześniej miałem GID'a - musiałem dokupić manetkę ze sterowaniem kompa ( dopięcie do wiązki o ile dobrze pamietam 3 kabelków od maneti ) i zmienić wyświetlacz na MID. Ale spoko da się :)
pozdrawiam

#5 OFFLINE   Karol Ochelski

Karol Ochelski
  • 5 postów

Napisany 02 marca 2013 - 08:55

czyli kurcze jak mam GID i sterowanie seryjne to i tak nie pójdzie na tym wyświetlaczu?

#6 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 marca 2013 - 15:07

2. po wymianie radia na niefabryczne stracę możliwość sterowania z kierownicy radiem , chyba że kupie adapter za ok,. 150 zł.

Tak w ramach sprostowania, bo kolega lucas wprowadził Cię w błąd, wszystkie radia NCDC mają komputer wbudowany w radio, tak więc nie osiągniesz tego efektu co zaplanowałeś.
Wyjście jest takie jak wspomniał brunecik87 założyć MID i manetkę + odrobina rzeźby w kabelkach ;)

#7 OFFLINE   Karol Ochelski

Karol Ochelski
  • 5 postów

Napisany 02 marca 2013 - 16:04

kurcze, ale ja mam ncdr i na forum wyczytałem że problem z wymianą jest tylko przy kolorowych wyświetlaczach. A sterowanie kierownicy mam w oryginale. Czy ktoś jest na 100% pewny lub nie co do kombinacji SIMENS 2011 NCDR + wyświetlacz GID?

#8 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 marca 2013 - 18:21

NCDC, NCDR jeden czort chodzi o radia Siemensa.