Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] Stag 4 PLUS i sonda w X20XEV

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   walkalone

walkalone
  • 112 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 10 lipca 2012 - 12:46

Witam!

Gazownik przy montazu nie podlaczyl mi sondy lambda bo niby w X20XEV jest szerokopasmowa i jej nie wolno podlaczac do Stag4PLUS. Jak jest naprawde oraz jak podlaczyc jesli mozna ?

Dziekuje, Pozdrawiam,

#2 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 lipca 2012 - 12:56

Jak jest naprawde oraz jak podlaczyc jesli mozna ?

Sonda jest 5V i centrala od gazu ma byc tak dobrana zeby z taka sonda wspolpracowala.
Albo gazownik sie nie zna albo zle dobral instalacje jezeli nie ma mozliwosci podlaczenia pod sonde.

#3 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 lipca 2012 - 18:18

a po co ja podlaczac???????
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#4 OFFLINE   bartez55

bartez55
  • 52 postów

Napisany 10 lipca 2012 - 19:59

Ja też nie mam podpiętej sondy, instalacja ESGI.

#5 OFFLINE   Dymian

Dymian

:)

• 229 postów

Napisany 11 lipca 2012 - 22:19

sonde mam odlaczona od kiedy mam auto i poza wieksza konsumpcja pb, której spalam wiaderko na 2 miechy nie widze roznicy. a stag 300 pracuje jak złoto.

#6 OFFLINE   prrry

prrry
  • 2 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 22 września 2012 - 21:53

Wszystkie stagi obsługuja sondy 5V!!! A to czy gazownik ją podpina czy nie nie ma jakiegos ogromnego znaczenia gdyz przy sekwencyjnej instalacji gazowej głównym parametrem są czasy wtrysku, które zarówno na benzynie i na gazie powinny być takie same (parametr: czas wtrysku benzyny) Podpinanie się pod sonde daje w zasadzie tylko tyle że wiadomo iz ona pracuje i czy mieszanka jest odpowiednio wzbogacana podczas dużego obciążenia silnika. Jeśli chcesz koniecznie sobie ją podłączyć to jest to banalnie proste: fioletowy przewód z inst. gazowej podłączyć trzeba to wiązki od sondy lambda - czrny przewód (robimy to za kostką wychodzącą od sondy gdyz od sondy do kostki przewody są stalowe i jest problem z dolutowaniem się do tego czarnego przewodu) można też dolutować się bezpośrednio przy kompie benzynowym (dużo łatwiej i szybciej) nr pinu mogę podać Ci jeśli Będziesz bardzo chciał.
Jeśli będą jakieś pytania odnośnie lpg to chętnie odpowiem - jestem gazownikiem juz od ośmiu lat... Pozdrawiam

#7 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 23 września 2012 - 08:45

prrry to co napisales juz bylo omawiane na forum i walkowane, daltego z mojej strony padlo pytanie po co podlaczac

Odnosnie Twojej wypowiedzi. Piszesz ze czasy wtrysku powinny byc takie same na PB i LPG

Napisz dokladniej bo mozesz wielu osobom zamieszac .

Przypominam ze czasy wtrysku benzyny powinny byc takie sam podczas pracy na LPG i PB.
[B]

#8 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 23 września 2012 - 11:16

Jeżeli sterownik korzysta z auto adaptacji jak STAG plus isa2 i używamy tej opcji w naszych ustawieniach to musimy mieć podpiętą sondę bo bez nie isa nie będzie działać właściwie.

#9 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 23 września 2012 - 11:54

ale pytanie jest nadal aktualne: po co?
[B]

#10 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 23 września 2012 - 12:49

Więc tak ...Podpięta sonda nic nie wnosi do zasady działania sterownika i jest jemu nie potrzebna do prawidłowej pracy.Gazownicy którzy jej nie podpinają mają rację mówiąc że jest ona nie potrzebna sterownikowi gazowemu bo dla niego najważniejsze są czasy wtrysków jakie otrzymuje z ecu silnika , a ten odczytuje sondy i inne czujniki.Sondę podpinamy tylko w celach informacyjnych aby łatwiej wyregulować mapy podpatrując pracę sond w programie gazowym.Jeżeli sonda jest podpięta łatwiej gazownikowi jest ocenić prawidłowość pracy całej instalacji instalacji podczas pracy w drodze , na przykład przeglądając osc nagrane podczas jazdy na benzynie i osobno na gazie.

Tylko w przypadku sterowników korzystających z opcji auto adaptacji podpięcie sond jest warunkiem prawidłowej pracy modułu samo regulacyjnego w sterowniku.:D

#11 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 23 września 2012 - 17:21

Nie każdy system autoadaptacji wymaga podpięcia sond... Niektóre wykorzystują odczyty fuel trim'ów z OBD :D

#12 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 23 września 2012 - 19:54

Panowie ale pytanie po co jest nadal aktualne...
a teraz odpowiedz: Zadna Omega (nawet 2,6 / 3,2 tak czule na zly sklad mieszanki) nie wymagaja podpiecia sondy. Jesli czasy wtrysku benzyny na lpg roznia sie zbytnio od czasow wtrysku benzyny podczas pracy na PB to korekcja srednicami dysz pomaga. Mnoznik z reguly nic nie da (chyba ze ladniejszy wykres....)
Stag czerpiac informacje z czasu wtryskow ECU silnika (ktore sa przeciez wypadkowa m.in. prac sondy/sond) da rade bez problemu zaprogramowac sie.
Wiec nie robcie wywodow na ten temat zaczerpnietych z instrukcji staga bo w przypadku Omegi (a o tym aucie dyskutujemy) nie ma to najmniejszego sensu
[B]

