Panowie pierwszy raz od momentu kupna samochodu ponad 1.5roku temu ubyło Mi płynu w chłodnicy....Po kolei
Stan płynów sprawdzam sobie zwykle co ok.2tygodnie na tym samym idealnie płaskim miejscu więc mam podgląd na sytuację... sprawdzam sobie ostatnio i moją uwagę przykuł zbiornik wyrównawczy układu chłodzenia,gdzie zwykle miałem płynu idealnie równo z linią zgrzewu owego zbiornika a parę dni temu ?? Szok płynu ubyło około centymetr poniżej tego zgrzewu(miejsce sprawdzania to samo,silnik zimny)....podjęte kroki:
1)Odkręcenie korka celem upustu ciśnienia a tym samym wywołanie powrotu płynu z rozszerzonych węży do zbiornika - poziom bez zmian a wąż idący od chłodnicy do głowicy miękki po odkręceniu korka.Bezpośrednio po zgaszeniu samochodu bardzo twardy
2)Spaliny
I tu sie pojawia moje podejrzenie padającej UPG bo sytuacja taka....
Temp. otoczenia ok 3stopni
Temp silnika ok.80st (jeszcze zatem niezagrzany do konca)
Bieg jałowy
But w podłoge i co ?? Oprócz czarnego(wiadomo - niedogrzany silnik ,zawyżona dawka) dymu leci z nim razem biały dym - nie para wynikająca z róznicy temperatur bo tej przy zasadzeniu buta w pedał gazu nigdy nie widziałem. Ciekawa sytuacja że przy kolejnym bucie białego dymu nie ma.Musiałbym znowu odpalić motor i wtedy but-znowu zabieli.Czyli biały dym pojawia się tylko przy pierwszy przegazowaniu.Spaliny mimo wszystko wydają się lekko słodkawe.Na jałowym biegu para wynikająca raczej z różnicy temperatur spalin i otoczenia
3)Olej w zbiorniku wyrównawczym - nie stwierdzono
4)Płyn na bagnecie - nie stwierdzono
5)Spaliny po otwarciu korka zbiorniczka-nie stwierdzono(na oko)
6)Kałuża pod samochodem sugerująca nieszczelność - raczje nie ma
7)Masło - też ja nie widział

8)Ogrzewanie - w normie
9)temperatura podczas jazdy normalnej miejskiej i w trasie między kreskami 90 a 92.5st
10)Dziś go zbutowałem na autostradzie do 190 i temperatura szybko urosła do ok 94st ale jak szybko urosła tak szybko ją zbił do normalnego poziomu po zejściu z prędkości
11)Przyspieszenie i odpalanie raczej ok jak zwykle więc....
12)Wszelkie oringi i okolice UPG suche
WTF ?? ?? ?? ?? ?? ??