Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

MV6 3.0 manual 98rok brak mocy róznie wkręca się na obroty

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

3.0 w Złomedze i Calibrze

• 1 550 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 kwietnia 2012 - 13:24

Witam.

Kila dni temu kupiłem Omegę 97/98rok MV6 3.0 skrzynia manual z odłączonym gazem za bardzo małe pieniądze. Hehehe wiem wiem pierwsze zdanie wszystko wyjaśnia :D

Jakie pieniądze takie auto niby. TC ABS szyby lusterka nawiewy wszyściutko w 100% sprawne klimatronik nie chłodzi. Blacha nawet niezła. Sekwencja niecały rok, odłączona. Ale nie w tym rzecz. Ja ją kupiłem na części tzn potrzebowałem z niej silnik i skrzynię manualną.

Kupiłem ją z silnikiem pracującym na 5cylindrach, ryzykowałem, ale może warto było. Na następny dzień pojechałem do mechanika znajomego. Wstępna diagnoza cewka, brak iskry na 1 cylindrze. Cewkę włożyli z mojej Omy MV6 3.0 99rok z padniętym silnikiem ( panewki ). Ok auto odpaliło na wszystkie cylindry. Cieszyłem się do pierwszej przejażdżki :(
Wsiadłem daje w piz... i co przyśpiesza ale nie tak jak zdrowe 3.0 czuć że to V6 że jest jakaś moc ale bardzo małą w porównaniu do tego jak powinno być. Auto dziwnie też na obroty wchodzi w miarę płynnie choć nie zawsze idealnie płynnie ale za wolno na biegach, często od ok 4tys obrotów przyśpiesza tak jak powinna bardzo dynamicznie. NA drugim biegu nie chce zapiszczeć przełączając z 1 na 2 nawet jak mocno strzelam ze sprzęgła i do odcinki ciągnę na jedynce :masakra:

Najdziwniejsze jest to że silnik w ogóle nie kopci nie klekocze nic, ładnie pracuje :(

Mechanik ten co cewkę zamieniał nie wie co z tym zrobić, ja tym bardziej.

Instalacja gazowa w ogóle nie działa bo raz nie ma parownika i komputera od gazu wtryski sa odłączone , luzem są jakieś kable wężyki itd..:masakra: Cewka ta co teraz włożył tez ponoć ma mikropęknięcia. Kable WN są ponoć nowe , nie wiem jak świece. Łudze się że może coś przy okazji zakładania tego gazu coś spieprzyli. może cewka nie jest idealna, może wtryski benzyny może... silnik po prostu jest słaby ?? :(

Panowie proszę pomóżcie co z tym fantem zrobić. :dziura: :(

#2 OFFLINE   RysiuGT

RysiuGT

Project never completed...

• 965 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 11 kwietnia 2012 - 13:36

A nie wiesz jak spalanie?? Moze silnik dostaje lewego powietrza przez ten odlaczony gaz?? Posprawdzaj wszystkie przewody, ewentualnie caly dolot i zobacz.

#3 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 kwietnia 2012 - 13:40

Sprawdz cisnienie na cylindrach.

#4 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 11 kwietnia 2012 - 13:53

Sprawdzę ciśnienie i co jak wyjdzie dobre? Spalanie myślę że w normie więcej spaliła trochę na 5 garach ale na 6 spala chyba normalne ilości. Dolot wygląda ok ale jutro będę sprawdzał a tych wężyków jest od groma i nie wiem który od czego część na pewno od gazu.
Na wyświetlaczu nie pokazuje nic poza data u góry i na dole same błędy jest ich mnóstwo bardzo dziwnych komunikatów, nic poza błędami nie pokazuje spalanie itd... CHECK czasem sie zapala. Auto nie ma katalizatorów.

#5 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów

Napisany 11 kwietnia 2012 - 13:55

Sprawdzę ciśnienie i co jak wyjdzie dobre?

Doprowadz podcisnienia do porzadku.

#6 OFFLINE   RysiuGT

RysiuGT

Project never completed...

• 965 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 11 kwietnia 2012 - 13:55

Przejzyj te wszystkie przewody do czego dochodza itp. Daj znac.

#7 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 11 kwietnia 2012 - 14:14

Ja się na tym aż tak nie znam. Tym bardziej że V6 jest tak poupychane że masakra. Najlepiej by było do jakiegoś speca z Warszawy chyba dać do przejrzenia. Jutro pojutrze będę starał się to posprawdzać lub najlepiej komuś kto się bardzo dobrze zna na Omegach V6 oddać do przejrzenia.

#8 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

Przygoda z Omegą twała 11 lat...

