Mam problem z moją omegą poszedłem odpalić autko wszystko niby ładnie ale świeciła się kontrolka kontroli trakcji, przejechałem z 20 metrów gdy nagle wszystko się wyłączyło, autko padło, świeciła się tylko kontrolka akumulatora i też tak nie za jasno jak normalnie, wszystkie wskazówki zostały w takim położeniu jakim były, otworzyłem maskę popatrzyłem czy klemy na akumulatorze dobrze trzymają oraz otworzyłem pokrywę gdzie jest komputer by powąchać czy czasem się coś nie usmażyło. Poczekałem z 10 min aż znajomy przyjechał aby mnie odholować, pokazuje mu co jest i jak i że przekręcam kluczyk i rozrusznik rusza a auto nie odpala, ku mojemu i znajomego zdziwieniu autko odpaliło, pomyśleliśmy że może gdzieś komputer odczytał błąd i się zresetował, więc pojechałem do miasta na zakupy stanąłem koło sklepu wysiadam i nie mogę zamknąć auta z kluczyka, znowu kontrolka akumulatora świeciła blado i nie mogłem znowu uruchomić silnika, rozrusznik kręcił i tyle, odczekałem chwilę poruszałem klemami i odpaliłem auto świeciły kontrolki trakcji i ABS'u gdy chciałem nim pojechać do mechanika autko z początku mi gasło i tak z 3-4 razy aż wszystko ustało i spokojnie dojechałem do mechanika.
Mechanik rozłożył ręce, po podpięciu kompa na ABS+TC wyskoczyło mi to poniżej:
OP-COM - Okno odczytu KW2000> 2002|Omega-B|Podwozie|ABS-5.3/5.4 (+TC)
Klucz #1: 6B
Klucz #2: 8F
Ustawiony normalny parametr synchronizacji.
vehicleManufacturerECUHardwareNumber 13105657 WT
Identyfikator: 0148
systemNameOrEngineType: ESP5.3
ECUInstallationDate: 04
systemSupplierECUHardwareNumber: 0273004676
systemSupplierECUSoftwareNumber: 028410
systemSupplierECUSoftwareVersionNumber: 0012
Negatywna odpowiedź na usługę 0x21
Powód jest taki: 0x12
SubFunctionNotSupported-invalidFormat
Łączna ilość kodów błędów: 1
U2105 - <Nieznany kod błędu>
(04) - Obecny
Po odpięciu kompa i skasowaniu wszystko ładnie pojechałem się przejechać i sprawdzić czy znowu wyświetli się błąd, niestety tak nastąpiło, czy ktoś miał taki problem i w czym może on tkwić?