Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Problem z szufladą zmieniarki

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   BartSWD

BartSWD
  • 0 postów

Napisany 17 stycznia 2013 - 16:04

Powitać. Nie dawno zakupiłem długo wyszukiwaną, pierwszą Omegę. Jest to Omega B FL Kombi z roku 2000 z motorem 3.0 V6. Mam problem z szufladą zmieniarki cd. Mianowicie nie mogę nijak jej wyciągnąć żeby ulokować jakieś cd w środku. Proszę o pomoc

#2 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 19 stycznia 2013 - 14:41

Podłączę się pod temat. Mam problem ze zmianiarką w radiu NCDC2013.
W magazynku nie ma żadnych płyt. Po wciśnięciu przycisku od wyjeżdżania, odbywa się jakaś procedura i według mnie blokada lekko go puszcza, ale nie chce wyjechać.
Czy Ktoś podpowie jak rozwiązać problem?

P.S. W razie czego mam uszkodzone radio NCDC, w którym uszkodzony jest tuner, a zmieniarka działa prawidłowo - odtwarza płyty i magazynek wychodzi bez problemu.
Jeżeli nie da rady ożywić tamtej zmieniarki, to czy przekłądając zmieniarkę z tego drugiego radia trzeba coś kodować? Czy będzie działało P&P ?

#3 OFFLINE   kifffor

kifffor
  • 80 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 19 stycznia 2013 - 18:55

witam no ja mam podobny problem też nie mogę wyciągnąć,wysunąć CD jesli ktos iwe co może byc problemem prosze o porady i dzieki z góry :)

#4 OFFLINE   BartSWD

BartSWD
  • 0 postów

Napisany 21 stycznia 2013 - 00:46

dowiedziałem się, że problem u mnie może powodować winda szuflady. Proponuję wyjąć radio i sprawdzić. Ja mam taki właśnie plan na to. Wiem też, że potrzebny będzie kod radia po jego odłączeniu.

#5 OFFLINE   kifffor

kifffor
  • 80 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 21 stycznia 2013 - 16:55

dowiedziałem się, że problem u mnie może powodować winda szuflady. Proponuję wyjąć radio i sprawdzić. Ja mam taki właśnie plan na to. Wiem też, że potrzebny będzie kod radia po jego odłączeniu.

ten kod to faktycznie bedzie potrzebny?:masakra: a skąd go wziąsc?

#6 OFFLINE   pers58

pers58
  • 419 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 stycznia 2013 - 16:59

O ile się orientuje to NCDC nie mają kodu.

#7 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 21 stycznia 2013 - 19:09

Wiem też, że potrzebny będzie kod radia po jego odłączeniu.

NCDC nie maja kodu. Sa sparowane z gid lub cid. Ale CCR2006 maja kod :)

P.S. W razie czego mam uszkodzone radio NCDC, w którym uszkodzony jest tuner, a zmieniarka działa prawidłowo - odtwarza płyty i magazynek wychodzi bez problemu.
Jeżeli nie da rady ożywić tamtej zmieniarki, to czy przekłądając zmieniarkę z tego drugiego radia trzeba coś kodować? Czy będzie działało P&P ?

Bedziesz musial przemienic plytke z ukladem scalonym i wszystko bedzie dzialac.

#8 OFFLINE   seba03

seba03
  • 800 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 22 stycznia 2013 - 19:21

Pytanie czysto teoretyczne.
Czy wywalenie tej zmieniarki i zastąpienie jej czymś innym będzie działać? (czym jeszcze nie wiem)

#9 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 22 stycznia 2013 - 20:12

Pytanie czysto teoretyczne.
Czy wywalenie tej zmieniarki i zastąpienie jej czymś innym będzie działać? (czym jeszcze nie wiem)

Jak nie dziala ta zmieniarka to mozesz ja naprawic. Polega to na wymianie jej chocby na taka: http://allegro.pl/zm...2955505080.html
Srodek jest ten sam. Trzeba tylko przelozyc plytke ze starej zmieniarki.

#10 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 28 stycznia 2013 - 22:37

toptom dziś odłączyłem w pełni sprawną zmieniarkę od tego uszkodzonego radia. Pooglądałem ją i mam pytania:)
Planuję zamontować ją do tego NCDC z którego nie wysuwa się magazynek.

