Problem z drugim biegiem
Napisany 07 marca 2012 - 19:37
Co może być przyczyną ? pozostałe biegi prowadzą sie idealnie natomiast przy jedynce pojawia się czasem problem z prowadzeniem biegu ale przy dwójce często.
Ewentualnie jak wrzucę powoli z dociśnięciem drążka biegów to wchodzi gładko.
Tak więc proszę o info co może być przyczyną barku płynnego i szybkiego przerzucenia na bieg drugi np przy ruszaniu ze świateł.
Pozdrawiam
Napisany 07 marca 2012 - 19:39
Napisany 07 marca 2012 - 19:43
Nie szlifuje omegi jeśli o to chodzi normalna spokojna jazda dom praca przedszkole i takie tam ale na spokojnie:D
Napisany 07 marca 2012 - 19:51
Napisany 07 marca 2012 - 20:16
Zdecydowanie lepiej sie jeździ automatem, jest rewelacyjny w omedze
Napisany 08 marca 2012 - 13:16
Napisany 08 marca 2012 - 23:12
Ja mam problem z 2 i 3 biegiem i po wymianie oleju na nowy zamiast sytuacja się polepszyć pomimo przepłukania skrzyni i wylania spooorej ilości opiłków biegi chodzą jeszcze gorzej heh...
Olej oczywiście z górnej półki,pełny syntetyk z Totala + dolany motor life
Napisany 23 marca 2012 - 10:48
Prosiłbym o porade na co zwrócic uwagę czego ewentualnie szukac lub co wymienić należy.
Nie sądzę żeby każda omega miała zawsze taki sam problem, moj kmel tez mial taką omke i u niego biegi chodzily jak w nowym więc można prawda.
I ja też chce aby w mojej chodziło wszystko równo i płynnie.
Proszę więc o radę co należy sprawdzić i wykluczayć zanim zdecyduję się na wyjęcie skrzyni i wymiane całego synchronizatora ( bo wtedy lepiej juz wymienic na wszystkie biegi prawda ? )
I prosiłbym o podpowiedź kto w Łodzi robi dobrze tanio i dobrze omegi :-)))
Napisany 23 marca 2012 - 10:57
Napisany 23 marca 2012 - 18:07
Jaki jest koszt synchronizatora i jego wymiany ?
A lepiej jest wymienić synchronizator czy kupic inna skrzynie i założyć ?
Napisany 23 marca 2012 - 18:27
Napisany 23 marca 2012 - 21:20
Napisany 23 marca 2012 - 23:06
Napisany 24 marca 2012 - 10:28
Dzis jade do pracy ruszanie z jednyki i przerzut na trójke bo na dwojce zgrzyt i brak mozliwosci wrzucenia 2 biegu.
Jednak na postoju 2 wrzucic można przy wolnych obrotach.Na zgaszonym silniku mozna wrzucić dwójkę ale w czasie jady na dojeżdżaniu do skrętu ze skrzyzowania itp zgrzyt i nie wchodzi.
Nie znam sie na skrzyniach stad te pytania bo nie chcialbym wymienic pol auta i zeby sie okazalo ze to niestety rzeczy nie trafione.
W sklepie z częściami do opla na Przybyszewskiego w Łodzi sprzedawca powiedział miże synchronizatora psują się niezwykle rzadko a nie ma zamienników więc trzeba orginał.
Też uważam że lepiej byloby kupic orginal zalozyc i miec spokoj.
Sprzedawca jednak stwierdził ze jest to nie oplacalne i lepiej kupic druga skrzynie i zalozyc.Oczywiscie jest przy tym mniej pracy i mniejsze koszty ale co bedzie jak po miesiacu sie okaze ze i ta jest do naprawy-gwarancja podobno jest tylko rozruchowa a wiec niewiadomo co bedzie po paru tygodniach lub kilometrach.
Nie mniej jednak nie powiedzial mi jaki jest koszt synchronizatora ani jego wymiany jak równiez jaki jest koszt skrzyni i jej zalozenia.
Wiecie coś w kwestii finansowej, czy ktos wie gdzie w Łodzi jest dobry czlowiek do skrzyn i omegi ?
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
Napisany 24 marca 2012 - 14:27
po części zwróć się do kczecha z tego forum firma somad już 2 razy u niego kupowalem części ma dobre ceny i ci fachowo doradzi ja jestem bardzo zadowolony
Napisany 25 marca 2012 - 00:17
zmiana biegu na wyzszy z podwojnym wysprzegleniem, redukcja z miedzy gazem.
nawet w aucie wyposazonym w skrzynke bez synchronizacji mozna zmieniac biegi bez uzycia sprzegla i bez zgrzytu.
daj sie przejecha omka komus kto jezdzil na starych autach ciezarowych (jezeli masz kogos takiego) to powie tobie czy synchronizatory sie posypaly czy wina luznego wodzika.
Napisany 27 marca 2012 - 08:48
Zanim sie przejechał poruszał dźwignią zmiany biegów i powiedział że to może być wybierak 2,4 i wsteczny.Biegi uruchamiane do przodu wchodza te wrzucane do tyłu maja problem bo ost. nawet z wstecznym jakis sie problem pojawił.tzn trzeba wsteczny mocno wcisnąć do tyłu, wiec może obędzie się bez kosztownej naprawy.
Potem sie przejechaliśmy i potwierdził że na 100% to wybierak sprzęgło pracuje prawidłowo, przednie biegi wchodza dobrze tylne z problemem.
Macie zdjęcie jak wygląda taki wybierak lub opis kolejnych czynności , jeśli tak to bardzo prosze o załącznik
Pozdrawiam
Napisany 14 kwietnia 2012 - 09:36
Wcześniej stwierdził że to jest problem z wybierakiem ale wtedy sprawdzał bez wjeżdżania na kanał ponieważ miał samochody na kanale.
Dziś zobaczyliśmy od spodu omegę...i co się okazało..................
Nic wcale nie jest popsute i niczego nie trzeba wymieniać.
Problem z wrzucaniem 1 i 2 biegu oraz wstecznego wynikał z tego że wybierak był odkręcony od skrzyni biegów.
Poprzedni właściciel jak robił u kogoś sprzęgło to jakiś paprok zapomniał zakręcić nakrętki.
I tak sobie jeździłem 2 miesiące...a tu proszę 5 minut pracy kolega pozakładał nowe śruby i nakretki , przykrecił wybierak do skrzyni i wszystko chodzi jak nowe żadnych zgrzytów, prawidłowe prowadzenie lewarka rewelacja.
Wymieniłem również świece jednoelektrodowe które były wcześniej w aucie i załozyłem dwuelektrodowe NGK i zniknęło całkowicie nawet delikatne falowanie i obroty zachowuja sie bardzo dobrze.
Polecam
mechanik, elektromechanik, blacharstwo Aleksandrów Łódzki
Łukasz - tel. 513-512-901
Fachowa pomoc, bardzo dobre ceny usług, świetna jakość polecam.
Prosze o powołanie się na forum omega.
I świat odrazu inaczej wygląda jak wszystko jest w pełni sprawne ))