Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

telewizja naziemna DVB-T

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bamil

bamil
  • 286 postów

Napisany 12 czerwca 2012 - 19:37

Czy ktoś ma doświadczenia z tym sposobem odbioru?
Jak się to sprawuje?
Zastanawiam się nad rezygnacją z kablówki ( 90% programów i tak nie oglądam) i zakupem dekodera i anteny (mam stary TV)
Może jakieś opinie i porady co do sprzętu?
Z góry dziękuję!
najpiękniejsze i najprzyjemniejsze jest chwytanie chwil,
spoglądanie ponad głowami niezorientowanych;

#2 OFFLINE   bsje27

bsje27

3.0dti hybryda

• 1 015 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 12 czerwca 2012 - 21:06

Ja mam od tamtego roku i jestem zadowolony, jakość obrazu i głosu niezła, mam 15kanałow, wcześniej miałem cyfrowy polsat też było ok, zresztą i tak mało oglądam TV, na tej stronie znalazłem wszystko co było mi niezbędne jak szukałem info na temat DVBT http://www.telewizja-cyfrowa.com/
dodam że mam TV z DVBT lub MPG4

#3 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 12 czerwca 2012 - 22:14

Czy ktoś ma doświadczenia z tym sposobem odbioru?
Jak się to sprawuje?
Zastanawiam się nad rezygnacją z kablówki ( 90% programów i tak nie oglądam) i zakupem dekodera i anteny (mam stary TV)
Może jakieś opinie i porady co do sprzętu?
Z góry dziękuję!

Z tego co widzę mieszkasz w Szczecinie, ja mieszkam niedaleko Ciebie bo w Gryfinie, dokładnie w Nowym Czarnowie bo niedawno się przeprowadziłem. Kupiłem sobie dekoderek DVB-T i jest OK. Mieszkam w bloku, gdzie jest zbiorcza instalacja antenowa tzn. na całym bloku jest rozprowadzona instalacja z gniazdkami i do tego jest podłączona antena na dachu. Analogowo odbieram chyba 5 kanałów, po podłączeniu dekodera było ich 15 w tym jeden testowy. W tym momencie odbieram cyfrowo 8 ponieważ 1go MUXa nie mogę na tej zbiorczej antenie złapać (nie wiem dlaczego...).
Napiszę Ci jakie kanały odbieram analogowo, a jakie cyfrowo.

Analogowe stacje:
TVP1
TVP2
TVP Info
Polsat
TVN

Cyfrowe stacje:
Polsat
Polsat Sport News
TVN
TVN Siedem
TV4
TV6
TV PULS
PULS 2 (sygnał testowy)

Jeszcze niedawno jak udało mi się złapać tego MUXa, o którym wcześniej pisałem że teraz go nie ma to odbierałem cyfrowo: TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP KULTURA, TVP HISTORIA, i jeszcze coś czego teraz nie pamiętam.

Odbiór programów jest bardzo dobry, różni się od zwykłego analogowego obrazu.
Myślę, że w Szczecinie złapiesz wszystkie programy, o których pisałem ponieważ jesteś bliżej nadajnika, nasz nadajnik bodajże jest ustawiony na Kołowie.

W razie czego pisz PW to postaram Ci się pomóc.
Pozdrawiam.

#4 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 18 czerwca 2012 - 11:10

Poza tymi co wypisał Barthez to jeszcze jest:
TVP 1 HD
PULS 2
ESKA TV
POLO TV
TTV
ATM Rozrywka TV
i jeszcze 9 kanałów niemieckich.

Odbiór jak w cyfrowych telewizjach. Jak burza lub coś zasłoni antene to trochę gorzej ale jak wysoko antena i sprawna to jakość pierwsza klasa.

#5 OFFLINE   gocha

gocha

Zbanowany

• 233 postów

Napisany 18 czerwca 2012 - 16:11

tutaj co,kiedy,u kogo i na którym kanale http://www.emitel.pl...wdrazania-mux-1 :)

#6 OFFLINE   Pepcio

Pepcio
  • 2 382 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lipca 2012 - 14:16

A ja mam pytanie pokrewne , warto inwestować w droga antenę dedykowaną do dvb-t ? wiem ze na zwykłej "siatkowej" antenie tez można odbierać naziemną cyfrowa, ale czy odbiór nie jest gorszy? W czym lepsze sa te anteny dedykowane np ta: http://www.skapiec.p...0/comp/4284855# ?

#7 OFFLINE   Victorrr

Victorrr

DGC 3,8 V6

• 157 postów

Napisany 23 lipca 2012 - 14:49

Podłączyłem dekoder ostatnio u teściów( ok. 80 km od Wawy i Łodzi) zwykły telewizor i stara antena siatkowa. odbiór bez żadnych szumów na ekranie i z poprawnym dźwiękiem.
21 programów odbiera. Myślę że takie zalecenia podyktowane są chęcią zysku niż walorami takich anten. Chociaż mogę się mylic. W gre mogą wchodzic np. indywidualne warunki terenowe.

