Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opel Senator B

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   DamianDXi

DamianDXi
  • 3 postów

Napisany 17 września 2012 - 16:23

Witam, nie jestem pewien czy dobry dział wybrałem, ale w 'podpisie' pisało, że jak nie wiesz gdzie to pisz tu.

A więc jak w temacie chciałbym sobie sprawić Opla Senatora B(3.0 24V), ale nie wiem na jego tm. co np. Omy, Victori, a dokładnie chodzi mi:

- Jak jest z dostępem do części(wiem, że dużo podchodzi z Omegi A), ale chodzi mi o np. części wyposażenia wnętrza?,
- Jak jest z niezawodonościom tych silników?,
- Jakie skrzynie manualne by podeszły do tego silnika, jeśli musiałbym przekładać(interesuje mnie, tylko i wyłącznie manual),
- Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie?,
- Lepiej kupić w PL czy sprowadzić z D?,
- Ogólna Wasza ocena na tm. tego modelu.

Jak dobrze wiecie Senator nie miał łatwej kariery, bo niestety Mercedes w tamtych latach robił furore(podobny problem miało Audi V8 ).

Prosze o szczere i proste wypowiedzi :)

#2 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 września 2012 - 17:14

W zasadzie Senator to prawie to samo co Omega A. Różni się trochę wyglądem i wnętrzem.
Silniki i skrzynie te same co w Omedze. Całe zawieszenie też chyba to samo. Ogólnie to taka Omega A tylko trochę bardziej komfortowa i nieco ładniejsza. A co za tym idzie wady i zalety też te same.

#3 OFFLINE   DamianDXi

DamianDXi
  • 3 postów

Napisany 18 września 2012 - 11:05

W zasadzie Senator to prawie to samo co Omega A. Różni się trochę wyglądem i wnętrzem.
Silniki i skrzynie te same co w Omedze. Całe zawieszenie też chyba to samo. Ogólnie to taka Omega A tylko trochę bardziej komfortowa i nieco ładniejsza. A co za tym idzie wady i zalety też te same.

Dzięki kolego, a inni koledzy co mogę jeszcze powiedzieć i odpowiedzieć mi na resztę moich pytań ? :)

#4 OFFLINE   guma198

guma198
  • 40 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 18 września 2012 - 11:17

motor 3.0 z dual ramem to dobra jednostka (wstawiłem taki do omegi A), jeździłem z automatem przez 4 lata - z powodu kiepskiej jakości instalacji gazowej (parownik nie dawał rady) w bagażniku woziłem wąż gumowy z chyba stara czy jelcza odpowiednio docięty aby w razie wystrzału mieć na zapas. Dual Ram bardzo trudno kupić bez kolektora - a to część najczęściej psująca się przy kiepskiej instalacji gazowej - reszta jeżeli chodzi o motor to cacy - jak omega zardzewiała już całkiem to motor poszedł do starej motorówki, do chwili obecnej zasuwa elegancko. Z tym motorem auto najlepiej czuje się na autostradzie powyżej 120 km/ godzinę - prawdziwy pożeracz dużych dystansów.

#5 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 18 września 2012 - 14:24

Witam, nie jestem pewien czy dobry dział wybrałem, ale w 'podpisie' pisało, że jak nie wiesz gdzie to pisz tu.

A więc jak w temacie chciałbym sobie sprawić Opla Senatora B(3.0 24V), ale nie wiem na jego tm. co np. Omy, Victori, a dokładnie chodzi mi:

- Jak jest z dostępem do części(wiem, że dużo podchodzi z Omegi A), ale chodzi mi o np. części wyposażenia wnętrza?,
- Jak jest z niezawodonościom tych silników?,
- Jakie skrzynie manualne by podeszły do tego silnika, jeśli musiałbym przekładać(interesuje mnie, tylko i wyłącznie manual),
- Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie?,
- Lepiej kupić w PL czy sprowadzić z D?,
- Ogólna Wasza ocena na tm. tego modelu.

Jak dobrze wiecie Senator nie miał łatwej kariery, bo niestety Mercedes w tamtych latach robił furore(podobny problem miało Audi V8 ).

Prosze o szczere i proste wypowiedzi :)

1.Części powinno być jescze trochę lub z omegi A
2.Silniki 3,0 dwa rodzaje-12vi 24v chyba. Który lepszy zdania podzielone. Jest jeszcze 2,6.
3.skrzynia automat jak i manual
4. Na rdze i kondycje silników.
5. Wolałbym jednak DE
6Fajne auto,niestety chyba model na wymarciu tak jak powoli zaczyna być z omegą A.

#6 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 września 2012 - 17:25

1.Części powinno być jescze trochę lub z omegi A

A najlepsze jest to, że niektóre części zawieszenia pasują też z Omegi B ;)

2.Silniki 3,0 dwa rodzaje-12vi 24v chyba. Który lepszy zdania podzielone. Jest jeszcze 2,6.

3.0 12V C30NE - 170 KM - ten sam co w Omedze 3000.
3.0 24V C30SE i C30SEJ jak dobrze pamiętam. Moc już prawie jak w V-kach 204 KM. Oba Dual Ram.
To samo 2.6 C26NE - 150 KM.
2.6 miałem w poprzedniej Omedze. Silnik bardzo dobry aczkolwiek mimo 150KM i tak czuło się masę kombi.
Wszystkie te silniki mają rozrząd na łańcuchu.
Nie są zbyt awaryjne. Jednak trzeba uważać, żeby nie kupić zajechanego.
No i jak Mariusz pisał jeśli masz możliwość szukaj w DE bo u nas to już bardzo ciężko znaleźć coś ciekawego. Jeśli jeździ jakiś zadbany egzemplarz to u człowieka który to auto lubi i o niego dba.

#7 OFFLINE   DamianDXi

DamianDXi
  • 3 postów

Napisany 20 września 2012 - 12:12

..., a mam pytanie jeszcze odnośne tego, jakbym sprowadził z D na automacie to bd. problem jakiś poważny z wymianą skrzyni na manualną (mowa o C30SE) ? :)

#8 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 20 września 2012 - 15:06

Dla chcącego nic trudnego, jednak na Twoim miejscu poszukał bym od razu manuala

#9 OFFLINE   k5l

k5l
  • 1 postów

Napisany 09 października 2014 - 21:55

Witam. Czy ktoś z Was wie, jakie radio było montowane fabrycznie w Senatorze B? Na stronie [http://katalog.autok...4,opel-senator] można zobaczyć w galerii wnętrze, a tam... 2 radioodtwarzacze? Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat, to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

#10 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 09 października 2014 - 23:04

Co prawda po "germańsku", ale obficie o Senatorach http://www.senatorman.de/

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p