sposób podniesienia silnika
Napisany 28 maja 2012 - 05:45
musze zdjąć sanki i zrobić uszczelnienie mis,także nie moge podeprzec silnika o mise olejową,więc pomyślałem ze moze da sie o skrzynie.od góry podwiesić motoru też nie mam jak.jak myślicie,jak podniosę tak to nic sie nie stanie?nie ucierpi połączenie silnika ze skrzynią albo coś jeszcze?
oprócz tego mam jeszce jedno pytanie:czy moge dokręcić śruby misy bez klucza dynamometrycznego?jeżeli tak,w jaki sposób to zrobić?
podpowiedzcie Koledzy.jutro mam zamiar zabrać sie za tą robote i musze znać Wasze zdanie
Napisany 28 maja 2012 - 08:52
Napisany 28 maja 2012 - 09:07
Panowie czy moge podnieść troche silnik opierając lewarek pod skrzynie?
musze zdjąć sanki i zrobić uszczelnienie mis,także nie moge podeprzec silnika o mise olejową,więc pomyślałem ze moze da sie o skrzynie.od góry podwiesić motoru też nie mam jak.jak myślicie,jak podniosę tak to nic sie nie stanie?nie ucierpi połączenie silnika ze skrzynią albo coś jeszcze?
oprócz tego mam jeszce jedno pytanie:czy moge dokręcić śruby misy bez klucza dynamometrycznego?jeżeli tak,w jaki sposób to zrobić?
podpowiedzcie Koledzy.jutro mam zamiar zabrać sie za tą robote i musze znać Wasze zdanie
odkręcasz łapy od podłużnic, elementy mocowania wydechu i inne.. podstawiasz lewarek pieska pod kołnierz skrzyni i do góry... nic się nie uszkodzi...
misę dokręcaj delikatnie każdą śrubkę po kolei bo bardzo łatwo się ukręcają...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 28 maja 2012 - 09:18
odkręcasz łapy od podłużnic, elementy mocowania wydechu i inne.. podstawiasz lewarek pieska pod kołnierz skrzyni i do góry... nic się nie uszkodzi...
misę dokręcaj delikatnie każdą śrubkę po kolei bo bardzo łatwo się ukręcają...
dzieki za odpowiedz!
co do dokręcenia misy-nie trzeba jej mocno dokręcać?wystarczy tylko lekko dociągnąć śruby?
jak rozumiem,dokręcać trzeba po koleji,każdą następną w kolejności,a nie tak jak np głowice-po przekątnych?
Napisany 28 maja 2012 - 09:46
książkowo misa jest chyba na 10Nm

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 28 maja 2012 - 10:48
fajna sprawa.a nie wiesz gdzie to mozna kupić?
co do skrzyni,Tobie tez wydaje się,że może się coś uszkodzić?
nawet na alledrogo mają... ja pożyczam od znajomego mechanika.
Napisany 28 maja 2012 - 10:52
Napisany 28 maja 2012 - 12:04
ja połapałem śrubami po przekątnych żeby uszczelka wszędzie dobrze przylegała i dokręcałem wszystkie pokolei z mniej więcej taka samą siłą... następne dokręcanie do oporu i następne dociąganie o pół obrotu śruby....
książkowo misa jest chyba na 10Nm
a czy jak dokrece sruby do oporu i jeszcze o pół obrotu to nie zerwe gwintów albo w ogóle śrub?