Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

dziwnie wyje na pierwszym biegu mv6 automat

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   zamax

zamax
  • 15 postów

Napisany 17 marca 2012 - 23:03

dziwne zachowanie automata w MV6 na pierwszym biegu wyje i tak jakoś nieudolnie rusza po wskoczeniu na drugi bieg wycie ustaje w trybie N podobna sytuacja POMOCY

#2 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 18 marca 2012 - 20:03

tryb awaryjny skrzyni się włącza? ( na wyświetlaczu pojawia się napis Automatik Getriebe? )

Jaki przebieg auta?
Czy wcześniej skrzynia pracowała dobrze?

Jesteś pewny, że to wina skrzyni?
Pytam, bo pierwszy raz słyszę o takim problemie

#3 OFFLINE   zamax

zamax
  • 15 postów

Napisany 18 marca 2012 - 22:24

przebieg auta 250000 skrzynia remontowana była 2 lata temu na wyświetlaczu żadnego komunikatu do tej pory wszystko ok po załączeniu śnieżynki wycie ustaje czasami podczas ruszania szarpie tylko na pierwszym biegu

#4 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 18 marca 2012 - 23:12

to raczej grubszy problem z automatem.
a jaki stan oleju w skrzyni? może jest drastycznie mało?

#5 OFFLINE   zamax

zamax
  • 15 postów

Napisany 18 marca 2012 - 23:27

może to jest ta lużna taśma co tak piszą na forum dziwne jest to że to stało się z dnia na dzień podejzewam że gdyby był to olej to różnicę odczuwał bym od jakiegoś czasu ale to tylko moja sugestia a w razie czego jaki olej dolać

#6 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 19 marca 2012 - 01:04

Właśnie przy powolnym ubytku oleju bywa tak że nie odczuwa się tego aż oleju jest tak mało że skrzynia ma problem z jakąkolwiek pracą.

#7 OFFLINE   zamax

zamax
  • 15 postów

Napisany 19 marca 2012 - 07:34

ok sprawdze . ile powinno być oleju w skrzyni i jaki olej dolać ,zgóry dziękuje za pomoc

#8 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 19 marca 2012 - 09:57

ile powinno być to już CI napisałem. Olej ma mieć specyfikację Dexron III . Marka oleju mniej istotna przy dolewce. W dziale sprawdzone porady znajdziesz instrukcję wymiany oleju w skrzyni biegów i tam znajdziesz istotne informacje, które do sprawdzenia poziomu i ewentualnej dolewki będą przydatne.

#9 OFFLINE   zamax

zamax
  • 15 postów

Napisany 21 marca 2012 - 12:51

poziom oleju idealny dodam tylko że chałas pojawia się na pierwszym biegu tylko podczas ruszania, na trybie P i na luzie N czekam na porady dzięki

#10 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 21 marca 2012 - 13:12

ale poziom sprawdzony tak jak podałem i jest w instrukcji z forum?
Może się wydawać głupie pytanie, ale 4 lata temu w renomowanym warsztacie tak mi wymienili olej w skrzyni, że 2,5 litra brakowało a stanu do dziś nie potrafią sprawdzać.

Pozostaje tylko zdjąć skrzynię i rozbierać.

#11 OFFLINE   zamax

zamax
  • 15 postów

Napisany 21 marca 2012 - 21:18

czy olej dexron 3 jest koloru nikebieskiego bo taki dzisiaj kupilem firma aral

#12 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 marca 2012 - 23:46

Nigdy nie miałem oleju Aral. Ale jak świat światem jest czerwony.

#13 OFFLINE   zamax

zamax
  • 15 postów

Napisany 22 marca 2012 - 07:38

dokładnie jest napisane tak dexron 3 F

#14 OFFLINE   cichy1993

cichy1993

2.0 8V 115KM>2.5 V6 170KM

• 30 postów

Napisany 23 marca 2012 - 18:54

olej dexron IIID kolor czerwony. na wszelki wypadek podjedź do jakiegoś serwisu. Dobrze by było żeby ktoś z pod auta posłuchał z którego miejsca dochodzi ten hałas. może pompa oleju się kończyć i zaczyna na wolnych obrotach bardziej mielić ten olej niż do pompować. To jest pompa zębata więc jeżeli w skrzyni kiedyś był spory ubytek oleju mogło to się tak skończyć i skrzynia kończy żywot. jeśli dżwięk na sto procent dochodzi ze skrzyni to lepiej szukać drugiej. koszt samej pompy to 650zł nowa bo w używki nie warto się bawić. a do tego nie wiadomo w jakim stanie są tarczki i przekładki koszy. do tego zawsze dochodzą jakieś niespodzianki i wyjdzie chora kwota.

