Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

[OB & OBFL] czyszczenie smoka oleju

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   eric31

eric31
  • 34 postów

Napisany 06 czerwca 2012 - 07:38

witam
chce wyczyścić smok olejowy w misce powiedzcie mi co mi bedzie potrzebne i jak to zrobić , czy wystaraczy tylko odkręcic miske i od razu smok sie pojawi :) acha i czy miska jest przykręcona torxami jeżeli tak to jakimi ?? , szukałem na forum ale nie znalazłem o tym info (jestem w pracy i musiałem szybko szukać :D:D:D)

dzieki i pozdro

#2 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 czerwca 2012 - 10:57

Żeby odkręcić miskę musisz unieść silnik. Miska jeśli dobrze pamiętam jest na TORX30. Odkręcisz miskę, pojawi się smok, jak odkręcisz od pompy olejowej, to się nic nie stanie, a dokładniej wyczyścisz.

#3 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 czerwca 2012 - 12:36

A jaki jest powód chęci czyszczenia smoka?
Nie prościej spojrzeć pod samochód jakie śruby?
żeby zdjąć małą miskę i dojść do smoka nie trzeba podnosić silnika.

#4 OFFLINE   eric31

eric31
  • 34 postów

Napisany 06 czerwca 2012 - 16:53

powód miga kontrolka oleju na wolnych jak sie rozgrzeje i dlatego chce go przeczyscić ,a to ze torxy tam są to wiem tylko nie wiedziałem jaki numer

#5 OFFLINE   limen77

limen77
  • 196 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 czerwca 2012 - 18:21

powód miga kontrolka oleju na wolnych jak sie rozgrzeje i dlatego chce go przeczyscić ,a to ze torxy tam są to wiem tylko nie wiedziałem jaki numer

a może tak spradzić ciśnienie oleju najpierw ?

#6 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 czerwca 2012 - 18:54

Miałem tak samo, migała kontrolka oleju po rozgrzaniu.

Zwaliłem miskę, smok czyściutki, miska w środku też.

Szukałem dalej przyczyny i był to filtr oleju, dokładnie wyglądało to tak, że w puszcze filtra ten filtrujący wkład był luźny, tzn. tekturowa część odczepiła się od puszki(mam filtr przykręcany w całości(nie sam wkład).

Olej nie był filtrowany bo cały szedł bokiem omijając tą filtrującą tekturę, zanieczyścił się i albo stracił swoje właściwości albo np. od zanieczyszczeń zawór przelewowy w pompie się zaciął(albo oba).

Wymieniłem filtr i olej rozgrzałem silnik i lepiej ale nie 100% w porządku. Przejechałem się i "jak ręką odjął"(stąd wnioskuję zawór zacięty, przejechałem się, nowy olej przepłukał układ i do dziś wszystko w porządku). Przyczyną był wadliwy filtr Filtrona.

W Twoim przypadku faktycznie zajrzyj do smoka, sprawdź filtr czy po odkręceniu w środku wszystko nie lata, czy olej nie masz jakiś mocno przepracowany.

No i jak limen77 pisał, sprawdź ciśnienie oleju bo to i czujnik może być, smok, filtr, olej a może być pompa oleju.

#7 OFFLINE   eric31

eric31
  • 34 postów

Napisany 07 czerwca 2012 - 13:05

zaczne od smoka czujnik tez juz mam nowy kupiony jak nic nie pomoze to sprawdze cisnienie musze to zrobić bo za dwa tygodnie na chorwacje jade i juz sie stresuje ;(

#8 OFFLINE   Marcin2013

Marcin2013

Obecnie A8 4.2

• 439 postów

Napisany 07 czerwca 2012 - 15:22

torxami jeżeli tak to jakimi

10

Żeby odkręcić miskę musisz unieść silnik.

Nie prawda pierwsza misa schodzi bezkolizyjnie.

sprawdze cisnienie musze

Jak masz blisko do mnie to zapraszam.

bo za dwa tygodnie na chorwacje jade

:masakra:

#9 OFFLINE   eric31

eric31
  • 34 postów

Napisany 12 czerwca 2012 - 16:02

No i problem migającej kontrolki oleju na wolnych obrotach rozwiązany okazał sie wadliwy czujnik ciśnienia oleju a najlepsze jest to ze kupiłem nowy i dalej było to samo dopiero wymiana na orginalny zakupiony w aso dał efekt
Marcin2013 wielkie dzięki za porady i pomoc odwdzięczę się jakimś winkiem z Chorwacji :):):)