Mam dosc zawily problem ze sprezarka klimy, ktory postaram sie dokladnie opisac (juz poruszalem ten temat w innym dziale ale ten bedzie bardziej odpowiedni):
A wiec:
- Gdy mam wlaczona klime wszystko jest ok ze sprezarka.
- Gdy klima jest wylaczona kolo sprezarki zacina sie przez co pasek klinowy slizga sie po nim i wydaje roznorodne piski (prawdopodobnie uszkodzone jest lozysko w sprezarce).
- Gdy klima jest wylaczona ale wlaczony jest panel klimatronika (np cieple powietrze) kolo sprezarki rowniez sie kreci i jest ok (mimo ze sama klima jest wylaczona).
Wiec teoretycznie poki co moge jezdzic z zawsze wlaczonym panelem nawiewu i naprawa samej sprezarki zajac sie np na wiosne (slabo z kasa poki co).
Ale pojawia sie problem. Znajomy twierdzi ze gdy mam wlaczony panel klimatronika z ustawionym cieplym powietrzem to i tak zalacza sie sprezarka (bo kolo kreci sie jak przy wlacoznej klimie, mimo ze przycisk AUTO jest wylaczony) i ze gdy wylacze panel i kolo sprezarki zacina sie to nie slizga mi sie pasek tylko te dzwieki wydaje np uszkodzone lozysko sprezarki (bo czasem kolo sie poruszy powoli). Twierdzi ze sprezarka przy kole zbudowana jest z 2 czesci:
1 - to kolo ktore kreci sie zawsze tak samo wraz z paskiem klinowym
2 - Jest to kolo ktore w momencie wlaczenia klimy zasprzega sprezarke do pracy z w/w kolem.

I teraz mam nastepujace pytania:
1) czy faktycznie sprezarka ma taka budowe jak mi powiedzial. Ze sa 2 kola. Jedno z nich porusza sie wraz z pakiem klinowym a drugie tylko zasprzega sprezarke. (tak jak na zdjeciu rownie dobrze moze to wygladac jak jedna calosc) (jezeli tak to faktycznie te dzwieki powoduje cos w sprezarce a sam pasek sie wtedy nie slizga tak jak wydawalo mi sie do tej pory)
2) Co mam w takiej sytuacji zrobic (procz oczywiscie naprawy sprezarki). Czy jezdzic na wlaczonym panelu klimatronica (np z cieplym powietrzem) zeby kolo sprezarki krecilo sie wraz z kolem ktorym porusza pasek klinowy (ale podobno wtedy dziala mi klima co jest zabujcze bo nie mam nic freonu w ukladzie), czy na wylaczonym panelu (wtedy piszczy i zacina sie kolo sprezarki (to co sprzegla sie z kolem od paska) ale dzieki temu sprezarka jest wylaczona i jej nie zatre.
Pytam bo najprosciej jest jechac do mechanika zeby ja wyjal i naprawil i miec problem z glowy (ale poki co mam wieksze wydatki (i wazniejsze) jak wymiana rozrzadu czy oleju)
I czy faktycznie jak mam zalaczone ogrzewanie (temp od 20 do high) to sprezarka tez pracuje jak przy (20, LOW) ?? Czy tylko gdy przyciskamy AUTO na panelu ?? (bo z racji braku freonu moge miec powazne problemy) pytam bo sprezarka zalacza sie przy ogrzewaniu tak samo jak przy wlaczonej klimie a gdy wylacze wogole panel staje (i zacina sie co jak pisalem jest drugim problemem)
Nie wiem czy cos zrozumiecie z tego posta (ja juz sam nie wiele rozumiem) ale ciezko jest opisac ten problem... Jezeli ktos zrozumie oco mi chodzi to prosze o odp :mrgreen: