termostat o nizszej temp. otwarcia ???
Rozpoczęte przez
lukwel
, 24 lut 2012, 17:41
11 odpowiedzi na ten temat
Napisany 24 lutego 2012 - 17:41
Witam mam takie pytanie czy do omegi 2.0 16V benzyna można kupić termostat o nizszej temperaturze otwarcia jeśli tak to gdzie i za ile
???

Napisany 24 lutego 2012 - 20:49
a w jakim celu ?
to jest kompletnie bezsensowny zabieg:pokoj:
Napisany 24 lutego 2012 - 22:13
jest takowy co otwiera przy 82*-106* ale to nie uleczy podwyższonej temp. lepiej zamiast tego rozejrzyj sie za nową chłodnica

Napisany 04 marca 2012 - 13:58
dlatego że założyłem osprzęt TURBO z astry kolega zrobił mi program na 215 km ale nigdzie nie mogę takiego termostatu kupić. Dobijają mnie pytanie ludzi któży pytają dlaczego to jakby pani która sprzedaje w sklepie pytała dlaczego kupuje akurat te prezerwatywy
po porstu jak ostro jade to nawet z dodatkowym wentylatorem na większej chłodnicy łapie za duzą temperature .....

Napisany 04 marca 2012 - 14:08
dlatego że założyłem osprzęt TURBO z astry
Od tego trzeba było zacząć ten wątek i wszystko byłoby jasne, a tak się irytujesz, normalnie bez rzeźby mijałoby się z celem zakładanie innego termostatu niż fabryka karze. Podejrzewam, że takiego termostatu jaki potrzebujesz nie kupisz, no chyba, że Ci ktoś zrobi na zamówienie.
Napisany 04 marca 2012 - 14:22
A termostat od xeva bez klimy nie ma czasem poczatku otwarcia w granicach 80*?
Przy jakiej temp startuja wiatraki? Bo tu tez mozna pokombinowac zeby zaczynaly chodzic wczesniej. Mozna tez na wzor V6 pompke wspomagajaca obieg plynu dolozyc.
O ile jest wieksza ta chlodnica od fabrycznej i generalnie o ile zwiekszyla sie pojemnosc ukladu chlodzenia?z dodatkowym wentylatorem na większej chłodnicy łapie za duzą temperature .....
Przy jakiej temp startuja wiatraki? Bo tu tez mozna pokombinowac zeby zaczynaly chodzic wczesniej. Mozna tez na wzor V6 pompke wspomagajaca obieg plynu dolozyc.
Napisany 04 marca 2012 - 17:33
albo wywalić termostat a wiatraki włączyć na stałe 
pytałes w termocie o taki termostat ?

pytałes w termocie o taki termostat ?
Napisany 04 marca 2012 - 18:53
z termostatu wyjmujesz wkład, w gniazdo iglicy w obudowie wkładasz przycięty kawałek drutu, który spowoduje, że termostat będzie się szybciej otwierał. Wkładasz termostat do garnka i gotujesz, termometrem sprawdzasz temeraturę przy której się otworzy. Jeśli temperatura otwarcia będzie za wysoka/za niska wkładasz dłuższy/krótszy drut. Przejechałem kiedyś na tak zmodyfikowanym termostacie kupę km. Druciarstwo skuteczne.
Napisany 04 marca 2012 - 19:18
[QUOTE=doncortino;815746 Druciarstwo skuteczne.[/QUOTE]
Ano, czyli Polak potrafi
, grunt, że działa.
Ano, czyli Polak potrafi

Napisany 04 marca 2012 - 21:56
pomysł z drutem mi się podoba
Popróbuję popróbuję
a co do wentylatora założyłem dodatkowy i mam do niego przełączniki i może chodzić nawet cały czas ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę ..... chłodnica pochodzi hmm.... a już pamiętam z Holdena Monaro i nie wiem o ile jest większa nie sprawdzałem ale chłodziła silniki bodajże 5,7L więc jest odpowiednio wydajna jak jeżdżę normalnie to jest wszystko ok.... ale jak podeptam to już jest problem .... ewidentnie to wina termostatu ja autem w lato jeżdżę na codzień i nie chce mi się bawić podczas przejażdżki przełącznikiem od wentylatorów itp ...

Napisany 05 marca 2012 - 22:29
Ja nabyłem taki termostat niechcący i otwiera mi się przy 85st i tak trzyma. Zimą silnik nie dogrzany i w ogóle super kwiatki... przy 88st włączają mi się wentylatory. Wszystko po wymianie termostatu i czujnika wody na chłodnicy. Wszystko co kupiłem w sklepie opel Mądry nie działa jak powinno. Kiedyś zakupiłem drugi czujnik na chłodnicę (dolny) to przestała mi działać klimatyzacja (dokładniej sprężarka). Byli mechanicy to zaparcie wciskali mi uszkodzenie klimatornika (rzekoma naprawa 700zł). Po zakupie nowego czujnika wszystko wróciło do normy. Czeka mnie wymiana (w sumie sprawnego) termostatu oraz czujnika. Wiem że wiele osób, które mają problem z przegrzewaniem się silnika chcieliby mieć jak ja ale nie mogę uzyskać głupich 90st na silniku masakra...