Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Błąd u2105 auto gaśnie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   survi

survi
  • 64 postów

Napisany 13 marca 2012 - 17:19

Mam problem z moją omegą poszedłem odpalić autko wszystko niby ładnie ale świeciła się kontrolka kontroli trakcji, przejechałem z 20 metrów gdy nagle wszystko się wyłączyło, autko padło, świeciła się tylko kontrolka akumulatora i też tak nie za jasno jak normalnie, wszystkie wskazówki zostały w takim położeniu jakim były, otworzyłem maskę popatrzyłem czy klemy na akumulatorze dobrze trzymają oraz otworzyłem pokrywę gdzie jest komputer by powąchać czy czasem się coś nie usmażyło. Poczekałem z 10 min aż znajomy przyjechał aby mnie odholować, pokazuje mu co jest i jak i że przekręcam kluczyk i rozrusznik rusza a auto nie odpala, ku mojemu i znajomego zdziwieniu autko odpaliło, pomyśleliśmy że może gdzieś komputer odczytał błąd i się zresetował, więc pojechałem do miasta na zakupy stanąłem koło sklepu wysiadam i nie mogę zamknąć auta z kluczyka, znowu kontrolka akumulatora świeciła blado i nie mogłem znowu uruchomić silnika, rozrusznik kręcił i tyle, odczekałem chwilę poruszałem klemami i odpaliłem auto świeciły kontrolki trakcji i ABS'u gdy chciałem nim pojechać do mechanika autko z początku mi gasło i tak z 3-4 razy aż wszystko ustało i spokojnie dojechałem do mechanika.
Mechanik rozłożył ręce, po podpięciu kompa na ABS+TC wyskoczyło mi to poniżej:

OP-COM - Okno odczytu KW2000> 2002|Omega-B|Podwozie|ABS-5.3/5.4 (+TC)

Klucz #1: 6B
Klucz #2: 8F

Ustawiony normalny parametr synchronizacji.

vehicleManufacturerECUHardwareNumber 13105657 WT

Identyfikator: 0148

systemNameOrEngineType:  ESP5.3
ECUInstallationDate: 04
systemSupplierECUHardwareNumber: 0273004676
systemSupplierECUSoftwareNumber: 028410
systemSupplierECUSoftwareVersionNumber: 0012

Negatywna odpowiedź na usługę 0x21
Powód jest taki: 0x12
SubFunctionNotSupported-invalidFormat

Łączna ilość kodów błędów:  1

U2105 - <Nieznany kod błędu>
 (04) - Obecny

Po odpięciu kompa i skasowaniu wszystko ładnie pojechałem się przejechać i sprawdzić czy znowu wyświetli się błąd, niestety tak nastąpiło, czy ktoś miał taki problem i w czym może on tkwić?

#2 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 marca 2012 - 17:54

taki problem i w czym może on tkwić?

w ładowaniu?
Alternator do sprawdzenia... Padł regulator napięcia albo szczotki...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#3 OFFLINE   survi

survi
  • 64 postów

Napisany 13 marca 2012 - 18:02

Gdyby alternator padł to by mi auto nie gasło, zresztą jak mi padł alternator to kontrolka akumulatora cały czas świeciła, nie sądzę by była to przyczyna

Przyczyną była poluzowana śrubka przy połączeniu kabla do akumulatora na minus i podczas jazdy gdzieś były lekkie drgania i bach zgasł :)

#4 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 13 marca 2012 - 18:04

U2105 - <Nieznany kod błędu>
(04) - Obecny

Brak komunikacji z ECU w szynie CAN. Stawiam na to samo co Benuś :p
Alternator na stół probierczy.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p