#13 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 września 2012 - 20:02

Panowie ale pytanie po co jest nadal aktualne...
a teraz odpowiedz: Zadna Omega (nawet 2,6 / 3,2 tak czule na zly sklad mieszanki) nie wymagaja podpiecia sondy. Jesli czasy wtrysku benzyny na lpg roznia sie zbytnio od czasow wtrysku benzyny podczas pracy na PB to korekcja srednicami dysz pomaga. Mnoznik z reguly nic nie da (chyba ze ladniejszy wykres....)
Stag czerpiac informacje z czasu wtryskow ECU silnika (ktore sa przeciez wypadkowa m.in. prac sondy/sond) da rade bez problemu zaprogramowac sie.
Wiec nie robcie wywodow na ten temat zaczerpnietych z instrukcji staga bo w przypadku Omegi (a o tym aucie dyskutujemy) nie ma to najmniejszego sensu

przy lpg nie jest potrzebna jak piszesz ale jak ktos ma interfejs do lpg to moze sobie podejrzec prace sond. taniej niz jezdzic do kogos na kompa bo nie kazdy ma drozszy interfejs do opla. fejs do stag kosztuje 80 pln. pozatym sonda jest pomocja przy dokladnej korekcji lpg bo mialem tak u siebie ze mapa byla ok a przy max depnieciu gazu przez chwile bylo ubogo. musialem podniesc dawke lpg i mieszanka jest prawidllowa bo sonda od razu reaguje i wchodzi na bogato. tyle ze przelozenie w tej partii obrotow mam kolo 140 (wg elpigazu czyli 1.4 )

#14 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 23 września 2012 - 20:26

i do tego nie trzeba patrzec na sonde. Wystarczy popatrzec na czasy wtryskow benznyny... proste i skuteczne dane mowiace o tym czy w danym momencie na lpg jest za ubogo czy za bogato
A sprawdzenie pracy sondy , miernik za 10 zl ...ponadto wielu patrzy na wskazania sondy i tak nie wiedza czy jest sprawna czy nie... Bo wielu mysli ze jak jest w miejscu na jakims tam napieciu to sonda zdechla......
[B]

#15 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 września 2012 - 20:41

i do tego nie trzeba patrzec na sonde. Wystarczy popatrzec na czasy wtryskow benznyny... proste i skuteczne dane mowiace o tym czy w danym momencie na lpg jest za ubogo czy za bogato
A sprawdzenie pracy sondy , miernik za 10 zl ...ponadto wielu patrzy na wskazania sondy i tak nie wiedza czy jest sprawna czy nie... Bo wielu mysli ze jak jest w miejscu na jakims tam napieciu to sonda zdechla......

poza sonda wazny jest integrator - on bardziej niz sonda przydaje sie w diagnozie

#16 OFFLINE   manro

manro
  • 1 909 postów

Napisany 23 września 2012 - 20:57

Wszystko o czym piszecie to jest prawda tylko tylko jak ma na to patrzeć zwykły użytkownik lpg jeżeli słyszy od jednego że sonda jest potrzebna a inny mówi ze niepotrzebna i dalej zostaje z problemem i łamie sobie głowę gdzie leży prawda.Zwykły zjadacz chleba nie sprawdzi integratora i nie zna jego właściwej wartości ale może podejrzeć pracę sond w programie jeżeli posiada odrobinę wiedzy.

#17 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 23 września 2012 - 21:22

Dokładnie jak Manro pisze..
Podłączenie sondy do sterownika służy w większości do kontroli jej wartości i pracy :)

#18 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 24 września 2012 - 05:44

no ale po co Wam to wiedziec jak sami piszecie ze wiekszosc nie umie z tego korzystac... Ba wielu mechanikow nie potrafi poprawnie zdiagnozowac sonde.
Dlatego pytanie bylo - po co
Poniewaz zostaly przedstawione fakty dotyczace podlaczenia jej lub nie, nadal trzymam sie wersji ze nie jest potrzebne jej podlaczenie... dla samego faktu poprawnego dzialania i uzytkowania, nie ma to zadnego znaczenia czy gazownik ja podpial czy nie.
Co do tego na ile wazne jest podlaczenie jej po to zeby gazownikowi/mechanikowi/zaawansowanemu uzytkownikowi, ulatwic grzebanie, to juz kwestia gustu

P.S. Jesli czas wtrysku benzyny na lpg bedzie wyzszy od tego samego czasu ale na PB to oznacza ze komp widzi za ubogo i wydluza sobie ten czas zeby wzbogacic, integrator bedzie wyzszy i powiedzmy ze do 10% - 15% roznicy miedzy omawianymi czasami nie rozjedzie nam wartosci adaptacyjnych na tyle zeby byl problem z praca silnika czy jazda na benyznie. Choc ja zauwazylem ze ubogo bardziej rozjezdza niz bogato
[B]

#19 OFFLINE   arnixx

arnixx

Klubowy "Król Julian"

• 766 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 24 września 2012 - 07:13

Co do tego na ile wazne jest podlaczenie jej po to zeby gazownikowi/mechanikowi/zaawansowanemu uzytkownikowi, ulatwic grzebanie, to juz kwestia gustu

Dokładnie to miałem na myśli, ja osobiście mało kiedy podłączam sonde :)