Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Navigacja w Nokii e52

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 kwietnia 2012 - 11:36

Od pewnego czasu użytkuję e52...
Bawił się ktoś może z aktualizacjami map?
Albo wgrywał coś innego?
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#2 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 24 kwietnia 2012 - 11:41

Zagadaj do THINa :)

#3 OFFLINE   krzysiek

krzysiek
  • 364 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 kwietnia 2012 - 11:44

Jeśli masz ovi to sobie sam mozesz zaktualizować

#4 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 24 kwietnia 2012 - 12:17

Panowie mam prośbę , proszę piszcie tu w temacie bo sam używam E52 od ponad 2 lat i sam jestem ciekaw. Kilka dni temu mi ukradli :( ala planuje kupić 2 sztuki na dniach jakoś i nawigację chciałbym czasem na nich uruchamiać a w tej co miałem to uruchamiała się a i owszem, ale po kilku sekundach kazało mi wykupić chyba licencje czy cuś :p i w gruncie rzeczy nie moglem z niej korzystać :(

#5 OFFLINE   adrian868

adrian868
  • 58 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 24 kwietnia 2012 - 17:42

Przerabiałem to już w kilku Symbianach, ale na Nokiach 6650/5230/c6-00 i teraz w e66.
Jakoś te mapy Ovi, kiedyś Nokia Maps nie przypadły mi do gustu i instalowałem na każdej Garmina Mobile XT z mapami na Polskę/Europę.
W żadnej nie miałem problemu z działaniem tej nawigacji, łapaniem FIXa, czy z jakimikolwiek opóźnieniami. Jedyne co, to w 6650 czaaasami wyskakiwał błąd o zbyt małej ilości pamięci RAM (stary telefon - nie ma co oczekiwać cudów).
Oczywiście były darmowe - nie łączyły się z Internetem.
Po Polsce, większe, mniejsze miasta, trasy itp, nawet pieszo zawsze Garmin dawał radę.

Jak byś chciał tylko zaktualizować mapy w Ovi Maps to ściągnij sobie na kompa Ovi Suite i tam masz mapy na wszystkie kraje za friko ;)

#6 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 kwietnia 2012 - 01:00

Ovi maps jest darmowe i miażdży wszystko inne. Zawsze i wszędzie używałem (motocykl, samochód, rower, pieszo), zawsze mnie doprowadzało do celu. Szybko się ładuje. Pokazuje dozwoloną prędkość, fotoradary. Dla mnie ideał wśród darmowych. Pod tym względem miażdży nawet płatne.

#7 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 25 kwietnia 2012 - 07:53

instalowałem na każdej Garmina Mobile XT

Ten go mialem na noki i nigdy zadnych problemow z nim nie bylo.

#8 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 25 kwietnia 2012 - 07:59

no właśnie też słyszałem o Garminie... muszę sprawdzić i Garmina i te mapy Ovi..
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#9 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 kwietnia 2012 - 10:11

Ovi maps jest darmowe i miażdży wszystko inne

a trzeba coś wyłączyć albo przełączyć żeby były darmowe? Używałem w sumie tylko raz i poprowadziła mnie bardzo ładnie, nie wiem czy zjadła wtedy kasę, bo miałem na koncie sporo i nie zwracałem uwagi na to, ale gdy miałem końcówkę i odpaliłem to zjadło mi chyba 0,50zł za odpalenie. wujaszek ma garmina, ale jakoś coś było chyba z nim nie tak, bo nie mógł się połączyć z satelitą albo po prostu to było to że byliśmy na wsi i nie łapał. ovi maps bym jeszcze chętnie potestował, ale boję się trochę je włączyć w obawie o znikające pieniądze z konta

#10 OFFLINE   cruel

cruel

nawet gdy będę kroczył...

• 214 postów
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 25 kwietnia 2012 - 10:12

Ovi jest całkiem niezła, aktualizujesz ja ze strony nokii lub przez OVI suit, garmin mnie nie podchodzi, jest jeszcze TomTom. Ovi najlepiej działa jak masz włączony dostęp do internetu, pobiera sobie troszkę danych, ale na prawdę nie wielki ilości (na 430 km, pobrało mi ok 8 mb)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.

