Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czyszczenie zbiorniczka wyrównawczego

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 25 marca 2012 - 18:38

Witam
Zakupiłem używany zbiornik wyrównawczy, ale trochę jest zabrudzony, a nawet bardziej niż trochę. Gdy wsadziłem tam palec i przejechałem po tym brudzie widać, że to osad i delikatnie tłustawy. I pytanie czym go najlepiej wyczyścić tak, aby pozbyć się brudu i nie uszkodzić czujnika w środku, o ile to możliwe:) Słyszałem wiele pomysłów jak woda z piaskiem i potrząsać (coś słabo to widzę:/), gorąca woda z octem (podobno sprawdzony sposób ale czy na pewno pomoże?), oraz woda z kwaskiem cytrynowym (też podobno pomaga). A i jeszcze pytanie czym najlepiej zaślepić wyjścia ze zbiorniczka??:p Za wszystkie pomoce dziękuję:) Żeby nie było, że nie szukałem, znalazłem parę sposobów ale to głównie na przeczyszczenie układu a mi chodzi o sam zbiorniczek. chyba, że lepiej zrobić czyszczenie zbiorniczka z układem:)
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 marca 2012 - 18:57

z mojej mistrzowskiej dedukcji wynika ze w układnie będzie ten sam syf co w zbiorniku wiec chyba ocet będzie najlepszy :hihi:

#3 OFFLINE   basti35

basti35
  • 41 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 marca 2012 - 19:12

a ja slyszalem ze najlepij puszcza woda + soda:)

#4 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 25 marca 2012 - 20:36

Mój obecny zbiorniczek, który jest zamontowany nie wygląda w środku na zasyfiony, natomiast ten co kupiłem owszem. Dlatego chciałbym tylko go wyczyścić. A co ze środkami chemicznym które są dedykowane do czyszczenia tego układu? Ktoś poleca? Z tego co pamiętam większość jest chyba na bazie octu lub zawierają ocet. A może ktoś sięwypowie kto stosował metody domowe czyszczenia? Bo może się skuszę na przeczyszczenie dodatkowo układu:)

#5 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 25 marca 2012 - 21:38

hehe stare dzieje
http://forum.omegakl...ead.php?t=31190

Proponuję nowy z czujnikiem lub bez
http://sklep.dixi-ca...ika-p-3689.html
http://sklep.dixi-ca...ika-p-3690.html

ale żeby nowy biały zbiorniczek nie stracił swojego nowego wyglądu najpierw musisz doprowadzić cały układ chłodzenia do idealnej czystości - nie używaj kranówki bo nowy zbiornik zżółknie szybciej niż sie tego spodziewasz

#6 OFFLINE   grzlab

grzlab
  • 78 postów

Napisany 27 marca 2012 - 08:55

Przetestowałem sposób czyszczenia z kwaskiem cytrynowym i powiem szczerze pomogło nawet:) Nie tak jak oczekiwałem co do zbiorniczka bo jakiś osad pozostał na górnej powierzchni ale za to poczułem więcej ciepła w kabinie zwłaszcza przy dodawaniu gazu:) Nie wiem czy to ma związek, ale tak mi się wydaje. Więc polecam metodę z kwaskiem cytrynowym:) Na starym zbiorniczku przetestuje z sodą oczyszczoną też zdam relacje, ale nie wiem kiedy.