jak już wspomniałem w temacie [OB & OBFL] mieszanie Arktycznego z innymi, chciałbym przeprowadzić test kilku rodzajów ON.
Odwiedziłem dzisiaj kilka stacji w moim mieście i kupiłem na każdej po 4 litry ON. Do przeprowadzenia testu użyłem przezroczystych baniaczków 5l.
Testowane będą paliwa:
Shell FuelSave Diesel
Shell V-Power Diesel
Statoil SupraDiesel
Statoil DieselGold Arktyczny
Lukoil ON
Bliska Ekodiesel Ultra
i dla porównania, letnie paliwo z Bliskiej lub Orlenu z dodatkiem depresatora.
Bańki z paliwem stoją na gołej ziemi przed domem, każda jest oddalona od siebie i od ściany, dodatkowo zabezpieczyłem każdy korek, podkładając pod niego folię, żeby uniknąć wilgoci, itp.
Mniej więcej za tydzień, planuję przelać paliwo z każdej bańki do pustych butelek PET, używając do tego papierowego filtra od ekspresu kawowego

Jutro postaram się zrobić zdjęcia, dodam, że na każde paliwo posiadam paragon i wszystkie zostały kupione dzisiaj(poza letnim, oczywiście).
Gdyby komuś przyszedł do głowy jakiś dodatkowy sposób przetestowania, to proszę pisać.
Od siebie dodam, że wizualnie właściwie nie widać różnic w paliwie, poza tym arktycznym. Kiedy ustawiałem bańki na ziemi, aż zwątpiłem, czy tam faktycznie jest ropa, bo wyglądało, jakby była tam woda i musiałem sprawdzić nosem:o.
Test zaczął się o 22, przy temperaturze -9st C.