#15 OFFLINE   gryszman

gryszman
  • 38 postów

Napisany 28 marca 2012 - 18:46

Mam bardzo podobny problem ze swoją skrzynką, zaczęło się nagle przy dojeżdżaniu do skrzyżowania zaczęła szumieć, tyle że u mnie hałasuje na N, P i na 1,2 biegu, stan oleju ok . Może ma ktoś jakieś sugestie co może być przyczyną usterki i jaki koszt. Myślę też o zmianie na manuala i do tej kwestii mam pytanie czy skrzynia od motorku 2,6 podejdzie bez problemu?

#16 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 28 marca 2012 - 19:49

Mam bardzo podobny problem ze swoją skrzynką, zaczęło się nagle przy dojeżdżaniu do skrzyżowania zaczęła szumieć, tyle że u mnie hałasuje na N, P i na 1,2 biegu, stan oleju ok

a pod komputer podłączyłeś, błędy skrzyni do sprawdzenia

co może być przyczyną usterki i jaki koszt.

Sprawdź błędy skrzyni. Jednak na moje oko będzie to grubsza robota ze skrzynią, a koszt takiej zabawy nie mały i dużo wyższy niż wymiana skrzyni na inny automat bądz manual

czy skrzynia od motorku 2,6 podejdzie bez problemu?

Skrzynia podejdzie:)
Jednak wymiana skrzyni to nie wszystko.
Użyj :szukaj: to znajdziesz sporo informacji na temat przekładki z automatu na manual w silnikach V6 :)

#17 OFFLINE   gryszman

gryszman
  • 38 postów

Napisany 28 marca 2012 - 20:10

Błędów skrzyni brak , biegi też zmienia jak należy nie przeciąga ani nie szrpie tylko hałasuje jakby coś tarło w środku.Do przekładki wiem że potrzeba jeszcze pare gratów no i mozolnej pracy ale tego się nie boje :). Pogrzebałem na forum i parę osób też miało taki problem ale niestety nikt nie napisał jak to się skończyło. A naprawa automatu we własnym zakresie jak to widzicie, pare skrzyń manualnych zrobiłem , ale z asb nie miałem styczności,

#18 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 28 marca 2012 - 21:10

Szkoda, że takie tematy często pozostają bez odpowiedzi ;/ Też mnie temat tych dźwięków zastanawia, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem naocznie i nie słyszałem o rozwiązaniu opisywanych na forum przypadków.

#19 OFFLINE   gryszman

gryszman
  • 38 postów

Napisany 21 lipca 2013 - 07:23

Niezłego kotleta odgrzeje:D. Zmieniłem skrzynie na manual, a stara asb leżała w garażu, wiec niedawno postanowiłem zrobić sekcje zwłok. okazało się ze wykruszył się plastikowy ślizg przy samej pompie.Wiec nie rozbierałem całej skrzyni ,tylko tyle żeby dojść do miejsca gdzie powinien być. Zamówiłem kpl. ślizgów, filterek, olej i potrzebne uszczelki. Poskładałem wszystko ładnie i postanowiłem zapakować do auta. Niestety po podłączeniu wszystkiego na wyświetlaczu ,,automatic getreibe,,. Skrzynia pracowała cicho ale w trybie awaryjnym i trzeba było sobie biegi zmieniać. Posprawdzałem kostki przy skrzyni przy aku , dla wszystkiego prysnąłem po nich kontakt sprayem, nic to nie dało.
A najlepsze jest to ze po przejechaniu kilku kilometrów zaczęła się ślizgać. Wsteczny działa ok zero usligu tak samo bieg pierwszy z niego rusza i ciągnie jak powinno. Gdy przełączę na 2 coś tam zmieni skrzynia trochę jakby trze a przekazywany moment to jakieś 10% , to samo jak wrzucę na 3 słychać zmianę ale przekaz mocy znikomy.
jeszcze przy ruszaniu jak wrzucę od razu D to wskakuje jakby jedynka ruszy deczko do przodu a potem jakiś wyższy bieg z poślizgiem.
Nie mam narazie jak podłączyć się pod kompa, ale może ktoś ma jakieś pomysły na ożywienie mojej skrzynki.A może nadaje się już na żyletki, przez to że sobie poleżała dość długo.
Bardzo proszę o podpowiedzi.