Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

pompka obiegu wtórnego (przy chłodnicy)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 04 sierpnia 2007 - 18:20

Witam od paru dni zauważyłem niesprawność w układzie chłodzenia po zbadaniu wszystkiego co możliwe stwierdziłem że po zgaszeniu silnika nie załącza się pompka przy chłodnicy, sprawdziłem napięcie na wtyczce i stwierdziłem że niema plusa (zarówno przy temp. ok 100 st. jak i na zgaszonym silniku, czy też po włączeniu zapłonu. Imoje pytanko jest takie co steruje tą pompka, czy jest jakiś przekaźnik lub bezpiecznik czy sterownik tej pompki. Dzieki i pozdrawiam.
Opel Omega 2.5 V6 Caravan SILVER + LPG Sekwencja SCIROCCO.

#2 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 sierpnia 2007 - 18:46

wujekprokocim, tak jest przekaźnik i bezpiecznik również - sprawdź wszystkie bezpieczniki czy są ok

#3 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 05 sierpnia 2007 - 06:24

wujekprokocim, tak jest przekaźnik i bezpiecznik również - sprawdź wszystkie bezpieczniki czy są ok

A możesz podać numer bezpiecznika i gdzie szukać przekaźnika ??

#4 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 sierpnia 2007 - 09:01

Przepraszam bardzo koledzy ale o jakiej pompce przy chłodnicy mówicie, bo nigdy nie słyszałem ani nie widziałem aby była tam jakaś tam pompka. :oczoplas:
Najwyżej jest tam silniczek z wiatrakiem do chłodzenia, ale pompka?

#5 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 05 sierpnia 2007 - 09:36

Przepraszam bardzo koledzy ale o jakiej pompce przy chłodnicy mówicie, bo nigdy nie słyszałem ani nie widziałem aby była tam jakaś tam pompka. :oczoplas:
Najwyżej jest tam silniczek z wiatrakiem do chłodzenia, ale pompka?

Może inaczej to napisze, to jest coś takiego co ponoć podtrzymuje obieg wody przez jakiś czas po zgaszeniu silnika( przy wysokiej temperaturze) więc chyba raczej pompka, a znajduje sie to po prawej stronie zaraz koło wiatraka. Ale chyba to tylko występuje w V6.

#6 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 sierpnia 2007 - 09:49

Wujek mnie nie chodzi o to, że czegoś takiego wogóle nie ma i dlatego sie zapytałem, bo nie widzialem tego w swojej 2.0. Więc może w waszych V6 jest. Z miła checia zobaczyłbym fotke czegos takiego.
A jeśli chodzi o przekaźniki to masz tutaj opis który jest od czego.

Te są w komorze silnika przy akumulatorze.
Kliknij na fotkę to się powiekszy.

Dodany obrazek

#7 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 05 sierpnia 2007 - 11:22

Wujek mnie nie chodzi o to, że czegoś takiego wogóle nie ma i dlatego sie zapytałem, bo nie widzialem tego w swojej 2.0. Więc może w waszych V6 jest. Z miła checia zobaczyłbym fotke czegos takiego.
A jeśli chodzi o przekaźniki to masz tutaj opis który jest od czego.

Te są w komorze silnika przy akumulatorze.
Kliknij na fotkę to się powiekszy.

Obrazek

Spoko, dla mnie też to nowość przedetem miałem astre c18xe i tego nie było ale dzięki za foto ale tu mi nic nie pasuje do mojego objawu, chyba że jest to powiązane z przekaźnikiem od wentylatorów bo jest ich kilka. Niby taka pierdułka a ile mnie to nerwów kosztuje, a i tak pewno jak nikt nie pomoże konkretnie to wyląduje u elektryka - bo plus zniknął całkiem a masa jest.

#8 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 05 sierpnia 2007 - 20:53

v6 ma 3 pompy wody,główna napędzana z paska i dwie wspomagające elektryczne

#9 OFFLINE   almark

almark
  • 127 postów

Napisany 05 sierpnia 2007 - 22:18

wolf piszesz że V6 ma trzy pompy wody, to znaczy oprucz głównej dwie elektryczne. Ja od niedawna mam V6 i wiedzialem że ma pompe wody wspomagającą elektryczną tą przy chlodnicy ale nie wiem nic o trzeciej czyli drugiej elelktrycznej. Posze uświadom mnie gdzie jest ta druga elektryczna, a może masz jakieś fotki byłbym wdzięczny. Mam problemy z układem chłodzenie i byłbym wdzięczny jakby może ktoś, jak ma oczywiście usostępnił rysunku- schematu układu chłodzenia V6

#10 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 05 sierpnia 2007 - 22:38

druga pompa jest pod zbiornikiem wyrównawczym,tak przynajmniej mam w 3.0 i chodzi cały czas od momentu włączenia zapłonu

#11 OFFLINE   wujekprokocim

wujekprokocim
  • 105 postów

Napisany 10 sierpnia 2007 - 15:40

druga pompa jest pod zbiornikiem wyrównawczym,tak przynajmniej mam w 3.0 i chodzi cały czas od momentu włączenia zapłonu

Dokładnie druga jest pod zbiorniczkiem, wczoraj sie wkurzyłem i wylądowałem u elektryka z objawami opisanymi wcześniej, problemem okazała się kostka od czujnika temperatury była zaśniedziała i stawiała taki opór że paliła bezpiecznik po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy. POZDRAWIAM.

#12 OFFLINE   mach

mach
  • 30 postów

Napisany 22 sierpnia 2013 - 14:36

podlacze sie do tematu, nie mam napiecia na pompce pod zbiorniczkiem wyownawczym. bezpieczniki sprawdzilem przekaznika odpowiedzialnego nieudalo mi sie znalezc. kabel wchodzi do wiazki przed chlodnica nie widac uszkodzen. gdzie szukac problemu lub skad wziasc napiecie zalezne od stacyjki? jakies pomysly? aha temat dotyczy bfl 3litry. nie mam jej jeszcze w opisie.

#13 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 22 sierpnia 2013 - 18:45

podlacze sie do tematu, nie mam napiecia na pompce pod zbiorniczkiem wyownawczym. bezpieczniki sprawdzilem przekaznika odpowiedzialnego nieudalo mi sie znalezc. kabel wchodzi do wiazki przed chlodnica nie widac uszkodzen. gdzie szukac problemu lub skad wziasc napiecie zalezne od stacyjki? jakies pomysly? aha temat dotyczy bfl 3litry. nie mam jej jeszcze w opisie.

nie będziesz miał napięcia, bo pompkę załącza klimatronik w tajemniczych okolicznościach. U mnie nigdy się nie włączyła, choć niektórzy twierdzą, że powinna się włączyć przy temp. poniżej 3 stopni.

#14 OFFLINE   janos-mac

janos-mac
  • 101 postów

Napisany 22 sierpnia 2013 - 20:53

U mnie po przekreceniu zapłonu pompka chodzi ta pod zbiorniczkiem cały czas,mam 3.0 V6 96.Niewiem jak jest w Bfl.

#15 OFFLINE   mach

mach
  • 30 postów

Napisany 23 sierpnia 2013 - 00:39

Właśnie w B tak miałem, przekrecasz kluczyk i pompka bangla jak trzeba. Z tym załączaniem przez klimatronik to coś nie teges, jak daję na HI to powinna się włączyć bo bez obrotów prawie nie grzeje. To jest potwierdzona informacja? Może wiadomo który czujnik oszukać to by sie sprawdziło...

Dobra, nie bylo pytania, znalazłem wątek z doktoratem na ten temat - Szacunnn

http://forum.omegakl...ead.php?t=20508