Które płytki w zmieniarkach muszę zamienić? Chodzi o tą płytkę, na której jest złącze taśmy połączeniowej zmieniarka-radio ?

#11 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 01 lutego 2013 - 20:48

Piszę post pod postem, aby odznaczyć pytanie i wątpliwości od rezultatu końcowego.

Naprawiłem moje radio NCDC2013, w którym uszkodzona była zmieniarka.
Zepsutej zmieniarki reanimować nie próbowałem, bo przerasta to moje możliwości/umiejętności.
Postawiłem na montaż zmieniarki z mojego drugiego uszkodzonego radia NCDC2013(szczegóły w poprzednich postach).

Za radą kolegi toptom :piwo: i porady z omegaowners.com zdemontowałem z obu radyjek zmieniarki. Następnym krokiem było zdjęcie górnych pokryw i demontaż płytek (płytki na których jest wtyczka taśmy łączącej radio i zmieniarkę) z bocznych ścian zmieniarki. Należało przełożyć płytkę z uszkodzonej zmieniarki, do sprawnej. Następnie sprawna zmieniarka została zamontowana do radia, po czym nastąpił test :)

Płyty są odczytywane, magazynek wyjeżdża !! :)
Radio i wyświetlacz CID akceptują nową zmieniarkę i wszystko pracuje książkowo.
Roboty na ok 30 minut wraz z demontażem i montażem w samochodzie.
Dodam od siebie, że naprawa radyjek i inynch urządzeń RTV/AGD to dla mnie czarna magia, więc każdy spokojnie to zrobi. :)

#12 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 01 lutego 2013 - 23:01

Piszę post pod postem, aby odznaczyć pytanie i wątpliwości od rezultatu końcowego.

Naprawiłem moje radio NCDC2013, w którym uszkodzona była zmieniarka.
Zepsutej zmieniarki reanimować nie próbowałem, bo przerasta to moje możliwości/umiejętności.
Postawiłem na montaż zmieniarki z mojego drugiego uszkodzonego radia NCDC2013(szczegóły w poprzednich postach).

Za radą kolegi toptom :piwo: i porady z omegaowners.com zdemontowałem z obu radyjek zmieniarki. Następnym krokiem było zdjęcie górnych pokryw i demontaż płytek (płytki na których jest wtyczka taśmy łączącej radio i zmieniarkę) z bocznych ścian zmieniarki. Należało przełożyć płytkę z uszkodzonej zmieniarki, do sprawnej. Następnie sprawna zmieniarka została zamontowana do radia, po czym nastąpił test :)

Płyty są odczytywane, magazynek wyjeżdża !! :)
Radio i wyświetlacz CID akceptują nową zmieniarkę i wszystko pracuje książkowo.
Roboty na ok 30 minut wraz z demontażem i montażem w samochodzie.
Dodam od siebie, że naprawa radyjek i inynch urządzeń RTV/AGD to dla mnie czarna magia, więc każdy spokojnie to zrobi. :)

No to super ze sie udalo. Ja tylko dodam od siebie, ze taka sama metoda mozna zreanimowac radio, przekladajac zmieniarke z crc3, ktory wystepowal w starszych oplach i jest w przystepnej cenie :)

#13 OFFLINE   runner94

runner94
  • 1 postów

Napisany 18 stycznia 2015 - 22:06

Witam mam problem ze zmieniarką w swojej omedze, Zacięła się i nie chce wyjść. Czyta ją wszystko ale nie chce wyjść. Miał ktoś taki problem, co z tym zrobić ? POMOCY !

#14 OFFLINE   PiTeR1975

PiTeR1975
  • 120 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.0i 24v C30XEI wersja specjalna

Napisany 23 stycznia 2015 - 10:52

Ja miałem to samo. Trzeba wyciągnąć radio i rozkręcić zmieniarkę, najprawdopodobniej nie chce się złożyć magazynek na płyty tak było w moim przypadku. Spotkałem się też z przypadkiem że wykręciła się troszkę śrubka w kasecie i blokowała wyciągnięcie swoją drogą tak czy siak trzeba rozkręcić radio :)