Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

2.0 czy 2.5, automat czy manual?

• Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
40 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 29 października 2012 - 02:22

Witam serdecznie, zamierzam kupić już 3 w moim życiu omegę.

Pierwsza to była 2.5V6 w gazie, druga zaś 2,5 diesel.

Niestety sprzedałem obie bo nie było mnie stać na ich utrzymanie, zerowe zarobki prawde mówiąc. Od tamtego czasu coś się zmieniło w życiu i chcę zmienic auto z powrotem na omege.

Stąd też moje pytania. Chciałbym konkretnie automat, bardzo lubie jezdzic automatami i jezdze 90% miasto 10% trasa. Dlatego też mam pytanie jak się różni spalanie 2.0 w automacie od 2.5 w automacie? Głównie o to mi chodzi i gaz oczywiscie.

Liczę na konkretne odpowiedzi, dzięki :)

#2 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 października 2012 - 03:45

konkretnie to się nie różni, 2.0 do automatu jest ciut za słabe, ale 2.0 jest tańsze w naprawach, 2,5 już w automacie sobie lepiej radzi, ale to jest silnik V6 więc części odpowiednio droższe. Jeśli patrzysz na spalanie to powinieneś szukać manuala, gdzie średnio jest o 1-1,5 litra mniejsze...

#3 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 29 października 2012 - 08:03

skoro miałeś już omegi to wiesz że to jest paliwożerny potwór. I nie ważne czy 2.0 czy 3.0 różnic wielkich niema. wiadomo że V-ka będzie miała niektóre części droższe.

co do spalania gazu to tutaj poczytaj:
http://www.forum.ome...ht=ile wam pali

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#4 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 29 października 2012 - 08:11

Liczę na konkretne odpowiedzi,

3.0v6 i manual ;)

2.016v jest za słabe... przy "dynamicznej" trasie potrafi spalić więcej niż Vka...
Chyba że jeździsz tylko po mieście... to 2.0 będzie bardziej oszczędne...
2,5v6 z budą omegi w miarę sobie radzi ale po pewnym czasie poczujesz niedosyt...
Przy manualu między 2,5 a 3,0 spalanie w LPG to różnica max 2l....
Ale do Vki dobra instalka LPG i wydajne wtryski ;)
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#5 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 29 października 2012 - 09:41

3.0v6 i manual ;)

2.016v jest za słabe... przy "dynamicznej" trasie potrafi spalić więcej niż Vka...
Chyba że jeździsz tylko po mieście... to 2.0 będzie bardziej oszczędne...
2,5v6 z budą omegi w miarę sobie radzi ale po pewnym czasie poczujesz niedosyt...
Przy manualu między 2,5 a 3,0 spalanie w LPG to różnica max 2l....
Ale do Vki dobra instalka LPG i wydajne wtryski ;)

Tak jak pisałem 90% robię miasta. Niekiedy tylko 100% i niekiedy w samych godzinach szczytu.

Co do napraw to jakoś nie mam obaw. Wiem, że V jest bardzo upchana, ponieważ wcześniejsza 2.5 V6 miała walnięty wężyk układu chłodniczego uszkodzony na podszybiu (15 cm miał) i trzeba było cały kolektor i przepustnice zdejmować aby wsadzić rękę tam, a od dołu nie dało się dostać.

#6 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 29 października 2012 - 09:50

skoro robisz dużo km w mieście i lubisz automat to się nie zastanawiaj tylko szukaj automatu :)

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#7 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 29 października 2012 - 09:52

Automatu właśnie szukam, tylko kwestia co więcej spali w samym miescie zakorkowanym ;)

Niekiedy moje dystanse są bardzo krotkie, 5 km, 2 km, 10 km. Roznie.