Przy okazji mała porada: Jeżeli na dźwięk nakłada się zakłócenie, to należy ściszyc głos w telewizorze, a podkręcic w dekoderze. :-)

#8 OFFLINE   Pepcio

Pepcio
  • 2 382 postów

Napisany 23 lipca 2012 - 15:53

Podłączyłem dekoder ostatnio u teściów( ok. 80 km od Wawy i Łodzi) zwykły telewizor i stara antena siatkowa. odbiór bez żadnych szumów na ekranie i z poprawnym dźwiękiem. 21 programów odbiera. Myślę że takie zalecenia podyktowane są chęcią zysku niż walorami takich anten. Chociaż mogę się mylic. W gre mogą wchodzic np. indywidualne warunki terenowe.

No tez mi sie tak wydaje, w moim przypadku antena będzie na dachu 4 piętrowego bloku wiec myślę ze problemu ze słabym odbiorem raczej nie będzie..

#9 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 lipca 2012 - 16:40

ja mojej mamie ostatnio kupiłem dekoder + normalna antena siatkowa i śmiga aż miło , te anteny do cyfrowej telewizji to chyba taka ściema coby rynek nakręcać

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#10 OFFLINE   dominik_z

dominik_z
  • 591 postów

Napisany 23 lipca 2012 - 18:07

A ja mam pytanie pokrewne , warto inwestować w droga antenę dedykowaną do dvb-t ? wiem ze na zwykłej "siatkowej" antenie tez można odbierać naziemną cyfrowa, ale czy odbiór nie jest gorszy? W czym lepsze sa te anteny dedykowane np ta: http://www.skapiec.p...0/comp/4284855# ?

IMHO bardzo czesto w niczym nie sa lepsze. Najpierw sprawdz czy odbierasz na starej antenie i jesli sygnal jest slaby to podmien symetryzatora, do ktorego podlaczasz kabel, na niskoszumowy wzmacniacz (koszt ok. 20zl i odrazu masz zlacze na F'ke) i powinno wystarczyc. Oczywiscie zdarza sie tez, ze wzmacniacz zaczyna zbierac szumy, a wtedy dopiero mysli sie o wymianie anteny.

#11 OFFLINE   Pepcio

Pepcio
  • 2 382 postów

Napisany 23 lipca 2012 - 18:23

Najpierw sprawdz czy odbierasz na starej antenie

Nie ma takiej opcji.. nie ma w ogóle anteny, jest tylko beznadziejna analogowa kablówka z upc której chce się pozbyć ;)

#12 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 14 października 2012 - 10:05

Ktory dekoder wybrac? Ten sie sprawdzi?
http://allegro.pl/tu...2681159744.html

Wystarczy dekoder, czy sie jeszcze trzeba bedzie bawic w jakies anteny?

#13 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 14 października 2012 - 10:21

Dekoder + antena (zwykła siatkowa wystarczy, chociaż kierunkowe są lepsze) ze wzmacniaczem (klasyczna płytka swa-9 lub swa-14 spokojnie daje radę). Co do dekodera - akurat ten widziałem w działaniu, daje radę.

#14 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 14 października 2012 - 10:28

Jakas antene kierunkowa mozesz polecic?

#15 OFFLINE   lucas

lucas
  • 387 postów

Napisany 14 października 2012 - 12:32

W pracy testowaliśmy taką (link przypadkowy, chodzi o model):
KLIK!
Sprawdzała się super, problem w kierunkowych jest natomiast taki, że musisz dobrze ją wyregulować i przykręcić, inaczej po każdym większym wietrze znowu regulacja. Zwykła siatkowa za 30-40 złotych sprawdzi się równie dobrze, jeżeli mieszkasz niedaleko od nadajnika. Wtedy nie ma większego sensu zakup anteny kierunkowej.

#16 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów

Napisany 14 października 2012 - 18:29

Dave, wybierz inny dekoderek. Ten nie ma wyjścia HDMI, więc nie obejrzysz obrazu HD.
Chyba, że podłączasz to do zwykłego TV lub po prostu nie zależy Ci na obrazie w HD.

#17 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów

Napisany 14 października 2012 - 18:40

Dave, wybierz inny dekoderek. Ten nie ma wyjścia HDMI, więc nie obejrzysz obrazu HD.
Chyba, że podłączasz to do zwykłego TV lub po prostu nie zależy Ci na obrazie w HD.

Polec cos, razem z antena wiec :)

#18 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów

Napisany 14 października 2012 - 18:47

To jest znośny dekoderek:
http://allegro.pl/tu...2690563077.html

Antenę poszukaj zwykłą siatkową i powinno być OK, chyba że jesteś daleko od nadajnika to wtedy kierunkową.

#19 OFFLINE   czesiek

czesiek

nagadałem się

• 3 019 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 14 października 2012 - 19:13

Albo pójdź do jakieś swojego lokalnego sklepu z antenami i powiedz, że chcesz antenę. Gość powinien wiedzieć jaką będziesz potrzebował - w końcu ma większe pojęcie od nas czy mieszkasz blisko nadajnika czy daleko :)

#20 OFFLINE   rafi195

rafi195

tylko 2.5TD :)

• 1 802 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 14 października 2012 - 19:59

Albo pójdź do jakieś swojego lokalnego sklepu z antenami i powiedz, że chcesz antenę. Gość powinien wiedzieć jaką będziesz potrzebował - w końcu ma większe pojęcie od nas czy mieszkasz blisko nadajnika czy daleko :)

No weź doradcy w sklepach to samo powiedzą co każdy wie, czasem trafi się znawca ale to rzadkość..szukaj opinii na forach sat.. tam powiedzą i doradzą najlepiej