Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Jak sprawdzić ciśnienie w układzie chłodzenia

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
2 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   maciejrutkowski

maciejrutkowski
  • 63 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 14 lutego 2013 - 12:10

Witam

Czytałem troche na forum o cisnieniu w układzie chłodzenia. Wiem, że powinno tam byc cisnienie, ale jakie? Nie chodzi mi o wartości liczbowe tylko jak domowymi sposobami okreslić czy ciśnienie nie jest za duże. U mnie po rozgrzaniu silnika węże (te grube do chłodnicy) mogę ścisnąć maksymalnie do połowy (u kolegi w vectrze bez problemu mogę praktycznie zamknąć przepływ). Pytanie czy to jest OK, czy mam zacząć szukać usterki? Za wszystkie rady serdeczne dzieki.

#2 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 lutego 2013 - 14:56

u kolegi w vectrze bez problemu mogę praktycznie zamknąć przepływ

Kolega od vectry niech sobie korek na zbiorniczku wymieni albo doleje plynu do odpowiedniego stanu :p A Ty nie szukaj dziury w calym bo masz dobrze.

#3 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 lutego 2013 - 15:42

Jeśli zastanawiasz się na UPG to najlepiej test CO2
Bo na oko bez doświadczenia z opisu na forum to nie bardzo. Twarde czasem są, że ściśniesz do połowy, czasem miękki jak nagrzał się ale dopiero co. Jak są jak flak to raczej coś z korkiem, jak twarde jak piłka to UPG lub gotuje się. Pośredniego coś powinno być.

A swoją drogą temat powinien polecieć do kosza bo o tym bardzo dużo było, swego czasu sam pisałem dużo o tym jak mi UPG poleciały. Szukać mi się nie chce, ale wpisać twarde węże pewno starczy.