Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Świrujący szyberdach

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   adamwroc

adamwroc
  • 15 postów

Napisany 05 lutego 2012 - 12:19

Witam :) Niedawno kupiłem swojego trupka (omega B 1994), więc na początku by doprowadzić auto do normalnego stanu zadam kilka pytań :) Na początek chciałbym naprawić szyberdach. Poprzedni właściciel wymienił sterownik i teraz ni hu hu nie da rady otworzyć/zamknąć szyberdachu. Tzn uchyla się przez chwilkę i staje w miejscu (to samo gdy próbuję zamknąć). No i co najdziwniejsze - reaguje tylko gdy wcisnę pokrętło w górę [niezależnie od pozycji pokrętła] Gdy krótko wcisnę pokrętło do góry (kliknięcie) to szyberdach zamyka się (potem odsuwa do tyłu), a gdy przytrzymam to uchyla się. By zamknąć go muszę kilkakrotnie (czasem i więcej) klikać. W czym może tkwić problem? Próbowałem go "programować" wg instrukcji, ale nic to nie dało (chyba że coś chrzaniłem). Wyregulowałem linki dachu rozsuwanego.

#2 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 lutego 2012 - 12:39

Próbowałem go "programować" wg instrukcji, ale nic to nie dało

Bo nowy sterownik tez jest uwalony.

#3 OFFLINE   HAIDI

HAIDI
  • 117 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 lutego 2012 - 17:54

Bo nowy sterownik tez jest uwalony.

Dokładnie.
Miałem ten sam problem i po zakupie następnego sterownika wszystko wróciło do normy
Kup następny,ale z możliwością sprawdzenia
PELEN WYPAS

#4 OFFLINE   brodaMV6

brodaMV6
  • 209 postów

Napisany 05 lutego 2012 - 20:42

Witam :) Niedawno kupiłem swojego trupka (omega B 1994), .

Skoro piszesz,że to "trupek" i musisz doprowadzic go do porządku,to sprawdz też stan ładowania,bo omegi są na niedoładowania bardzo wrażliwe i lubią swirowac np.szyberdachy gdy wystepują spadki.

#5 OFFLINE   marek.n

marek.n

Marek

• 94 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 05 lutego 2012 - 21:10

Skoro piszesz,że to "trupek" i musisz doprowadzic go do porządku,to sprawdz też stan ładowania,bo omegi są na niedoładowania bardzo wrażliwe i lubią swirowac np.szyberdachy gdy wystepują spadki.

raczej świrują jak całkiem aku padnie i niema prądu bo się rozprogramowują szybki i szybdaszki i jeszcze kilka drobiazgów ;) ale ładowanie jak najbardzej jak kolega radzi

#6 OFFLINE   brodaMV6

brodaMV6
  • 209 postów

Napisany 05 lutego 2012 - 21:18

raczej świrują jak całkiem aku padnie i niema prądu bo się rozprogramowują szybki i szybdaszki i jeszcze kilka drobiazgów ;)

No nie tak do konca.Nie musi akku całkowicie pasc,żeby elektronika wariowała.Przerobiłem to na własnej skórze.Akku było tylko niedoładowywane przez umierający alternator i zaczeły sie kłopoty.
To tylko moja sugestia,sprawdzenie nic nie kosztuje,a kupowanie kolejnego sterownika już tak ;)

#7 OFFLINE   adamwroc

adamwroc
  • 15 postów

Napisany 06 lutego 2012 - 14:29

Dzięki wielkie :) Na pewno sprawdzę.

#8 OFFLINE   adamwroc

adamwroc
  • 15 postów

Napisany 07 lutego 2012 - 22:25

Szyberdach naprawiony. Winny był uszkodzony sterownik :)

#9 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 lutego 2012 - 23:56

Winny był uszkodzony sterownik

A niemowilem? :p

#10 OFFLINE   krissss26

krissss26
  • 10 postów

Napisany 29 lutego 2012 - 12:10

witam .mam takie pytanie . czy mechanizm do szyber dachu w jakiś sposób się reguluje do odpowiednich funkcji .bo mój wariuje otwiera do połowy i zamyka ,podnosi i opuszcza

przeniosłem w odpowiedni temat ,;kocyk