Potrzebuje porady informatyka
Napisany 06 lutego 2012 - 16:08
spaliła mi nie elektryka na dysku i nie mam pojęcia czy da sie z innego dysku podłączyć tą płytkę co jest pod dyskiem spalony dysk to Western Digital WD800
Napisany 06 lutego 2012 - 16:34
Napisany 06 lutego 2012 - 17:07
Napisany 06 lutego 2012 - 17:17
niestety tylko ten sam model a nawet typ, trzeba patrzeć dokładnie na numery, poczytaj na elektroda.pl tak jest tego sporoto akurat wiem tylko chodzi mi czy jest możliwość od innego dysku inna firma i model mam ich kilka tylko czy da sie to jakoś zrobić ten dysk co mam jest ciężko kupić
Napisany 07 lutego 2012 - 00:22

Tak jak pisał DamianSz - identyczmy dysk i na 90% będzie hulać.
Napisany 07 lutego 2012 - 07:40
a nie idzie tego krążka co jest w dysku przełożyć
Idzie.
Jest to fizycznie jak najbardziej możliwe. W warunkach domowych musisz zrobić sobie coś w rodzaju "komory bezpyłowej" (bo próżniowej raczej nie da się zrobić) i w tej "komorze" sobie kombinuj. Jak tam Tobie wyjdzie to ok. a jak nie to trudno.
Aha, jeśli ktoś będzie mi tu gadał, że to nie możliwe, to mówię, że możliwe: sam tak właśnie przekładałem talerze z dysku do dysku. Też wd800

Napisany 07 lutego 2012 - 14:08
a krążek możesz przełożyć ale również do identycznego dysku ( typ głowicy, szerokość ścieżki, odstęp miedzy ścieżkami, długość sektora)
Napisany 07 lutego 2012 - 14:17
Tylko, ze te firmy sie cenia i to nie jest tania zabawa. Najczesciej wpierw zrobia skan, co jest do odzyskania - oczywiscie odplatnie, dopiero pozniej za o wiele wieksza kase odzyskaja te dane.Są oczywiście formy które zajmują się odzyskiwaniem danych, niesiesz im to co zostało z twojego dysku i dostajesz po kilku dniach dane na nowym dysku. oni również nie bawią się talerzami tylko mają sprawną elektronikę do większości spotykanych modeli. więc to najprostsza i najpewniejsza metoda.