wibracje przy ruszaniu
Napisany 09 kwietnia 2012 - 18:03
Napisany 09 kwietnia 2012 - 19:56
witam, kupiłem omcie w automacie i od niedawna mam problem z dziwnymi wibracjami układu napędowego przy ruszaniu ze skręconymi kołami. trzepie z tyłu całą budą. Proszę o pomoc jeśli ktoś miał już takie objawy.
Sprawdź przegub pomiędzy wałem napędowym a skrzynią biegów.
Napisany 29 maja 2013 - 12:45
Ostatnio nasilił mi się objaw drgań podczas ruszania. Czuć wibracje tyłu auta w okolicach zmiany biegu 1-2 (automat) oraz kiedy ruszam ze średnią prędkością na wprost, lub dodaję gazu w zakręcie przy małych prędkościach. Objawu nie ma kiedy ruszam bardzo wolno lub bardzo szybko.
Wał sztywny, podpora cała.
Most czy skrzynia ??? :oonie:
Napisany 29 maja 2013 - 17:40
Napisany 03 czerwca 2013 - 09:19
Sprawdź tuleje tylnej belki (prosiaki), mogą być zerwane, stąd drgania. U mnie po wymianie drgania już nie występują.
Z tyłu na wahaczach wszystko sztywne... poduszki mostu całe
Napisany 28 czerwca 2013 - 13:21
Witajcie!
Ostatnio nasilił mi się objaw drgań podczas ruszania. Czuć wibracje tyłu auta w okolicach zmiany biegu 1-2 (automat) oraz kiedy ruszam ze średnią prędkością na wprost, lub dodaję gazu w zakręcie przy małych prędkościach. Objawu nie ma kiedy ruszam bardzo wolno lub bardzo szybko.
Wał sztywny, podpora cała.
Most czy skrzynia ??? :oonie:
Sprawdzone zostało wszystko. Nic nie ma luzu. Dzisiaj mechanik stwierdził, że może to być sprzęgło hydrokinetyczne. Czy taki objawy wibracji mogą być spowodowane uszkodzeniem / zużyciem sprzęgła??

Napisany 28 czerwca 2013 - 16:14
Napisany 28 czerwca 2013 - 20:43
pierwsze słyszę. Kolesiowi chyba pomyliło się z kołem dwumasowym
Trochę za dużo pracy i kasy, żeby zmieniać sprzęgło lub całą skrzynię nie mając pewności, że przyczyna leży po stronie ASB.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to najlepiej zdiagnozować?
Napisany 07 marca 2014 - 23:38

Specjalne podziękowanie dla wars1977