Opel Zafira, do oceny
Napisany 16 kwietnia 2012 - 10:33
Zdjęcia na samym końcu.
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.
Napisany 16 kwietnia 2012 - 11:45
Napisany 16 kwietnia 2012 - 13:10
W zasadzie cruel odradził mi ten silnik, ale może jednak jest ten samochód wart swojej ceny.. Byłem na forum Zafiry, ale tam świeci pustkami

Aha, co do sprawdzenia na kompie, to jeśli się zdecydujemy na którąś i pojedziemy, to cruel sprawdzi swoim kompem.
EDIT:
Odnośnie tej pierwszej to już nieaktualne, bo komis podniósł cenę o 6,4k zł
Napisany 16 kwietnia 2012 - 14:16
Napisany 16 kwietnia 2012 - 15:02
A mogę zapytać dlaczego??(...) W zasadzie cruel odradził mi ten silnik
Napisany 16 kwietnia 2012 - 15:13
No właśnie sam nie wiemA mogę zapytać dlaczego??

Podejrzewa, że silniki z turbo szybciej się sypią i większe koszty napraw.. Tym bardziej, że docelowo ma być zagazowany.. Nada się do zagazowania? Ja osobiście nigdy nie miałem żadnego Opla, więc się nie znam na tych silnikach..
Napisany 16 kwietnia 2012 - 15:37
Napisany 16 kwietnia 2012 - 17:14
Ma zostać seryjny.. LPG porządny jak najbardziej.. Po jakim czasie turbina może paść? Diesel nie wchodzi w grę, ze względu na specyfikę pracy (głównie w mieście krótkie kilkukilometrowe odcinki) koszt ropy wyjdzie niewiele mniejszy niż benzyny.. W grę wchodzi jeszcze 1,8 np. taka: http://otomoto.pl/op...-C23769161.htmlDopóki pozostanie seryjny (200KM) to powinno dać radę... Ale po ostrzejszym chipie masz do wyboru - albo górą dolewanie benzyny, albo zasilanie tylko Pb. Do tego trzeba dobry sterownik LPG, np. coś od Staga. Poza tym ostrość chipa "przygładzi" w zakresie momentu obrotowego wydatek wtrysków LPG. Z moich doświadczeń wiem, że może być naprawdę słabo na LPG po jakichkolwiek modach. Dlatego w przypadku Zafiry, nie wiem czy bym nie szukał 1.9 CDTI...
Napisany 16 kwietnia 2012 - 18:52
Ma zostać seryjny.. LPG porządny jak najbardziej.. Po jakim czasie turbina może paść? Diesel nie wchodzi w grę, ze względu na specyfikę pracy (głównie w mieście krótkie kilkukilometrowe odcinki) koszt ropy wyjdzie niewiele mniejszy niż benzyny.. W grę wchodzi jeszcze 1,8 np. taka: http://otomoto.pl/op...-C23769161.html
Teraz mówisz że seryjny... Kupisz, pośmigasz i będziesz chipował

Co do diesla - CDTI nie pali dużo, a na dokładkę dobry chip jeszcze pomaga w ograniczeniu spalania. Nawet przy relatywnie krótkich odcinkach może się okazać lepszy od LPG w przypadku 2.0T.
A teraz odnośnie 1.8... Zdecyduj się czego oczekujesz od auta. 1.8 to wozidło, 1.9 CDTI/2.0T przy nim to rakieta. Powinieneś pojeździć po komisach w celu odbycia jazd próbnych Zafirami z różnymi silnikami, a potem szukać auta z silnikiem który najlepiej będzie Ci pasował.
Napisany 16 kwietnia 2012 - 19:27
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.
Napisany 16 kwietnia 2012 - 19:39
Napisany 17 kwietnia 2012 - 08:25
No nie tak do końca emerytem. Ojciec też lubi depnąć. Chodziło bardziej o to, żeby mieć w razie potrzeby (wyprzedzania) zapas mocy i móc bezpiecznie wyprzedzać. Ja też czasem będę korzystał z tego samochodu i wtedy na pewno będę korzystał z tej mocyNo to było od razu, że to ma być emerytem jeżdżone!! W takim razie bierz 1.8 i nie kombinuj. Mimo wszystko polecam oddać auto tylko i wyłącznie dobremu, sprawdzonemu gazownikowi!!

EDIT: Mam na oku jeszcze dwa:
1. http://otomoto.pl/op...-C23597004.html
Ten co prawda trochę przekracza budżet, ale fajne wyposażenie, w miarę młody (chociaż sporo nalatane) i jest już instalacja gazowa (chyba dobra?) Tylko ta historyjka o kobiecie jeżdżącej samemu rodzinnym MPV.. Co o nim myślicie?
2. http://otomoto.pl/op...-C23769161.html
Wygląda sensownie, przebieg nie za duży (ale czy prawdziwy?), wyposażenie takie standardowe raczej.. No i trzeba doliczyć koszt instalacji gazowej.. Ale możnaby ją założyć później..
Napisany 17 kwietnia 2012 - 12:20
No niestety, 1.8 będzie konkretnie mułowaty. Dlatego pisałem o CDTI!! Jeśli masz tego Passata bez chipa, to nie zauważysz tak mułowatości 1.8 - inne masz odniesienie.No nie tak do końca emerytem. Ojciec też lubi depnąć. Chodziło bardziej o to, żeby mieć w razie potrzeby (wyprzedzania) zapas mocy i móc bezpiecznie wyprzedzać. Ja też czasem będę korzystał z tego samochodu i wtedy na pewno będę korzystał z tej mocy
. Sam mam Passata 130KM TDi i tu mocy jest wystarczająco, ale to porządny diesel który się rewelacyjnie zbiera od dołu. Boję się, czy ten 1.8 nie będzie po prostu zbyt mułowaty..
Jeśli Passat chipowany, to 1.8 się z pewnością nie najeździsz.
Ja się zasugerowałem, że to dla statecznego użytkownika. Ogólnie dużo łatwiej z LPG w przypadku benzyny wolnossącej niż turbodoładowanej. Z tym brakiem benzyn w komisach to rzeczywiście kiszka trochę.No ale skoro bardziej go radzicie, to może przy tym pozostaniemy. Niestety w Łodzi w komisach nie ma ani jednej Zafiry B w benzynie
Po zdjęciach nic złego powiedzieć nie można. Z opisu bardziej rozwaliło mnie to zdanie:EDIT: Mam na oku jeszcze dwa:
1. http://otomoto.pl/op...-C23597004.html
Ten co prawda trochę przekracza budżet, ale fajne wyposażenie, w miarę młody (chociaż sporo nalatane) i jest już instalacja gazowa (chyba dobra?) Tylko ta historyjka o kobiecie jeżdżącej samemu rodzinnym MPV.. Co o nim myślicie?
W historyjki o samotnych kobietach nie wierzę, na przegląd przy zakupie używanego auta też nie patrzę (zwłaszcza w przypadku elektronicznego licznika, którego zmiana zajmuje sekundy).Od nowości jest założona instalacja gazowa marki LANDIRENZO w firmie Irmsher (rachunek 2600E).
O przebiegu napisałem wyżej, nie podoba mi się spasowanie lewego przodu, wyposażenie - jak dla mnie golas, no i koszt zgazowania. Im później założysz instalację, tym później się zwróci...2. http://otomoto.pl/op...-C23769161.html
Wygląda sensownie, przebieg nie za duży (ale czy prawdziwy?), wyposażenie takie standardowe raczej.. No i trzeba doliczyć koszt instalacji gazowej.. Ale możnaby ją założyć później..
Z tych dwóch, raczej pierwszą.