[OB & OBFL] Stag 4 PLUS i sonda w X20XEV
Napisany 10 lipca 2012 - 12:46
Gazownik przy montazu nie podlaczyl mi sondy lambda bo niby w X20XEV jest szerokopasmowa i jej nie wolno podlaczac do Stag4PLUS. Jak jest naprawde oraz jak podlaczyc jesli mozna ?
Dziekuje, Pozdrawiam,
Napisany 10 lipca 2012 - 12:56
Sonda jest 5V i centrala od gazu ma byc tak dobrana zeby z taka sonda wspolpracowala.Jak jest naprawde oraz jak podlaczyc jesli mozna ?
Albo gazownik sie nie zna albo zle dobral instalacje jezeli nie ma mozliwosci podlaczenia pod sonde.
Napisany 10 lipca 2012 - 18:18
[B]
Napisany 11 lipca 2012 - 22:19
Napisany 22 września 2012 - 21:53

Jeśli będą jakieś pytania odnośnie lpg to chętnie odpowiem - jestem gazownikiem juz od ośmiu lat... Pozdrawiam
Napisany 23 września 2012 - 08:45
Odnosnie Twojej wypowiedzi. Piszesz ze czasy wtrysku powinny byc takie same na PB i LPG
Napisz dokladniej bo mozesz wielu osobom zamieszac .
Przypominam ze czasy wtrysku benzyny powinny byc takie sam podczas pracy na LPG i PB.
[B]
Napisany 23 września 2012 - 11:16
Napisany 23 września 2012 - 11:54
[B]
Napisany 23 września 2012 - 12:49
Tylko w przypadku sterowników korzystających z opcji auto adaptacji podpięcie sond jest warunkiem prawidłowej pracy modułu samo regulacyjnego w sterowniku.

Napisany 23 września 2012 - 17:21

Napisany 23 września 2012 - 19:54
a teraz odpowiedz: Zadna Omega (nawet 2,6 / 3,2 tak czule na zly sklad mieszanki) nie wymagaja podpiecia sondy. Jesli czasy wtrysku benzyny na lpg roznia sie zbytnio od czasow wtrysku benzyny podczas pracy na PB to korekcja srednicami dysz pomaga. Mnoznik z reguly nic nie da (chyba ze ladniejszy wykres....)
Stag czerpiac informacje z czasu wtryskow ECU silnika (ktore sa przeciez wypadkowa m.in. prac sondy/sond) da rade bez problemu zaprogramowac sie.
Wiec nie robcie wywodow na ten temat zaczerpnietych z instrukcji staga bo w przypadku Omegi (a o tym aucie dyskutujemy) nie ma to najmniejszego sensu
[B]
Napisany 23 września 2012 - 20:02
Panowie ale pytanie po co jest nadal aktualne...
a teraz odpowiedz: Zadna Omega (nawet 2,6 / 3,2 tak czule na zly sklad mieszanki) nie wymagaja podpiecia sondy. Jesli czasy wtrysku benzyny na lpg roznia sie zbytnio od czasow wtrysku benzyny podczas pracy na PB to korekcja srednicami dysz pomaga. Mnoznik z reguly nic nie da (chyba ze ladniejszy wykres....)
Stag czerpiac informacje z czasu wtryskow ECU silnika (ktore sa przeciez wypadkowa m.in. prac sondy/sond) da rade bez problemu zaprogramowac sie.
Wiec nie robcie wywodow na ten temat zaczerpnietych z instrukcji staga bo w przypadku Omegi (a o tym aucie dyskutujemy) nie ma to najmniejszego sensu
przy lpg nie jest potrzebna jak piszesz ale jak ktos ma interfejs do lpg to moze sobie podejrzec prace sond. taniej niz jezdzic do kogos na kompa bo nie kazdy ma drozszy interfejs do opla. fejs do stag kosztuje 80 pln. pozatym sonda jest pomocja przy dokladnej korekcji lpg bo mialem tak u siebie ze mapa byla ok a przy max depnieciu gazu przez chwile bylo ubogo. musialem podniesc dawke lpg i mieszanka jest prawidllowa bo sonda od razu reaguje i wchodzi na bogato. tyle ze przelozenie w tej partii obrotow mam kolo 140 (wg elpigazu czyli 1.4 )
Napisany 23 września 2012 - 20:26
A sprawdzenie pracy sondy , miernik za 10 zl ...ponadto wielu patrzy na wskazania sondy i tak nie wiedza czy jest sprawna czy nie... Bo wielu mysli ze jak jest w miejscu na jakims tam napieciu to sonda zdechla......
[B]
Napisany 23 września 2012 - 20:41
i do tego nie trzeba patrzec na sonde. Wystarczy popatrzec na czasy wtryskow benznyny... proste i skuteczne dane mowiace o tym czy w danym momencie na lpg jest za ubogo czy za bogato
A sprawdzenie pracy sondy , miernik za 10 zl ...ponadto wielu patrzy na wskazania sondy i tak nie wiedza czy jest sprawna czy nie... Bo wielu mysli ze jak jest w miejscu na jakims tam napieciu to sonda zdechla......
poza sonda wazny jest integrator - on bardziej niz sonda przydaje sie w diagnozie
Napisany 23 września 2012 - 20:57
Napisany 23 września 2012 - 21:22
Podłączenie sondy do sterownika służy w większości do kontroli jej wartości i pracy

Napisany 24 września 2012 - 05:44
Dlatego pytanie bylo - po co
Poniewaz zostaly przedstawione fakty dotyczace podlaczenia jej lub nie, nadal trzymam sie wersji ze nie jest potrzebne jej podlaczenie... dla samego faktu poprawnego dzialania i uzytkowania, nie ma to zadnego znaczenia czy gazownik ja podpial czy nie.
Co do tego na ile wazne jest podlaczenie jej po to zeby gazownikowi/mechanikowi/zaawansowanemu uzytkownikowi, ulatwic grzebanie, to juz kwestia gustu
P.S. Jesli czas wtrysku benzyny na lpg bedzie wyzszy od tego samego czasu ale na PB to oznacza ze komp widzi za ubogo i wydluza sobie ten czas zeby wzbogacic, integrator bedzie wyzszy i powiedzmy ze do 10% - 15% roznicy miedzy omawianymi czasami nie rozjedzie nam wartosci adaptacyjnych na tyle zeby byl problem z praca silnika czy jazda na benyznie. Choc ja zauwazylem ze ubogo bardziej rozjezdza niz bogato
[B]
Napisany 24 września 2012 - 07:13
Co do tego na ile wazne jest podlaczenie jej po to zeby gazownikowi/mechanikowi/zaawansowanemu uzytkownikowi, ulatwic grzebanie, to juz kwestia gustu
Dokładnie to miałem na myśli, ja osobiście mało kiedy podłączam sonde