• 898 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 kwietnia 2012 - 16:05

Ja bym obstawiał podciśnienia.Sprawdź wężyki czy nie są źle podłączone albo czy nie ciągnie lewego powietrza.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#9 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 kwietnia 2012 - 16:24

Kupiłem ją z silnikiem pracującym na 5cylindrach, ryzykowałem, ale może warto było.

Mój dobry kolega uparł się na Vectre B 2.5V6 mimo że odradzałem mu ten silnik w tym aucie. Pojechaliśmy obejrzeć i też chodziła nie na wszystkie gary, facet twierdził że kable WN są do wymiany, Ja mówiłem, żeby to zrobił i przyjedziemy jeszcze raz, ale kolega się uparł i wziął to auto. Wymienił cewke, kable WN, świece i auto zaczęło w miarę równo pracować, a jak pracowało równiej to wtedy dopiero można było usłyszeć że panewki dają już znać o sobie, także takie zakupy to wieeelkie ryzyko. Teraz kolega narzeka że Opel robi awaryjne silniki :masakra:

Tym bardziej że V6 jest tak poupychane że masakra.

Jak będziesz miał okazje zajrzyj do ww auta pod maske i do tego z LPG... zobaczysz co znaczy poupychane pod maską :masakra::masakra2:

a jeżeli chodzi o Twój problem to również uważam że w pierwszym rzędzie trzeba się przyjrzeć podciśnieniom. Chyba jest w sprawdzonych poradach schemat :hmm:. Gdyby brał lewe powietrze przez węże od LPG to by nie chodził tak ładnie na wolnych obrotach ;)

#10 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 12 kwietnia 2012 - 16:50

Ja się nie uparłem ani na ten silnik ani na to auto, ogólnie na autach się znam, na mechanice mniej, zdawałem sobie doskonale sprawę co może być nie tak i świadomie w pełni podjąłem to ryzyko. W trakcie zakupów konsultowałem też się z dwoma znajomymi mechanikami.
Mimo wszystko na tym aucie nie stracę mam nadzieję tylko że jednak silnik i skrzynia się nadają na swapa do mojej MV6 w takim tez zresztą celu ją zakupiłem.

Na jutro umówiłem się z kolegą z forum topserwis na oględziny , powiedział że sobie z tym poradzi.
na pewno będę na bieżąco informował co się dowiedziałem, co się dzieje.

#11 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 kwietnia 2012 - 16:54

Ja się nie uparłem ani na ten silnik ani na to auto, ogólnie na autach się znam, na mechanice mniej, zdawałem sobie doskonale sprawę co może być nie tak i świadomie w pełni podjąłem to ryzyko. W trakcie zakupów konsultowałem też się z dwoma znajomymi mechanikami.
Mimo wszystko na tym aucie nie stracę mam nadzieję tylko że jednak silnik i skrzynia się nadają na swapa do mojej MV6 w takim tez zresztą celu ją zakupiłem.

ja pisałem bardziej ogólnie dla ludzi którzy myślą że zrobią jakąś pierdołe i auto będzie cud malina, podałem to jako przykład, a nie piłem do Ciebie ;)

#12 OFFLINE   matula

matula
  • 413 postów

Napisany 12 kwietnia 2012 - 16:58

piszesz, że check Ci się swieci tak? zczytałeś błędy?

#13 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 12 kwietnia 2012 - 17:00

Jutro zobaczymy co go boli... W razie czego "magazyn części" w postaci mojej X30XE stoi :D ;)
Jeśli tylko sam silnik nie jest zajechany po oporze to nie powinno być problemów znaleźć co go boli.

#14 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 12 kwietnia 2012 - 17:05

Nie no ja w cuda nie wierze, a kto wierzy w tzw okazje to potem płaci za to...
Mam tylko nadzieję że ryzyko mi się opłaciło :)

Też tak myślę że do jutra trzeba się wstrzymać, bo póki co to wróżenie z fusów.
Co do zczytania błędów myślę że to chyba na razie bez sensu no ale mówię jutro powinno się wyjaśnić.

#15 OFFLINE   matula

matula
  • 413 postów

Napisany 12 kwietnia 2012 - 17:06

dajcie znać :)

#16 OFFLINE   polak123

polak123
  • 28 postów

Napisany 14 kwietnia 2012 - 18:59

i co sie okazalo ?

#17 OFFLINE   ZAHIR666

ZAHIR666

• 1 550 postów

Napisany 16 kwietnia 2012 - 14:23

Co tu dużo gadać , pod maską był straszny bałagan zarówno w elektryce jak i rurkach przewodach , podciśnieniach itd... :masakra: Auto nie maiło prawa jeździć dobrze. Jeszcze jedna sonda lambda kuleje , ale ogólnie już tragedii nima.

usunięto wpisy nic nie wnoszące do tematu ,;kocyk