Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Świecąca kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych na 5 biegu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   malp

malp
  • 35 postów

Napisany 20 listopada 2012 - 09:16

Witam wszystkich,

Dzień, jak co dzień, omega nie odpuści - musi dać o sobie znać. Tym razem, podczas jazdy na piątym biegu pali się / mruga nieregularnie kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych. Siła palenia się kontrolki uzależniona jest od pozycji pedału gazu (można zaobserwować korelację na filmie z poniższego linku pomiędzy wskazówką prędkościomierza a kontrolką). Przy wstecznym oczywiście działa jak należy - tj. pali się.

Całość można zobaczyć na yt:

Miał może ktoś podobny problem? Wie może ktoś gdzie szukać winnego zajścia? Domyślam się, że pewno gdzieś będzie jakiś czujnik biegu wstecznego i to z nim może być coś nie tak, tylko gdzie go szukać i co mu może być? ;)

#2 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 listopada 2012 - 19:14

Nie rozumiem z towjego postu jednej rzeczy
Piszesz że mruga ci kontrolka od przeciwmgielnych na 5 biegu a potem że na wstecznym jest ok czyli się pali?
Więc wytłumacz mi co mają przeciwmgielne do cofania?

#3 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 listopada 2012 - 19:22

gdzieś będzie zwarcie , , powoduje je pewno ruch silnika przy dodaniu gazu

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#4 OFFLINE   malp

malp
  • 35 postów

Napisany 20 listopada 2012 - 20:19

Hmmm... A to na wstecznym nie powinna się palić? Bo tak miałem od zawsze, wydawało mi się, że tak powinno być.
W tym momencie koncepcja jakiegoś wadliwego czujnika poszła w las.
O elektryce nie mam zielonego pojęcia, tak więc pytanie : czy przy użyciu jakichś prostych narzędzi jestem w stanie sam tego szukać? Gdzie i od czego zacząć? Czy może jechać od razu do mechanika?

#5 OFFLINE   wallezy

wallezy
  • 114 postów

Napisany 13 grudnia 2012 - 19:18

Nie wiem czy jeszcze się przyda ale ja miałem identyczną sytuację i okazało się, że jeden z przewodów idących do tylnej klapy był przełamany. Musisz szukać w miejscu, w którym się załamują.

#6 OFFLINE   malp

malp
  • 35 postów

Napisany 14 grudnia 2012 - 09:37

Przyda się, przyda bo dopiero na wiosnę się za to zabiorę ze względu na mało przyjemne warunki na zewnątrz ;) w takim razie zaczniemy szukać od tego typu miejsc. Dzięki za podpowiedź