ktory to jest (rząd cylindrów 2)
Napisany 03 kwietnia 2012 - 15:18
wystopily w mojej kluseczce takie bledy 0173 i 0130
analiza spalin wykazala ze jest zly odczyt sondy lambda
0173 Nieprawidłowy skład mieszanki (rząd cylindrów 2) - mieszanka za uboga lub za bogata
mam pytanie: stojac z przodu auta i patrzac na nie to ktory to jest rzad cylidrow 2??
mam 4 sondy ale chce najpierw wymienic ta ktora rzekomo jest padnieta i zobaczyc co bedzie sie dzialo
pozdro
Napisany 03 kwietnia 2012 - 20:11
Od kierowcy:)
dzieki ci bardzo za info, myslalem ze od pasarzera:P
Napisany 03 kwietnia 2012 - 21:38
Napisany 04 kwietnia 2012 - 01:36

Ten post uniemożliwia stwierdzenie usterki. Odczyt błędów to żadna diagnostyka. Wystarczyłoby spojrzeć w adaptacje i byłoby chociaż wiadomo czy mieszanka za bogata, czy za uboga. Byłaby możliwość szukania przyczyny. O jakiej analizie spalin mówimy?? Z za katalizatorów - z końca układu, po połączeniu obu połówek silnika?? Taka analiza spalin to się nadaje, by stwierdzić poprawność pracy/jej brak lub brak katalizatorów. Do niczego innego.
Napisany 04 kwietnia 2012 - 21:50
Taak... A po całej zabawie kup 2 nowe sondy, bo przy odkręcaniu pójdą...
Ten post uniemożliwia stwierdzenie usterki. Odczyt błędów to żadna diagnostyka. Wystarczyłoby spojrzeć w adaptacje i byłoby chociaż wiadomo czy mieszanka za bogata, czy za uboga. Byłaby możliwość szukania przyczyny. O jakiej analizie spalin mówimy?? Z za katalizatorów - z końca układu, po połączeniu obu połówek silnika?? Taka analiza spalin to się nadaje, by stwierdzić poprawność pracy/jej brak lub brak katalizatorów. Do niczego innego.
mam cztery swiece w zapasie to wymienie odrazu, jeszcze jedno czy wszystkei sa takie same??
Napisany 15 kwietnia 2012 - 17:25
Taak... A po całej zabawie kup 2 nowe sondy, bo przy odkręcaniu pójdą...
a co to za drucik dolutowany do czarnego przewodu przy wtyczce od sondy tej drugiej, jak i z parwej strony, tak i z lewej jest dolutowany, na pierwszych sondach liczac od kolektora wydechowego nie ma dolutowanego nic, wydaje mi sie ze jest to kabel do komputera od gazu, stad moje pytanie czy tak faktycznie jest?? widac go na foto.
Napisany 15 kwietnia 2012 - 17:31
Prawdopodobnie gazownik mógł sie wpiąć pod sondy... ale paskudnie to wygląda, nie chciał bym by tak też wyglądał montaż instalacji LPG... :hmm: a kolega ma LPG ?? bo w opisie Twojego profilu wzmianki o tym nie ma :hmmm:a co to za drucik dolutowany do czarnego przewodu przy wtyczce od sondy tej drugiej, jak i z parwej strony, tak i z lewej jest dolutowany, na pierwszych sondach liczac od kolektora wydechowego nie ma dolutowanego nic, wydaje mi sie ze jest to kabel do komputera od gazu, stad moje pytanie czy tak faktycznie jest widac go na foto.
Napisany 15 kwietnia 2012 - 17:39
Prawdopodobnie gazownik mógł sie wpiąć pod sondy... ale paskudnie to wygląda, nie chciał bym by tak też wyglądał montaż instalacji LPG... :hmm: a kolega ma LPG ?? bo w opisie Twojego profilu wzmianki o tym nie ma :hmmm:
tak mam lpg, bylo wszystko w koszulce termoskurczliwej i zalane jakas masa, montowal mi facet w kilku samochodach lpg i znajomym tez i nie bylo problemow, zabezpieczone byl dobrze przed wilgocia, jutro do niego zadzwonie zeby miec pewnosc, i biore sie za wymiane sond na drugim rzedzie cylindrow, wymienie dwie zeby nie bylo niedpowiedzen w tym temacie, skasuje byki i mam nadzieje ze wszystko wroci do normy
Napisany 15 kwietnia 2012 - 18:19
Najlepsze podpięcie lpg do sond można zrobić przy wiązce komputera, z dala od wilgoci, brudu i syfu.
Napisany 15 kwietnia 2012 - 18:37
witam
wystopily w mojej kluseczce takie bledy 0173 i 0130
analiza spalin wykazala ze jest zly odczyt sondy lambda
0173 Nieprawidłowy skład mieszanki (rząd cylindrów 2) - mieszanka za uboga lub za bogata
mam pytanie: stojac z przodu auta i patrzac na nie to ktory to jest rzad cylidrow 2??
mam 4 sondy ale chce najpierw wymienic ta ktora rzekomo jest padnieta i zobaczyc co bedzie sie dzialo
pozdro
Tylko że błąd 0130 dotyczy sądy w pierwszym rzedzie cylindrów (od pasażera) w drugim rzedzie byłby błąd 0150 w obydwóch przypadkach to pierwsza śąda od kolektora.
Napisany 15 kwietnia 2012 - 18:38

Jak ktoś nie wie co robi, to niech lepiej zajmie się czymś innym!! Ciekawe czy chociaż we właściwy przewód, a nie w grzałkę

Napisany 15 kwietnia 2012 - 20:41
Napisany 15 kwietnia 2012 - 21:03
W przypadku niektórych cudacznych sterowników jednak jest tak, że ECU próbuje dopasować skład mieszanki żeby nawet "podjechany" katalizator jak najlepiej oczyszczał spaliny, więc można powiedzieć że w sposób pośredni mogą mieć wpływ na pracę silnika.
Napisany 15 kwietnia 2012 - 21:17
Napisany 30 kwietnia 2012 - 10:42
Tylko że błąd 0130 dotyczy sądy w pierwszym rzedzie cylindrów (od pasażera) w drugim rzedzie byłby błąd 0150 w obydwóch przypadkach to pierwsza śąda od kolektora.
wymienilem te na drugim rzedzie cylindrow oby dwie i autko sie uspokoilo, bledy same zniknely, dolutowany przewod usuniety i goli jak szalona, ale jak zwykle nie cieszylem sie dlugo, bo pekla mi szyba przednia w kluseczce, normalnie rece opadaja
Napisany 30 kwietnia 2012 - 10:45

Napisany 02 maja 2012 - 07:20
Jak pękła szyba, to może być początek bajki pt "Witaj korozjo podszybia"
mam nadziele ze nie, bo widac punkt ubytku z ktorego sie to zaczelo
Napisany 02 maja 2012 - 10:46