#11 OFFLINE   Piotrek.sz

Piotrek.sz
  • 194 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 kwietnia 2012 - 17:18

Garmin stracił jak zlikwidował GPMapę, CNE ma okropną kategoryzację dróg i prowadzi często bocznymi drogami. Jeżdżę jeszcze na starej mapie albo na darmowej UMP, czasami na OVI i na to ostatnie nie narzekam- warto próbować:)

#12 OFFLINE   wojtazg

wojtazg
  • 17 postów

Napisany 25 kwietnia 2012 - 19:18

Zainstaluj sobie na kompie Nokia Suite. A w telefonie:
1. ustawieniach aplikacji - ustalanie pozycji - metody ustalania pozycji zaznacz tylko zintegrowany gps.
2. w ustawieniach mapy, w ogólnych, ustaw połączenie na offline.

Podłącz telefon do kompa, zainstaluj potrzebne Ci mapy i wskazówki głosowe (dla samochodu wskazówki głosowe język polski, dla tras pieszych język polski z nazwami ulic).
W Nokia Suite możesz utworzyć sobie dokładną trasę a potem otwierasz ulubione w aplikacji mapy w telefonie i synchronizujesz z kompem.

#13 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 25 kwietnia 2012 - 20:18

a trzeba coś wyłączyć albo przełączyć żeby były darmowe? Używałem w sumie tylko raz i poprowadziła mnie bardzo ładnie, nie wiem czy zjadła wtedy kasę, bo miałem na koncie sporo i nie zwracałem uwagi na to, ale gdy miałem końcówkę i odpaliłem to zjadło mi chyba 0,50zł za odpalenie. wujaszek ma garmina, ale jakoś coś było chyba z nim nie tak, bo nie mógł się połączyć z satelitą albo po prostu to było to że byliśmy na wsi i nie łapał. ovi maps bym jeszcze chętnie potestował, ale boję się trochę je włączyć w obawie o znikające pieniądze z konta

Wyłącz wspomaganie Agps. Przez to łączy się z internetem. Ja tego nigdy nie używałem.

#14 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów

Napisany 26 kwietnia 2012 - 08:26

dzięki:) zrobię tak jak odbiorę z serwisu:p jakoś tam na razie super strasznie nie była mi potrzebna i dlatego nie zgłębiałem tego tematu, ale warto żeby była sprawna i nie zjadała kaski z konta, tym bardziej jak nie mam pakietu na neta, a kiedyś na pewno się przyda:) a z ciekawości wrzucę sobie i te inne navi i porównam:)

#15 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów

Napisany 28 maja 2012 - 13:46

Wyłącz wspomaganie Agps. Przez to łączy się z internetem. Ja tego nigdy nie używałem.

gdzie wyłączyć to wspomaganie Agps? już powyłączałem chyba wszystko co się da co jest związane z internetem i dalej mi zjada kase z konta :mad:

#16 OFFLINE   adrian868

adrian868
  • 58 postów

Napisany 28 maja 2012 - 13:53

Menu telefonu > ustawienia > ogólne > pozycjonowanie > metody pozycjonowania
Zaznaczony zintegrowany gps i tyle.

I nie zapomnij w ustawieniach programu nawigacyjnego powyłączać niepotrzebne opcje pobierające dane...

#17 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów

Napisany 28 maja 2012 - 15:28

adrian868, dzięki już teraz powinno być ok, miałem jeszcze wspomaganie gps odpalone i wi-fi/sieć. po tym jak to wyłączyłem i odpaliłem to już mi nic z konta nie zjadło, w prorgamiku już chyba wszystko powyłączałem co sie dało żeby się nie łączył. serwer pozycjonowania ma być wyłączony? a jeszcze w opcjach mapy -> sieciowe miejsce docelowe wybrać internet, wiadomość MMs czy usługi WAP? i co tam jeszcze ewentualnie muszę wyłączyć?

#18 OFFLINE   adrian868

adrian868
  • 58 postów

Napisany 28 maja 2012 - 16:30

Serwer pozycjonowania jest potrzebny wtedy, gdy masz włączone wspomaganie agps - zostaw wyłączony.
W opcjach mapy możesz wybrać Internet, ale i tak pewnie nie będzie się łączyć...

#19 OFFLINE   Dreed

Dreed

Ciiiiiiii.....

• 1 696 postów

Napisany 29 maja 2012 - 09:46

zostawiłem tak i teraz jest git, w końcu nie zjada :) na tą walkę wydałem "piątaka", ale teraz już powinno śmigać git :)