gwizdanie silnik 2.5dti
Napisany 26 stycznia 2012 - 14:07
Od wczoraj jestem posiadaczem omegi z silnikiem 2.5 dti i mam mały z nią problem
Z pod maski wydobywa się niepokojący gwizd przy lekkim dodawaniu gazu, jeżeli mocno wcisne gaz na wysze obroty to gwizd ustaje
jeżeli ktoś spotkał się z czymś takim to proszę o pomoc ponieważ nie wiem co to może być czy turbina a może jakieś nieszczelności w układzie dolotowym
z góry dzięki `
Napisany 26 stycznia 2012 - 14:34
Innych niepokojących objawów w pracy silnika nie ma??
Użyj :szukaj2: jest obszerny wątek w tym temacie.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 26 stycznia 2012 - 14:37
Raczej nieszczelność w dolocie.
Innych niepokojących objawów w pracy silnika nie ma??
Użyj :szukaj2: jest obszerny wątek w tym temacie.
reszta jest ok silnik pracuje bardzo ładnie tylko ten gwizd jest dokuczliwy ponieważ jest głośny
Napisany 26 stycznia 2012 - 21:12
Napisany 26 stycznia 2012 - 22:27
Napisany 27 stycznia 2012 - 07:12
przyspieszaj na jakimś biegu do 3000 i sprawdź czy na początku gwizd będzie słyszalny a potem gdzieś powyżej 2000 zaniknie, jeśli tak to praca turbinyZ pod maski wydobywa się niepokojący gwizd przy lekkim dodawaniu gazu, jeżeli mocno wcisne gaz na wysze obroty to gwizd ustaje
Napisany 27 stycznia 2012 - 11:03
Te turbiny są jakieś specyficzne że podczas ich pracy gwiżdżą?
Napisany 27 stycznia 2012 - 12:25
Te turbiny są jakieś specyficzne że podczas ich pracy gwiżdżą?
Ależ skąd, w "mojej" jest cisza, żadnych gwizdów.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 27 stycznia 2012 - 16:13
Napisany 27 stycznia 2012 - 18:48
Bo tak powinno byćAleż skąd, w "mojej" jest cisza, żadnych gwizdów.

Sie narobiło z tym gwizdem trzeba by nagrać bo może to nie gwizd tylko pisk albo sssyyk albo świst:p
zaraz reklam bedzie więcej jak postów forumowiczów:pokoj:
Napisany 27 stycznia 2012 - 19:11
trzeba by nagrać bo może to nie gwizd
I to chyba najlepsze rozwiązanie.
Nagrajcie Panowie swoje "pogwizdywanie";), wstawcie (no wiecie gdzie).
Wtedy "konsylium" oceni, w czym rzecz.
ps: W nagraniu proszę pozasłaniać wszystkie loga, oznakowania itp. oraz zakryć "fizjonomię" stosowną maską

Napisany 27 stycznia 2012 - 20:40
faktycznie musze wejsc do garazu i posprawdzac kolektor ssący czy nie ma lużnych śrub.... ale to by nie tłumaczyło dlaczego gwizd/pisk zanika powyżej 2000 -2200 obr. i nie występuje przy delikatnym dodawaniu gazu
Napisany 27 stycznia 2012 - 21:45
jutro to nagram i wrzuce na forum
Napisany 28 stycznia 2012 - 09:28
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 28 stycznia 2012 - 10:46
Napisany 29 stycznia 2012 - 00:12
Napisany 29 stycznia 2012 - 07:55
na poczatku tez myslalem ze cos jest nie tak,he,he. a teraz -dzwiek turbiny-muzyka dla moich uszu:jump:
Napisany 29 stycznia 2012 - 08:34
Napisany 29 stycznia 2012 - 10:13
słychać po prostu pracę turbiny
u mnie tez sobie gwiżdże
Sprawna turbina nie ma prawa "gwizdać", chyba że w starym Transicie:p
myślałem, że to może nieszczelność na połączeniu turbo z rurą intercoolera ale po wymianie kołnierza (na ten od bmw) nie ma poprawy
I nie będzie. Zrób "tjuning" w/g sprawdzonej porady DamianaSz, dopiero po tym zabiegu będzie spokój.
Newralgicznym punktem w dolocie jest również połączenie gumowej rury od odmy do króćca zasilenia turbiny. Z biegiem lat króciec staje się owalny, i trzeba założyć dodatkową opaskę, by uszczelnić to połączenie.