Przewód alternator - rozrusznik
Napisany 11 lutego 2012 - 18:24
Kilka dni temu spaliła mi się izolacja kabla idącego od alternatora do rozrusznika. Czeka mnie wymiana tego przewodu. Czy przewód ten jest połączony z przewodem idącym od rozrusznika do akumulatora? (mam na myśli czy mogę wymienić tylko odcinek alternator - rozrusznik). Dziękuję za odpowiedź
Napisany 11 lutego 2012 - 21:32
czy mogę wymienić tylko odcinek alternator - rozrusznik). Dziękuję za odpowiedź
Napisany 11 lutego 2012 - 21:52
Napisany 12 lutego 2012 - 23:03
jeden kabel Alternator -> rozrusznik
drugi kabel rozrusznik -> akumulator
możesz dać spawalnicze o przekroju 16 - 20mm2 lub jakiś lepszy markowy w silikonowej izolacji.
Tylko dobrze zabezpiecz końcówki przed wilgocią (koszulka termokurczliwa ale z klejem nie ta zwykła) bo po roku będzie poprawka.
przy okazji warto sprawdzić (wymienić) kabelek D+ (M6 niebiesko biały) idzie on od alternatora i wchodzi do okrągłej wtyczki (X2 o ile dobrze pamietam) jest przy akumulatorze - sama wtyczka ma kolor brązowy (przynajmniej u mnie) - z tej wtyczki idzie na wtyczkę zegarów i do żarówki (kontrolki) ładowania.
Napisany 12 lutego 2012 - 23:42
Fabrycznie tak jest, kable są zarobione końcówkami z oczkami.
jeden kabel Alternator -> rozrusznik
drugi kabel rozrusznik -> akumulator
możesz dać spawalnicze o przekroju 16 - 20mm2 lub jakiś lepszy markowy w silikonowej izolacji.
Tylko dobrze zabezpiecz końcówki przed wilgocią (koszulka termokurczliwa ale z klejem nie ta zwykła) bo po roku będzie poprawka.
przy okazji warto sprawdzić (wymienić) kabelek D+ (M6 niebiesko biały) idzie on od alternatora i wchodzi do okrągłej wtyczki (X2 o ile dobrze pamietam) jest przy akumulatorze - sama wtyczka ma kolor brązowy (przynajmniej u mnie) - z tej wtyczki idzie na wtyczkę zegarów i do żarówki (kontrolki) ładowania.
Dzięki kolego. Planowałem dać przewody spawalnicze 25mm(od alternatora przez rozrusznik do akumulatora) ale chyba trochę za grube

Napisany 13 lutego 2012 - 00:02
w zupełności wystarczy ten co podałem.
Lepiej dać przekrój w sam raz ale za to solidnie zarobiony i zabezpieczony przed wilgocią, solą, oparami oleju itp.
Nie zapomnij o połączeniach masowych bo to równie ważne.
Napisany 13 lutego 2012 - 19:01

Napisany 13 lutego 2012 - 22:29
Zerknij na tabelę żeby rozwiać wątpliwości
Napisany 13 lutego 2012 - 23:34
Racja 20mm2 są od car audio. Te oryginalne w omegach są cienkie jak... a sie palą dopiero gdy stracą styk na klemie lub po drugiej stronie.
Zerknij na tabelę żeby rozwiać wątpliwości
Wychodzi na to że zalecany to 12 mm wiec przy 16 zostaje zapas. Zygzak jeszcze raz wielkie dzięki.
Temat można zamknąć