W mojej Omie podczas podłączania ładowarki do tel do gniazda zapalniczki strzelił jakiś bezpiecznik. Wyłączyło się ogrzewanie (cały panel) oraz nie było prądu w gniazdach zapalniczek.
Po wymianie bezpiecznika (strzelił bezpiecznik 24, który jest niby od Ebera) na prawidłowy, wymianie jeszcze jakiegoś od wewnętrznego obiegu powietrza było ok. Nagle zapaliła się kontrolka od ładowania...
Zgasła 1/4 podświetlenia od deski rozdzielczej (od 90 km/h do wskaźnika Paliwa było ciemno)
Później strzelił jeszcze jakiś (chyba nr 8 - bezpiecznik 30) - wymieniłem... i strzeliła spowrotem ta 20 od obiegu wew.
Ładowania nie było dalej, zapaliła się kontrolka Engine, zgasła... Po włączeniu xenonów i np lewego kierunkowskazu - ten świecił (nie migał), po wyłączeniu kierunku - świecił dalej...
Przy próbie wymiany tego bezpiecznika od obiegu wew (nr 25 chyba) nadpala nowy (od razu, bez kluczyka w stacyjce), nie pali go jednak całkowicie (strzela coś, iksry lecą i niby wszystko ok, ale ładowania nie ma)...
Udało mi się przejechać 25 km z jednym xenonem, prędkościomierzem zablokowanym na 100 km/h i obrotomierzu zablokowanym przy 2,5 tys obrotów... Lampa STOPU nie działała i w końcu komputer odciął dopływ paliwa (tak mi się wydaje, bo silnik pracował jakby był na powietrze). Zatrzymałem się... i laweta spod granicy...
Dzisiaj Pan zdiagnozował alternator - siadł... Ale co z tymi bezpiecznikami...
Spotkał się ktoś może z takim problemem?
Przymierzam się do zmiany auta....

Edit :::
Alternator wymieniony - założony od Vectry B.
Kontrolka świeci się dalej, ale ładuje (odłączyłem kleme plusową przy zapalonym silniku i chodził dalej. Ile ładuje nie wiem, bo nie mam miernika).
Co jest popsute dalej:
1. Gdy zamykam drzwi i gaśnie oświetlenie wnętrza załącza się dmuchawa i rozłącza i tak w kółko, do tego migają 2 kontrolki (kontrolka paliwa i temp płynu chłodn).
2. Pali się cały czas tyle oświetlenie wnętrza (2 lampki nad drzwiami).
3. Gdy zapalam światła, podświetlone jest tylko 3/4 deski rozdzielczej,
4. MID nie działa w ogóle (czarny ekran).
5. Ogrzewanie, nadmuch nie działa, gdy włączam go z przycisku - jedynie tak jak w pkt pierwszym.
6. Prędkościomierz i obrotomierz stoi w miejscu.
Bezpieczniki sprawdzałem i niby jest wszystko ok, poza jednym (nr 24) który wywala cały czas. Gdy wkładam nowy, lecą iskry idzie spięcie i pali. Od czego On w ogóle jest?
Reszta bezpieczników między innymi od MIDa, oświetlenia wnętrza, nawiewu etc jest niby ok (są całe).