Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[inne auto] C24NE nie reagują wtryski mega zagadka...

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   filarm

filarm
  • 3 postów

Napisany 18 lutego 2013 - 19:16

Witam wszystkich forumowiczów. Piszę troszkę gościnnie bo chodzi o opla frontere z silnikiem c24ne a więc takim jak w omedze. Szukam odpowiedzi na problem tego auta już baardzo długo i może tutaj znajdzie się ktoś kto mi pomoże. A sprawa wygląda tak:

Pomijając fakt, że od roku moja frota błąka się po warsztatach ostatnio odkryłem takie coś:
nie chciał zapalić. Iskra jest, rozrząd jest dobry, paliwo na listwie jest(sika jak sie naciśnie zaworek na listwie)
wyjęliśmy listwe wtryskową i okazało się że wtryski nie otwierają się.
Mam program na lapku autoskanner opel i można tam włączyć test wtrysków-nie ma reakcji(silnik krokowy i zawód odpowietrzenia zbiornika działają na tym teście)
zmieniłem komputer dalej nic.
wkońcu sprawdziłem miernikiem kable czy nie przerwane...
wyszło mi, że połączenie do wtyczki od kompa jest ale wszystkie 4 wtryskiwacze były pod dwoma pinami(analogicznie patrząc na wtyczki lewy pin był w jednym miejscu na wtyczce kompa prawy w innym)
silnik krokowy też tak sprawdziłem i jeden pin z wtyczki z silnika krokowego był na tym samym pinie co wtryski na wtyczce od kompa(zakładam, że to pewnie masa wspólna dla wszystkiego)
Ale teraz pytanie skoro dwa kompy sprawdziłem i wiązka wygląda, że jest dobra to czemu te wtryski nie działają????

Dodany obrazek

Sprawdziłem dziś połączenia kabli wg tego schematu. Niby wszystko jest ok...Wtryski są podłączone przez przekaźnik pompy, mam drugi i też bez reakcji...
Jedno co mnie zastanawia-wg tego schematu jak dobrze rozumiem powinna być masa na pinie nr 2 komputera nie mam jej a jest na pinach 22 i 27 może z tym być związany problem wtrysków ?? hehe jest zagadka co każdego pokonuje jak narazie :D

#2 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 18 lutego 2013 - 19:25

jest na pinach 22 i 27

Jeśli tam jest masa [ wg. schematu] to kontrolka silnika świeci cały czas i przepala bezpiecznik, coś jest nie tak.

#3 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 lutego 2013 - 19:37

wtryski sa sterowane masa z tego schematu tak wychodzi, tak jak napisałeś jeden kabel sterujacy na dwa wtryski czyli 1-4 i 2-3, czy auto ściga na LPG ? i czy próbowałeś podać masę na wtrysk pomijając komputer lub próbowałeś otworzyć go podłączając do 12 V

#4 OFFLINE   filarm

filarm
  • 3 postów

Napisany 18 lutego 2013 - 20:02

LPG auto nigdy nie widziało:Dale zobaczy jak dojde do ładu z tym silnikiem...wtryski podłączone bezpośrednio do akumulatora działają(osobiście nie sprawdzałem ale mechanik z warsztatu gdzie auto stoi sprawdzał i był przy tym mój tata)
kontrolka silnika działa normalnie zaświeca się i gasła po odpaleniu(oj dawno to było) błędów nie ma żadnych poza 31 ale kiedy silnik nie pracuje ten błąd to norma.

Ja z tym nie dojdę do ładu to zastanawiam się nad swapem na 2.5v6 albo 3.0v6 z omegi:D