#8 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 29 października 2012 - 09:57

wiadomo że v-ka spali troszkę więcej. Ale różnica między 13L gazu a 17L gazu to jest 4L czyli niecałe 12zł. Robisz 500km miesięcznie to daje 60zł więc nie aż tak dużo.
V-ka ma zapas mocy więc się lepiej jedzie. Ale też części do silnika będą droższe

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#9 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 29 października 2012 - 10:38

wg moich doświadczeń automat na autostradzie jest oszczędniejszy
ma dłuższe przełożenie, podam przykład;
wracając z Belgii na dwie omegi, Moja wtedy to 95r 2.5td automat sedan(4osoby) a kolegi 98r 2.5td manual(miał przepływkę) sedan(2osoby)
Ja z rodziną auto wypchane po brzegi i na bagażniku na haku 2 rowery,
kolega z dziewczyną i nawet połowy bagażnika nie zapchane, jechaliśmy dosyć dynamicznie i spalanie Mojej omegi było ok 0.5-0.6l/100km większe niż kolegi lecz moje auto z tyłu siedziało na maxa i rowery na haku, spalanie liczyliśmy wg tankowanego paliwa, chociaż komputery pokazywały zbliżone wartości, co do dynamiki sam kolega mówił że nieraz musiał się nawajchować biegami żeby się utrzymać za mną,
obecnie tradycyjnie automat użytkuję :)

#10 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 29 października 2012 - 14:12

Zastanawiałem się nad dieslem. Aktualnie mam forda fieste 1.8d co mi pali 6 litrow po miescie czegokolwiek bym nie zalał i konczy mi sie kompresja wiec złomuje.

Tego samego boje sie od omeg tds'ow td tdi'kow ze tez juz przychodzi na nie czas i tez sie już wypalaja. A we fiescie mam juz 2 silnik i powtorka z rozrywki przed roku, a nawet dobrze mrozow nie ma w nocy a mi juz ciezko pali. Dlatego wole benzyna gaz, mroz nie mroz pali jak chce, kompresja moze byc znikoma w granicach 15 i zapali, a diesel jednak te swoje 30 powinien miec :(

#11 OFFLINE   adsik

adsik
  • 55 postów

Napisany 29 października 2012 - 14:48

Jeździłem Omegą B 2.0 16v automat i teraz użytkuję omegę B FL 2,5TD automat. Hmmm...

Tamtej omegi nie tankowałem, więc co do kosztów to się nie wypowiadam, była zagazowana i ciągle jakieś problemy, moze dla tego że to autko służbowe. Na koniec wakacji wyzionęła ducha. Olej brała jak szalona, gotowała się, automat ciągle się psuł. Poszła za 1500zł.

Od maja mam Omegę B FL 2,5 TD automat. Co prawda autko wymagało zainwestowania kilku zł. Głównie naprawy wykonuję sam, jedynie w tych poważniejszych oddawałem do dobrego mechanika. Więc koszta nie były duże. Co do spalania to jednak wolę dieselka. Co tu oszukiwać, paliwa ciągle idą w górę, a ropę zawsze można taniej kupić, z paliwem nie jest tak łatwo, no ale da się ;) Diesel jest też chyba mniej podatny na awarie, jeśli dbamy o niego. Co prawda teraz przy mrozach robię nim 2,5km w jedną stronę czyli około 5km dziennie. Więc jak wiadomo nawet się nie rozgrzeje. Z tego też powodu pali mi 13L po mieście. Tankuję 30 Litrów raz na miesiąc i jeżdżę ;) Zaparłem się że od pierwszego do ostatniego dnia miesiaca musi mi starczyć. Jestem studentem pierwszego roku, za wszystko staram się płacić sam, więc wiadomo dla czego tak tnę koszta. Moja firma nie jest jeszcze tak ogromna żebym mógł sobie na więcej pozwalać.
Jednak teraz planuję zmianę auta, rzecz jasna na kolejną Omegę BFL tylko sedan i oczywiście automat , lecz będzie to raczej benzyna(może i gaz), bo jest to autko bardziej dynamiczne.

Ogólnie mówiąc... Moim zdaniem to jeśli omega to automat, jest to auto komfortowe więc manual jest tu nie na miejscu. Silnik? Jest to już raczej kwestia wyboru czego oczekujemy. Ja stawiałem na oszczędność na paliwie i naprawach, więc wybrałem diesla. Jak ktoś woli dynamiczniejszą jazdę, lecz mniej oszczędną to benzyna, ewentualnie z gazem. Autka z gazem jednak szybciej trafiają na złom.

Ot takie moje kilka zdań bez sensu :masakra:

Pozdrawiam!

#12 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 29 października 2012 - 18:50

Dziekuje z konkretne wypowiedzi. Z pewnoscia wyciagnalem z nich wiele madrego. Zdecydowalem sie jednak na 2.5 w automacie, sadze, ze wiecej jak 15litrow gazu nie powinna mi spalic, w maksie jestem w stanie wydac 50 zl na 100 km gazu. Oczywiscie mam zamiar jezdzic delikatnie.

