Skrzynie automaty do Omegi B faktycznie nie są drogie. Jednak nigdy nie ma pewności co do kupowana skrzyni i ile będzie działać prawidłowo bez wycieków lub innych przygód.
Przed zakupem należałoby oglądnąć skrzynię na jeżdżącym/sprawnym aucie i po braku przeciwwskazań podjąć decyzję co dalej z tym fantem robić. Nic trudnego kupić skrzynie - ale nawiasem mówiąc nie chcę wpakować się w jeszcze większe bagno niż jest. Rynek jest jaki jest, każdy chce sprzedać i zachwala swoje. A jak się trafi jakiś rodzynek to trzeba mieć trochę szczęścia i czasu, aby czaić oferty na portalach aukcyjnych. Jak coś dobrego i pewnego to i musi coś kosztować, choć ostatnim czasem i ta reguła często zawodzi.
Co do mojej skrzyni to nie mam zastrzeżeń. Pracuje bardzo ładnie, nie stuka, nie szarpie, jedyny problem to sączący się olej. W chwili obecnej zostaję przy naprawie obecnej. Podczas naprawy będzie okazja się dowiedzieć, w jakim faktycznym stanie jest skrzynia.
Pytanie:
1. Czy przy tego typie naprawach konieczne jest opuszczanie skrzyni?
2. Mechanik chciał jeszcze wymieniać simeringi. Czy to konieczne?
3. Chciał także wymienić olej w skrzyni. Jaki olej polecacie do skrzyni biegów do automatów (omega b mv6)?
4. Podczas naprawy na co zwrócić szczególną uwagę? Co warto przy okazji wymienić?
Wszystkie rady mile widziane.
Pozdrawiam