Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

NIVO (poziomowanie samochodu) przestał działać

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   wary2

wary2
  • 20 postów

Napisany 20 lutego 2012 - 22:39

Cześć chłopaki..

Dziwna sprawa, dzisiaj wsiadam do samochodu (opel omega b mv6) a NIVO nie działa.

Zmostkowałem przekaźnik pompa ruszyła i nabiła amorki..

Samochód ostatnio dość długo stał troszkę na podnośniku jakieś 2 tygodnie potem na ziemi bez aku.

Wypiąłem dzisiaj czujnik nivo i ruszałem nim i nic się nie dzieje. Może ktoś posiada opis pinów takiego czujnika NIVO.

Proszę o pomoc.. Z góry dzięki za info..

#2 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 10:17

Wydaje mi się, że reakcja układu na ruch ramieniem czujnika jest opóźniony. Brałeś to pod uwagę przy jego ruszaniu?

#3 OFFLINE   wary2

wary2
  • 20 postów

Napisany 21 lutego 2012 - 21:52

tak oczywiście brałem...

Wydaje mi się że jest tam 6 przewodów w czujniku 2 zasilanie 2 od podnoszenia i 2 od opuszczania. Tylko nie wiem czy je łączyć czy podawać zasilanie... Są to tylko moje przypuszczenia, więc fajnie by było jak by ktoś też coś napisał może już mieliście z tym do czynienia...

#4 OFFLINE   serek

serek
  • 1 571 postów

Napisany 23 lutego 2012 - 23:03

Cześć chłopaki..

Dziwna sprawa, dzisiaj wsiadam do samochodu (opel omega b mv6) a NIVO nie działa.

Zmostkowałem przekaźnik pompa ruszyła i nabiła amorki..

Samochód ostatnio dość długo stał troszkę na podnośniku jakieś 2 tygodnie potem na ziemi bez aku.

Wypiąłem dzisiaj czujnik nivo i ruszałem nim i nic się nie dzieje. Może ktoś posiada opis pinów takiego czujnika NIVO.

Proszę o pomoc.. Z góry dzięki za info..

czy aby napewno ruszales czujnikiem od nivo a nie przypadkiem od swiatel??

#5 OFFLINE   wary2

wary2
  • 20 postów

Napisany 25 lutego 2012 - 15:26

Wydaje mi się że nie mam czujników od świateł... z tyły a prawym wahaczy przy moscie jest zamontowany taki czujnik z okrągłym wejściem na przewód.... Z tego co wiem jest to czujnik nivo.... Z dnia na dzień przestał działać... jak zmostkuje przekaźnik to pompa bije więc reszta układu jest ok.

#6 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1 264 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 lutego 2012 - 19:12

ja u siebie robiłem i mogły Ci przewody zasniedziec i się rozkruszyć. niestety sam potrzebowałby tego schematu.

#7 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1 373 postów

Napisany 25 lutego 2012 - 22:26

czy aby napewno ruszales czujnikiem od nivo a nie przypadkiem od swiatel??

W tym roczniku nie ma czujnika wysokości świateł. Zresztą byłby po drugiej stronie :)

#8 OFFLINE   raszek

raszek
  • 25 postów

Napisany 04 sierpnia 2012 - 22:28

Witam
Poradziłeś sobie z tym czujnikiem kolego?? Mam podobny problem wsadziłem już drugi czujnik i żadnej reakcji nie ma, jak zmostkuje przekaźnik to pompa się włącza i pompuje.
Mój problem polega na rozszyfrowaniu przewodów jest ich 5 (Omega 96r, 3.0MV6)
biały, żółty, brązowy, czarny, czerwony rozszyfrowałem cześć wiec:
biały - opuszczanie (po zwarciu go z brązowym przewodem otwiera zawór i opuszcza zawieszenie)
żółty - podnoszenie (po zwarciu go z brązowym załącza pompę i **** naszej omegi idzie w gore)
brązowy - masa (wydaje mi się ze służy tylko do załączania pompy i zaworu spustowego)
czarny - +12V po przekręceniu zapłonu
czerwony - ??? (wielka zagadka dla mnie mierząc miernikiem pojawia się dziwne 3-5V)

Pytanie co to jest czerwony przewód ??

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 sierpnia 2012 - 22:46

Witam
Poradziłeś sobie z tym czujnikiem kolego?? Mam podobny problem wsadziłem już drugi czujnik i żadnej reakcji nie ma, jak zmostkuje przekaźnik to pompa się włącza i pompuje.
Mój problem polega na rozszyfrowaniu przewodów jest ich 5 (Omega 96r, 3.0MV6)
biały, żółty, brązowy, czarny, czerwony rozszyfrowałem cześć wiec:
biały - opuszczanie (po zwarciu go z brązowym przewodem otwiera zawór i opuszcza zawieszenie)
żółty - podnoszenie (po zwarciu go z brązowym załącza pompę i **** naszej omegi idzie w gore)
brązowy - masa (wydaje mi się ze służy tylko do załączania pompy i zaworu spustowego)
czarny - +12V po przekręceniu zapłonu
czerwony - ??? (wielka zagadka dla mnie mierząc miernikiem pojawia się dziwne 3-5V)

Pytanie co to jest czerwony przewód ??

czerwone to z reguly zasilanie. w twoim przypadku idzie z bezpiecznika f27 20 A napiecie stale i wchodzi tez na 5 pin w przekazniku nivo

#10 OFFLINE   raszek

raszek
  • 25 postów

Napisany 04 sierpnia 2012 - 23:21

Dzięki wielkie wlasnie znalazlem fajny schemacik może komuś sie przyda
Dodany obrazek

Małe pytanie skoro na czerwonym przewodzie nie mam napięcia a powinno być coś jest nie tak moje pytanie gdzie wchodzi wiązka przewodów idąca od czujnika gdzieś do kabiny chyba prawym nadkolem ??

znacie może tłumaczenie X1, X20, X21

Problem rozwiązany :D kostka pod tylna kanapą zaśniedziała i poupalane piny.