Zmieszcze sie w 15nastu litrach? :o

#13 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 29 października 2012 - 19:42

co do 2.5td to mam od 2007roku i były duże i mniejsze mrozy a ja siadałem i odpalał bez łaski, aku musi być dobry noi silnik jeszcze zdrowy, sam sprowadziłem autko i znam realny przebieg a ten jest dosyć mały jeszcze

#14 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów

Napisany 29 października 2012 - 21:47

Dziekuje z konkretne wypowiedzi. Z pewnoscia wyciagnalem z nich wiele madrego. Zdecydowalem sie jednak na 2.5 w automacie, sadze, ze wiecej jak 15litrow gazu nie powinna mi spalic, w maksie jestem w stanie wydac 50 zl na 100 km gazu. Oczywiscie mam zamiar jezdzic delikatnie.

zależy od nogi. A jeśli chodzi o spalanie to czy 2.5 czy 3.0 będzie to samo. Tylko w 3.0 zawsze te 40KM więcej

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365

#15 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 października 2012 - 16:30

Zmieszcze sie w 15nastu litrach?

Wątpię.Mi w podobnym cyklu jazdy jak napisałeś 2,5 pali od 16 do 20l/100km.Wszystko zależy od tego jak jeżdżę (staram się spokojnie), w jakich godzinach jeżdżę oraz - co ciekawe od pory roku.Wiosna/lato zbliżam się do 16l/100km a jesień/zima to zbliżam się do 20l/100km.Auto służy mi głównie do dojazdów do pracy oraz coś tam po mieście.Do pracy mam 8km w jedną stronę i jeżdżę w różnych godzinach i co ważne w korkach prawie wcale nie stoję bo jeżdżę mało uczęszczanymi drogami.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#16 OFFLINE   Alley

Alley

wolny folwark

• 3 241 postów

Napisany 30 października 2012 - 21:09

a co Panowie powiecie o instalacji gazowej BRC w silniku 2,5 V6?

#17 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 30 października 2012 - 23:49

a co Panowie powiecie o instalacji gazowej BRC w silniku 2,5 V6?

hehe
Są lepsze zestawy.

#18 OFFLINE   dragoon22

dragoon22

VV12

• 168 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 31 października 2012 - 00:08

ja mam 2,5v6automat spalanie jak miałem poprawnie gaz wyregulowany około 15-16l po mieście, ale żałuję że nie wziąłem 3.0v6 manuala, Ty jeśli chcesz aftomata to poleciłbym Ci właśnie silnik 3.0 litrowy bo generalnie V-ka lepsza od rzędówki, a jak silnik z 210konikami lepiej się buja przy wyprzedzaniu czaić się nie trzeba a co do spalania to podejrzewam że jest identyczne co w 2,5 :p
Patrząc na chłopski rozum któremu silnikowi będzie lżej pociągnąć te 1700kg?? 2,5 170KM czy 3.0 210KM, który silnik szybciej się zmęczy i więcej wypije?? :w_morde:
Tak ja to widzę:yolyol: Gdybym mógłbyć w Twojej skórze to brałbym jeden jedyny najlepszy silnik dla tego auta moje wymarzone 3literki hehehe
Pozdrawiam....
dragoon22
Fastly live fastly perish:cool:

Dodany obrazek

#19 OFFLINE   oliver84

oliver84

off

• 129 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 31 października 2012 - 08:13

Nie oszukujmy sie R4 2.0 czy 2.2 ledwo sie miesci w miescie w 15 litrach przy takim krótkim odcinku. Cały czas ssanie. A na dodatek chcesz automat. Ja codziennie robie w jedna strone 3,5 km, po 8h powrot (5x sygnalizacja swietlna po drodze) i jak pojezdzisz caly miesiac tylko taki odcinek to zobaczysz ze 15L jest nie realne przy 2,5. Na powietrze nic nie chodzi tym bardziej omega :)

#20 OFFLINE   Kamileczek

Kamileczek

Kup opla ruda jest gratis

• 602 postów

Napisany 31 października 2012 - 08:59

jest tylko różnica w spalaniu jak się jeździ 2.0 diesel lub 2.2 , wtedy spalanie nie przekracza 9 l. (mój rekord w największym spalaniu to 8,8 w zimę)