Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Drgania lewarka i pedału gazu...o co moze chodzic?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Fritz

Fritz
  • 22 postów

Napisany 01 października 2007 - 22:50

Witam, zauwazylem ze moja w mojej omedze przy wyższych prędkościach np 120 km czuć lekkie drgania pedału gazu. Zauważyłem tez drgania lewarka zmiany biegów na luzie, szczegolnie gdy silnik jest zimny. Moze nie sa jakies straszne, ale jednak widoczne. Zauwazylem tez ze leciutko mi haczy, gdy wrzucam 3 bieg. Czy moglibyscie mi pomoc? Co moze byc tego przyczyną? Silnik ma mało przejechane, bo zaledwie 140 tys km. Mam 2,0 8V. Czy winne są poduszki? czy moze niestety cos gorszego? :(

#2 OFFLINE   n-e-o

n-e-o
  • 88 postów

Napisany 01 października 2007 - 23:54

może ci sprzęgło pada . przy wrzucaniu 1 albo wstecznego nie ma problemu ?

#3 OFFLINE   Fritz

Fritz
  • 22 postów

Napisany 02 października 2007 - 07:15

Nie, nie ma problemu przy wrzucaniu 1, ani wstecznego. Zauwazylem ze jak puszczam sprzeglo to delikatnie go szarpnie, przyhamuje i znowu szarpnie. Ale to wszystko jest delikatnie i zalezy od tego jak szybko puszczam sprzeglo. Dodatkowo drga mi tez pedał sprzegła. Wyglada na to jakby od silnika szły te drgania, tak mi sie wydaje. A co sie dzieje jak sprzegło wysiada? jakie sa objawy?

#4 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 października 2007 - 18:09

Może kolego poduszki pod skrzynią lub silnikiem??

P.S. W ten przebieg 140tys to chyba nie wierzysz??

#5 OFFLINE   n-e-o

n-e-o
  • 88 postów

Napisany 02 października 2007 - 22:39

mi jak padało sprzęgło w poprzednim aucie to po pierwsze strasznie ciężko chodził pedał po drugie szarpał przy ruszaniu a po trzecie ślizgała się tarcza tj nie dało się szybko przyśpieszyć

#6 OFFLINE   Fritz

Fritz
  • 22 postów

Napisany 03 października 2007 - 00:06

No u mnie da sie szybko przyspieszac i lekko chodzi pedał sprzegła. Dlatego wydaje mi sie ze to chyba te poduszki jednak. Da sie to łatwo samemu zdiagnozować i wymienic czy raczej musze do mechanika z tym lecieć?

#7 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 października 2007 - 00:10

Da sie to łatwo samemu zdiagnozować i wymienic czy raczej musze do mechanika z tym lecieć?

poduszkę od skrzyni powinnieneś sam zobaczyć (ale potrzebny jest kanał).. co do poduszek pod silnikiem nie jestem pewny, ale chyba samemu też dasz radę.

#8 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 października 2007 - 08:44

Przyłączam się. Mam ten sam kłopot.

Poduszki wszystkie sprawne, sprzęgło nowe sachsa. Przed wymianą było to samo.

#9 OFFLINE   Fritz

Fritz
  • 22 postów

Napisany 03 października 2007 - 09:01

U mnie jest tak ze jak lekko wcisne pedał sprzegła to czuje drgania, tak samo przy wyzszych predkosciach, pedał gazu drga, lewarek tez drga, to na pewno od silnika, teraz tylko pytanie...co jest przyczyna? Moze nierowno tloki chodza? moze kable badz swiece do wymiany? Jak zauwazyc ze poduszka jest zuzyta? Bo chce wejsc pod samochod i to sprawdzic

#10 OFFLINE   Śmigiel

Śmigiel
  • 709 postów

Napisany 03 października 2007 - 09:03

Jak zauwazyc ze poduszka jest zuzyta? Bo chce wejsc pod samochod i to sprawdzic

Będzie sflaczała.

Z mojej się wylał olej.

#11 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 03 października 2007 - 14:43

co do lewarka to, wejdź pod auto, i od spodu dobierz się do mechanizmu gdzie jest mocowany lewarek. Całość jest pod taką prostokątną puszką mocowana na takie specyficzne zatrzepy
Demontaz tego, to nie poroblem. Po zdjeciu osłony ukazuje się nam przekładnia od lewarka mocowana z jednej strony za pomocą takiej gumy-odbój. Jeśli masz ja pękniętą, to lewarek będzie mocno drgał.
U mnie tak było. Koszt nowej części w ASO opla , ok 14zł :)

#12 OFFLINE   mgboczna

mgboczna
  • 129 postów

Napisany 14 października 2007 - 13:09

a przypadkiem nie masz jakiś fotek? kiedyś tą puszke już otworzyłem ale przeszkadzał mi wał korbowy i nie mogłem tam nic dojrzeć bo nie miałem kanału tylko plackiem pod omesią zalegałem
mgboczna

#13 OFFLINE   misza1976

misza1976
  • 43 postów
Napisany 18 listopada 2007 - 00:05

witam n-e-o,
w powyższych postach do fritz-a pisałeś o ciężkim wchodzeniu pierwszego biegu i o padającym sprzęgle co miałeś na myśli bo później temam poszedł w innym kierunku, a ja mam właśnie taki problem z ciężko wchodzącą jedynką(tak jakby o coś zachaczało muszę mocniej wepchnąć albo poruszać lewarkiem np. wcisnąć 5 lub 3 a dopiero później jedynkę i wejdzie wtedy bez problemu).

Wiesz może co się dzieje?

czekam na odp.

Pozdrawiam!!!
Omega B X20SE Caravan, Lovato

#14 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 18 listopada 2007 - 21:12

mam właśnie taki problem z ciężko wchodzącą jedynką(tak jakby o coś zachaczało muszę mocniej wepchnąć albo poruszać lewarkiem np. wcisnąć 5 lub 3 a dopiero później jedynkę i wejdzie wtedy bez problemu).

wygląda to na synchronizator jedynki a nie zazgrzytało czasem ???

#15 OFFLINE   misza1976

misza1976
  • 43 postów
Napisany 24 listopada 2007 - 23:34

nie nie zgrzyta tak samo dzieje się z wstecznym albo muszę go mocniej wcisnąć albo przemieszać po biegach to wtedy wejdzie lekko

Pozdrawiam!!!
Omega B X20SE Caravan, Lovato

#16 OFFLINE   NFSU9

NFSU9
  • 14 postów

Napisany 24 listopada 2007 - 23:42

Misza mam to samo podobno do wymiany kostka łącząca skrzynię z lewarkiem i jakieś 2 tujele wybieraka skrzyni. Tylko gdzie to kupic chyba tylko w serwisie opla :sad:
Chillout