[OB & OBFL] Cykanie na zimnym silniku
Rozpoczęte przez
robkom
, 25 kwi 2012, 11:15
12 odpowiedzi na ten temat
Napisany 25 kwietnia 2012 - 11:15
Witam!
Cyka z okolic kolektorów wydechowych ale tylko jak jest zimny i to tylko przez ok. 20s. później prawie cisza, bo jednak minimalnie słyszę że gdzieś puszcza, tylko nie wiem gdzie. Wymieniłem uszczelki na łączeniu katów z kolektorami ale to nie pomogło. Obstawiam że to może być na wejściu tych rureczek od powietrza wtónego - próbował to ktoś jakoś uszczelnić? a może jestem w błędzie i to uszczelki?
Cyka z okolic kolektorów wydechowych ale tylko jak jest zimny i to tylko przez ok. 20s. później prawie cisza, bo jednak minimalnie słyszę że gdzieś puszcza, tylko nie wiem gdzie. Wymieniłem uszczelki na łączeniu katów z kolektorami ale to nie pomogło. Obstawiam że to może być na wejściu tych rureczek od powietrza wtónego - próbował to ktoś jakoś uszczelnić? a może jestem w błędzie i to uszczelki?
Napisany 25 kwietnia 2012 - 12:11
pęknięty kolektor wydechowy bądź wydmuchana uszczelka kolektora...

ZWYKŁY KLUBOWICZ
Napisany 25 kwietnia 2012 - 13:29
Ja mam to samo, po wymianie uszczelki z jednej strony zaczalem slyszec druga ale mam wrazenie ze to gdzies z tylu silnika slychac... nie jestem pewny na 100%. Ale zeby oba kolektory byly pekniete? no prosze was :pokoj:
Napisany 25 kwietnia 2012 - 13:47
a od czego niby one by miały pęknąć? miałem już kilka aut i nigdy nie zdarzyło się żeby był pęknięty kolektor... a w którym miejscu to pęka?
Napisany 25 kwietnia 2012 - 18:41
kolektory sporadycznie pękają( w V6).
Najczęściej wykrzywia sie,zrywa szpilki i wydmuchuje uszczelke.
Najczęściej wykrzywia sie,zrywa szpilki i wydmuchuje uszczelke.
Napisany 25 kwietnia 2012 - 21:02
paranoja z manią przesladowczą...zaczynac od peknietego kolektora...rurki od powietrza wtórnego... i co jeszcze? glowica peknieta.
ale moze tez byc uszczelka wydmuchana...
ale moze tez byc uszczelka wydmuchana...
Napisany 25 kwietnia 2012 - 23:22
ja u siebie tez mialem takie tykanie okazala sie urwana szpilka i pekniety kolektor.
Napisany 26 kwietnia 2012 - 07:30
a da radę zdjąć same te osłony kolektorów i podejrzeć co jest grane? no bo jak by miała być urwana szpilka to będzie widać ze jej nie ma
Napisany 26 kwietnia 2012 - 07:51
a da radę zdjąć same te osłony kolektorów i podejrzeć co jest grane?
Jak uda sie Tobie odkrecic sruby od oslon to chcociaz z gory zobaczysz czy nie popekal
Napisany 26 kwietnia 2012 - 15:43
tam ledwo idzie zajrzec, od gory a co dopiero wkladac klucz i wykrecac oslony kolektorow. nic nie odkrecisz
czy szpilka urwana czy uszczelka wydmuchana i tak trzeba demontowac
czy szpilka urwana czy uszczelka wydmuchana i tak trzeba demontowac
Napisany 26 kwietnia 2012 - 20:44
no ale żeby zdemontować kolektory to co, cały osprzęt po bokach trzeba wyciągnąć?