Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problem z drugim biegiem

• Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 07 marca 2012 - 19:37

Zauważyłem ostatnio że przy wrzucaniu pierwszego biegu pojawia się jakiś opór ( delikatnie wyczuwalny natomiast przy próbie szybkiej zmiany na dwójkę odczuwam mocniej zgrzyt przy drugim biegu.
Co może być przyczyną ? pozostałe biegi prowadzą sie idealnie natomiast przy jedynce pojawia się czasem problem z prowadzeniem biegu ale przy dwójce często.
Ewentualnie jak wrzucę powoli z dociśnięciem drążka biegów to wchodzi gładko.
Tak więc proszę o info co może być przyczyną barku płynnego i szybkiego przerzucenia na bieg drugi np przy ruszaniu ze świateł.

Pozdrawiam

#2 OFFLINE   sylwek0709

sylwek0709
  • 495 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 marca 2012 - 19:39

masz problem ze synchronizatorami pewnie kiedyś próbowałeś ruszać ostro lub piłować na tych biegach

#3 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 07 marca 2012 - 19:43

Absolutnie.Kupilem samochód 2 miesiace temu ale nie naleze juz do kategorii osob ktore uzywaja auto do szalenstw. Jezdze spokojnie i nie niszcze samochodu kwestia doswiadczenia i wieku

Nie szlifuje omegi jeśli o to chodzi normalna spokojna jazda dom praca przedszkole i takie tam ale na spokojnie:D

#4 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 marca 2012 - 19:51

Jak kolega Sylwek napisał synchronizatory , albo wymienic , albo delikatnie wrzucac , Twoj wybór ,,,

#5 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 07 marca 2012 - 20:16

jak wygląda kwestia finansowa wymiany na nowy ?

Zdecydowanie lepiej sie jeździ automatem, jest rewelacyjny w omedze

#6 OFFLINE   kens

kens
  • 175 postów

Napisany 08 marca 2012 - 13:16

Jak masz pojęcie i warunki o mechanice to sam wymienisz. Ja też tak miałem, wymieniłem i luzzz. A w zakłądzie specjalizującym się w skrzyniach powiedzieli chyba około 350zł

#7 OFFLINE   Karol88

Karol88

Zbanowany

• 145 postów

Napisany 08 marca 2012 - 20:02

a moze najpier sprobuj odpowietrzyc sprzegło

#8 OFFLINE   hemi

hemi
  • 48 postów

Napisany 08 marca 2012 - 23:12

kens a ile wyniosły Cie materiały?Tj.synchronizator.
Ja mam problem z 2 i 3 biegiem i po wymianie oleju na nowy zamiast sytuacja się polepszyć pomimo przepłukania skrzyni i wylania spooorej ilości opiłków biegi chodzą jeszcze gorzej heh...
Olej oczywiście z górnej półki,pełny syntetyk z Totala + dolany motor life

#9 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 23 marca 2012 - 10:48

dziś to juz w ogóle dwójke znaleść nie mogłem więc dynamiczne odjechanie ze skrzyżowania odpada.
Prosiłbym o porade na co zwrócic uwagę czego ewentualnie szukac lub co wymienić należy.
Nie sądzę żeby każda omega miała zawsze taki sam problem, moj kmel tez mial taką omke i u niego biegi chodzily jak w nowym więc można prawda.
I ja też chce aby w mojej chodziło wszystko równo i płynnie.
Proszę więc o radę co należy sprawdzić i wykluczayć zanim zdecyduję się na wyjęcie skrzyni i wymiane całego synchronizatora ( bo wtedy lepiej juz wymienic na wszystkie biegi prawda ? )

I prosiłbym o podpowiedź kto w Łodzi robi dobrze tanio i dobrze omegi :-)))

#10 OFFLINE   bejo

bejo
  • 62 postów

Napisany 23 marca 2012 - 10:57

wyciągasz skrzynię i widzisz synchronizator i resztę i możesz coś wydedukować a tak to tylko gdybanie objawy jak przy zużytym synchronizatorze a z tą jedynką to może być wytarta przesuwka lub dzwigienka a jak dwójkę przeżucasz powoli bez pośpiechu jak emeryt to też zgrzyta

#11 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 23 marca 2012 - 18:07

Jak emeryt bardzo wolno lub z chwilowym przestojem to nie. Jednak pojawia się mimo wszystko problem ze znalezieniem właściwego toru prowadzenie biegu natomiast szybka zmiana powoduje zgrzyt lub opór i bo ciezsko trafic w dwojke.

Jaki jest koszt synchronizatora i jego wymiany ?

A lepiej jest wymienić synchronizator czy kupic inna skrzynie i założyć ?

#12 OFFLINE   bejo

bejo
  • 62 postów

Napisany 23 marca 2012 - 18:27

ja bym wymienił nie wiadomo co się kupi może być gorsza od tej co masz

#13 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 23 marca 2012 - 21:20

Ale objawy to jak dla mnie nie koniecznie jak na synchronizator. Bardziej jak przesuwka, wodziki.

