Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Nie działaja głośniki

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sylwo19

sylwo19
  • 11 postów

Napisany 28 sierpnia 2012 - 20:29

Witam
Zamieniłem 4 lata temu fabryczne radio opel na pioneera .Wszystko było ok do wczoraj nagle radio przestało grać wszystko świeci ale nie ma dźwięku . Wyjąłem je podłączyłem w drugim aucie i działa bez zarzutu wiec nie jest to wina spalonej końcówki mocy. Najciekawszy jest fakt że po podłączeniu starego radia opel wszystko działa jak należy czyli jest dźwięk. Co jest nie tak czy ktoś miał już taki przypadek. Proszę o pomoc!
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   mrogal

mrogal

ex PREZES SyBy

• 1 419 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 28 sierpnia 2012 - 21:56

:hmmm: może to pomoże:
http://forum.omegakl...
http://forum.omegakl...
jaki typ radia??

#3 OFFLINE   sylwo19

sylwo19
  • 11 postów

Napisany 28 sierpnia 2012 - 22:14

Radio pioneer deh -3000 mp

#4 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 sierpnia 2012 - 18:58

Zlokalizuj który przewód w kostce odpowiada za "mute" przy przychodzacej rozmowie telefonicznej, pewnie robi zwarcie do masy :)

#5 OFFLINE   sylwo19

sylwo19
  • 11 postów

Napisany 02 września 2012 - 21:35

Witam
Odnalazłem kabel mute ale nie jest on nigdzie podłączony podobnie jak kabel do sterowania antena elektryczną Nie mam pojęcia co się dzieje podłączałem tez radio wyjęte z samochodu żony i to samo nie ma głosu. Dlaczego gra stare oryginalne- ma słabsze zabezpieczenie przeciwzwarciowe czy jak.Może kable w drzwiach robią zwarcie ale pytanie dlaczego gra oryginał a pioneery nie tym bardziej ze 4 lata było ok
Pozdrawiam

#6 OFFLINE   1985sebastian

1985sebastian
  • 5 postów

Napisany 25 października 2012 - 19:17

Mam podobny problem,ale ori radio też nie daje dźwięku.Jest podpięte LG i do tego mam subwoofer który działa i łupie,tylko cała reszta milczy.auto dopiero kupiłem,walczę z tym drugi dzień z pomocą google i kiszka,nie mam już totalnie pomysłów co dalej.Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

#7 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 października 2012 - 19:30

najlepiej jak byś zdjął boczek i zobaczył czy głośniki są podpięte pod oryginalną wiązkę, czy była ciągnięta nowa pod pod wzmacniacz. Zweryfikujesz to dalej będziemy radzili.

#8 OFFLINE   dlotiv

dlotiv

Wujek Samo Zło

• 862 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 25 października 2012 - 21:20

Witam. Z tego co sie orientuje, to w czesci naszych autek jest montowany dodatkowy wzmacniacz (najczesciej znajduje sie w bagazniku po lewej stronie). Zeby z glosnikow wydobyl sie dzwiek, ten wzmacniacz powinien otrzymac sygnal z radia (nie bardzo pamietam juz jako kolor kabelka.. (chyba czerwono-niebieski, ale pewien nie jestem..). U mnie po zmianie radia tez zrobilo sie cicho, wiec metoda prob i bledow zlokalizowalem rzeczony kabelek i po podpieciu go do plusa zasilania (+12V) wszystko zaczelo ladnie dzialac. Moja rada- sprawdz, czy masz w bagazniku zainstalowany wzmacniacz, naqstepnie odszukaj kabel sterowania wzmacniaczem i przez jakas zarowke (np/ 12V 3W) podepnij go do plusa. Jesli zadziala, to wtedy ten kabelek podpinasz do wyjscia sterowania anteny w radiu.
Zreszta kolega mrogal podal linki, w ktorych jest o tym mowa....

#9 OFFLINE   Pit_Diablo

Pit_Diablo
  • 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 26 października 2012 - 18:25

Witam
Zamieniłem 4 lata temu fabryczne radio opel na pioneera .Wszystko było ok do wczoraj nagle radio przestało grać wszystko świeci ale nie ma dźwięku . Wyjąłem je podłączyłem w drugim aucie i działa bez zarzutu wiec nie jest to wina spalonej końcówki mocy. Najciekawszy jest fakt że po podłączeniu starego radia opel wszystko działa jak należy czyli jest dźwięk. Co jest nie tak czy ktoś miał już taki przypadek. Proszę o pomoc!
Pozdrawiam

pionek ma zabezpieczenie anty zwarciowe ...
popatrz na wiązki wychodzące z karoserii na drzwi , zazwyczaj pękają kabelki i dochodzi do zwarcia

#10 OFFLINE   1985sebastian

1985sebastian
  • 5 postów

Napisany 26 października 2012 - 20:17

Usterka znaleziona po wielkim wysiłku i zmaganiu.była nie dopięta wtyczka w prawym boczku koło nóg pasażera :)