Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dzielenie łącza w UPC

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
1 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Orkan

Orkan
  • 161 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 stycznia 2012 - 16:40

Rezygnuje właśnie z usług Internetii (mam już ich serdecznie dosyć) i chcę wziąć net z UPC. Zastanawiam się jednak nad podziałem; ich łącza. Na stronie jest informacja, że można podłączyć 5 urządzeń. Ja mam do podłączenia przez wi-fi: 2 telefony, laptopa, Eee Pada i PC-ta, a po kablu telewizor. Nie chcę oczywiście brać ich routera wi-fi, bo te 16 zł na miesiąc, to jest jakiś żart. Nie wiem jak wygląda ich modem, ale myślę, że ma przynajmniej jednego RJ-45, żeby można było podłączyć swój router...? Przypisują jakiegoś MAC-a w tym modemie i czy jest do niego jakiś dostęp?

#2 OFFLINE   British

British

Ignorantia legis non excusat

• 3 622 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 stycznia 2012 - 18:17

Modem (bez opcji wifi) ma wyjście rj45. Do niego podłączasz router i dzielisz łącze na urządzenia, które masz w domu. Do modemu nie masz dostępu gdyż jest on "przeźroczysty" dla Ciebie. Nie ma przypisanego MAC do modemu czy jakiegoś podobnego typu zabezpieczenia. Śmiało każdy router bez wbudowanego modemy będzie śmigać :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.

Spalanie szkodnika
icon1.png