jak zrobić mocny ręczny by blokowało koła przy 50km/h
Napisany 24 sierpnia 2012 - 08:14
Napisany 24 sierpnia 2012 - 08:49
Napisany 24 sierpnia 2012 - 08:53
Po drugie jak chcesz bokiem wchodzić w zakręty to wyłącz TC i pobaw się gazem.
Napisany 24 sierpnia 2012 - 09:02
ja wczoraj wymieniłem u siebie szczeki ktore wogole zdarte nie były a rozkleiły sie od rdzy,
wyregulowałem wszystko, ruszyłem, pare razy zaciagnołem i znowy trzeba regulować

w mniejszych autach gdzie jest cylinderek hamulcowy wszystko sie samo układa i naciągamy tylko linke a tutaj sie trzeba bawić zeby to spasować

ale wiem że da sie to tak ustawić aby blokowało koła przy każdej predkości bo 2 lata temu mi sie tak udało zrobić ale koła to chyba z 5 razy zdejmowalem żeby rozpieraki dobrze ustawić
a tak wogole od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie ręczny hydrauliczny z niezależną pompą hamulcową tylko że nie wiem za bardzo jak to podłączyć do zacisków na tarczy :confused:
Napisany 24 sierpnia 2012 - 09:15
Najprościej by chyba było przerobić sztywny przewód przed zaciskiem i wstawić trójnik.a tak wogole od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie ręczny hydrauliczny z niezależną pompą hamulcową tylko że nie wiem za bardzo jak to podłączyć do zacisków na tarczy :confused:
No to fakt. Jak by się coś zerwało to można by sobie zmielić wszystko w środku bębna.Po pierwsze, to Omega nie ma ręcznego przystosowanego do blokowania podczas jazdy.
Napisany 24 sierpnia 2012 - 09:41
Ja takie cos bede modzil. W BMW kolesie tak mieli zrobione i dzialalo, wiec da rade:)a tak wogole od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie ręczny hydrauliczny z niezależną pompą hamulcową tylko że nie wiem za bardzo jak to podłączyć do zacisków na tarczy
Napisany 24 sierpnia 2012 - 19:19
Napisany 24 sierpnia 2012 - 19:23
Ale to sie dodaje dodatkowy reczny.tylko że hydrauliczny ręczny przestaje być hamulcem postojowym
Napisany 25 sierpnia 2012 - 08:31
tylko że hydrauliczny ręczny przestaje być hamulcem postojowym, jakoś trudno mi sobie wyobrazić by w układzie utrzymać ciśnienie przez noc
żeby utrzymać cisbnienie trzeba by założyć jakiś zawor ktory po zaciągniecu do konca zamknie możliwośc cofniecia sie płynu i własnie nad tym sie zastanawiam
Dave pisze o dodatkowym recznym do szalenstw a ja mam na mysli hydrauliczny zamiast tego co jest bo mi szalenstwa nie w głowie bo mam przecież klekota inwalide:D
Napisany 25 sierpnia 2012 - 08:51
Jak wkońcu raz na jakiś czas potrzebuje go użyć to sie okazuje że jest za słaby bo nie da sie go mocno zaciągnąć przez warstwe rdzy:p
Problemem nie jest konstrukcja tylko degradacja elementow poprzez okazjonalne użytkowanie za co ja odpowiadam:D
A po głowie mi to chodzi bo pompe mam, rurki też mam (wystarczy zarobić) i mase gratow też mam ktore mogą sie przydać
Inwestuje w to wylącznie własny czas prawie bez kosztow, jedynie brakuje dobrego pomysłu na wykonanie:D
Myślę że na zaciskach ktore są cały czas w eksploatacji, byłby pewniejszy taki ręczny
Nawet sie zastanawiałem aby zrobić coś takiego że wciskam hamulec i zamykam zawór ktory przytrzymuje cisnienie na zacisku, wychodze z auta i jestem pewny że nie ucieknie, wtedy by nawet stary reczny mogł zostać a ten by był dodatkiem.
Napisany 25 sierpnia 2012 - 12:34

Napisany 25 sierpnia 2012 - 18:21
poczytaj sobie ten dokument --> http://www.nasza-szk...ch_obrotowy.pdf
powinien Ci z obrazować to co mam na myśli.
Napisany 25 sierpnia 2012 - 18:46
Napisany 25 sierpnia 2012 - 19:09

brak ciaglych problemow z zapiekaniem sie prowadnic czy wyciekami z dzwigni recznego zacisku (bo tego nie ma w tym zacisku)
dobra skutecznosc tylnego hamulca w ktorym zastosowano 2 tloczki
reczny i "nozny" nie sa od siebie zalezne co przeklada sie na ich dluga zywotnosc
Skutecznosc recznego jest wystarczajaca i przy sprawnym recznym , na luzie przy 50 km/h bez problemu zablokuje kola
Problem jest inny: wiek Omegi...... czesto 15 letnie Omegi maja jeszcze oryginalne szczeki. Wiek niestety zle wplywa na tarcze kotwiczne ktore gnija i na same linki.
Ten uklad hamulcowy to jest to na czym nie zarabia mechanik czy sklep motor.
P.S. Gwarantuje Wam ze gdybyscie co chwile reanimowali cieknace zaciski w grupie VAG, czy dowiedzieli sie ze linki renault do recznego elektrycznego sa wymienne razem z modulem i kosztuja powyzej 2000 pln , wrocilibyscie do hamulcow tyl Omegi
[B]
Napisany 25 sierpnia 2012 - 19:42
Jak wkońcu raz na jakiś czas potrzebuje go użyć to sie okazuje że jest za słaby bo nie da sie go mocno zaciągnąć przez warstwe rdzy:p
Problemem nie jest konstrukcja tylko degradacja elementow poprzez okazjonalne użytkowanie za co ja odpowiadam:D
Ja nie wyobrażam sobie omegi bez ręcznego zawsze go używam nawet w zimie i zawsze jest oki nie ma problemu..jak zaciągnę na postoju to nie ruszę i po to to wymyślono..w fiacie 126p przedłużałem dźwignię rocznego co wystawał przez tarcze kotwiczne spawałem kawałek płaskownika to pomagało

Napisany 25 sierpnia 2012 - 21:15
Ja nie wyobrażam sobie omegi bez ręcznego zawsze go używam nawet w zimie i zawsze jest oki nie ma problemu..jak zaciągnę na postoju to nie ruszę i po to to wymyślono..w fiacie 126p przedłużałem dźwignię rocznego co wystawał przez tarcze kotwiczne spawałem kawałek płaskownika to pomagało
przy manualu tak ale przy automacie recznego praktycznie nie używasz chyba ze parkujesz na wzniesieniu.
Napisany 26 listopada 2012 - 12:16

cos kojarze ze gdzies tu widzialem kiedys fajna porade na ten temat :confused: poszukam.
Napisany 26 listopada 2012 - 15:24
Obawiam się, że będzie ciężko:(. Skończy się na wymianie obydwu tarcz i kompletu łożysk, niestety tak to Adam Opel zrobił, że tarczy nie da się wymontować bez zdjęcia piasty, a to skutkuje wymianą łozysk:(zastanawiam sie jak sobie poradzic z tym be kupowania nowj tarczy kotwicznej