#14 OFFLINE   bejo

bejo
  • 62 postów

Napisany 23 marca 2012 - 23:06

to też tylko jak pojeździł trochę z tą usterką to i synchronizator szlag trafił

#15 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 24 marca 2012 - 10:28

A co dziwne wczoraj ze dwa razy udało mi sie dwójke wrzucić.
Dzis jade do pracy ruszanie z jednyki i przerzut na trójke bo na dwojce zgrzyt i brak mozliwosci wrzucenia 2 biegu.
Jednak na postoju 2 wrzucic można przy wolnych obrotach.Na zgaszonym silniku mozna wrzucić dwójkę ale w czasie jady na dojeżdżaniu do skrętu ze skrzyzowania itp zgrzyt i nie wchodzi.
Nie znam sie na skrzyniach stad te pytania bo nie chcialbym wymienic pol auta i zeby sie okazalo ze to niestety rzeczy nie trafione.
W sklepie z częściami do opla na Przybyszewskiego w Łodzi sprzedawca powiedział miże synchronizatora psują się niezwykle rzadko a nie ma zamienników więc trzeba orginał.
Też uważam że lepiej byloby kupic orginal zalozyc i miec spokoj.
Sprzedawca jednak stwierdził ze jest to nie oplacalne i lepiej kupic druga skrzynie i zalozyc.Oczywiscie jest przy tym mniej pracy i mniejsze koszty ale co bedzie jak po miesiacu sie okaze ze i ta jest do naprawy-gwarancja podobno jest tylko rozruchowa a wiec niewiadomo co bedzie po paru tygodniach lub kilometrach.
Nie mniej jednak nie powiedzial mi jaki jest koszt synchronizatora ani jego wymiany jak równiez jaki jest koszt skrzyni i jej zalozenia.
Wiecie coś w kwestii finansowej, czy ktos wie gdzie w Łodzi jest dobry czlowiek do skrzyn i omegi ?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

#16 OFFLINE   bejo

bejo
  • 62 postów

Napisany 24 marca 2012 - 14:27

na postoju biegi ci będą wchodzić bez zgrzytu bo wałki w skrzyni się nie obracają i synchronizator nie pracuje ja bym rozebrał skrzynie przejrzał wszystko i naprawił i wtedy jeździsz spokojnie bo wiesz co w skrzyni piszczy a używka to loteria.
po części zwróć się do kczecha z tego forum firma somad już 2 razy u niego kupowalem części ma dobre ceny i ci fachowo doradzi ja jestem bardzo zadowolony

#17 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 25 marca 2012 - 00:17

ja bym jeszcze przed demontazem sprawdzil, czy to aby napewno synchronizator jest kaputt.
zmiana biegu na wyzszy z podwojnym wysprzegleniem, redukcja z miedzy gazem.

nawet w aucie wyposazonym w skrzynke bez synchronizacji mozna zmieniac biegi bez uzycia sprzegla i bez zgrzytu.

daj sie przejecha omka komus kto jezdzil na starych autach ciezarowych (jezeli masz kogos takiego) to powie tobie czy synchronizatory sie posypaly czy wina luznego wodzika.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#18 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 27 marca 2012 - 08:48

Wczoraj w wolnym czasie w koncu trafilem do swojego mechanika.
Zanim sie przejechał poruszał dźwignią zmiany biegów i powiedział że to może być wybierak 2,4 i wsteczny.Biegi uruchamiane do przodu wchodza te wrzucane do tyłu maja problem bo ost. nawet z wstecznym jakis sie problem pojawił.tzn trzeba wsteczny mocno wcisnąć do tyłu, wiec może obędzie się bez kosztownej naprawy.
Potem sie przejechaliśmy i potwierdził że na 100% to wybierak sprzęgło pracuje prawidłowo, przednie biegi wchodza dobrze tylne z problemem.
Macie zdjęcie jak wygląda taki wybierak lub opis kolejnych czynności , jeśli tak to bardzo prosze o załącznik

Pozdrawiam

#19 OFFLINE   Dziki36

Dziki36
  • 49 postów

Napisany 14 kwietnia 2012 - 09:36

Dzis w końcu znalazłem czas i pojechałem do mechanika.
Wcześniej stwierdził że to jest problem z wybierakiem ale wtedy sprawdzał bez wjeżdżania na kanał ponieważ miał samochody na kanale.
Dziś zobaczyliśmy od spodu omegę...i co się okazało..................
Nic wcale nie jest popsute i niczego nie trzeba wymieniać.
Problem z wrzucaniem 1 i 2 biegu oraz wstecznego wynikał z tego że wybierak był odkręcony od skrzyni biegów.
Poprzedni właściciel jak robił u kogoś sprzęgło to jakiś paprok zapomniał zakręcić nakrętki.
I tak sobie jeździłem 2 miesiące...a tu proszę 5 minut pracy kolega pozakładał nowe śruby i nakretki , przykrecił wybierak do skrzyni i wszystko chodzi jak nowe żadnych zgrzytów, prawidłowe prowadzenie lewarka rewelacja.
Wymieniłem również świece jednoelektrodowe które były wcześniej w aucie i załozyłem dwuelektrodowe NGK i zniknęło całkowicie nawet delikatne falowanie i obroty zachowuja sie bardzo dobrze.

Polecam
mechanik, elektromechanik, blacharstwo Aleksandrów Łódzki
Łukasz - tel. 513-512-901
Fachowa pomoc, bardzo dobre ceny usług, świetna jakość polecam.
Prosze o powołanie się na forum omega.

I świat odrazu inaczej wygląda jak wszystko jest w pełni sprawne ))