Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

2.5v6 Cięzko odpala,na zimnym silniku nie jedzie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   krzysiekbrd

krzysiekbrd
  • 4 postów

Napisany 04 stycznia 2012 - 14:55

Witam. Mam problem z moją Omegą , nie dawno wymieniłem cewkę oraz wtryski razem z cała listwą. Gdy auto jest zimne,bardzo ciężko odpala. Kręcę rozrusznikiem,odpali i za 2 sekundy gaśnie. Musze tak robić 3-4 razy i dopiero wtedy trzyma obroty i nie gaśnie. Tak jest na benzynie, gdy odpalę i przełączę na gaz, muszę trzymać ok 2tys obrotów ,aby nie zgasła. Drugi problem jest taki,że gdy wbije bieg ( skrzynia automat) i dodam gazu,żeby ruszyć, auto od razu gaśnie, dopiero gdy złapie 75-80 stopni da się nim ruszyć. Jest tak i na lpg i na benzynie. Dodam jeszcze,że na benzynie mocno kopci i spaliny śmierdzą tak jakby rozpuszczalnikiem. Na kompie nie pokazuje błędów. Od czego zacząć sprawdzanie tej usterki? Pozdrawiam

#2 OFFLINE   artikol

artikol

Bfl 2.6 V6 & 2.2 16v

• 132 postów

Napisany 04 stycznia 2012 - 15:29

Zacznij od resetu komputera - odłącz akumulator na całą noc, a potem zrób 50-100km tylko na Pb i napisz czy coś się zmieniło...

#3 OFFLINE   Viper1984

Viper1984
  • 14 postów

Napisany 06 stycznia 2012 - 10:58

Mam taki sam problem jak kolega krzysiekbrd i wymienilem swiece przewody a najlepsze ze na poczatku auto jezdzilo dobrze tylko zrobilem 500 kilometrow i zaczelo sie tak dziac , a na kompoter wyswietla mi Program ! A posiadam Omege 3.0 V6 x30xe

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 06 stycznia 2012 - 10:59

bo masz zle wyregulowany lpg i sprzedajacy o tym wiedzial, przed sprzedaza odlaczyl aku i po problemie

#5 OFFLINE   anjko

anjko
  • 46 postów

Napisany 07 stycznia 2012 - 11:00

Czy to się stało po tych wymianach co pisałeś?
Może czegoś nie podłączyłeś? Tylko wtedy wywalało by check. Najbardziej wygląda to na uwalony czujnik temperatury.

#6 OFFLINE   krzysiekbrd

krzysiekbrd
  • 4 postów

Napisany 12 stycznia 2012 - 14:25

Witam. Nie miałem dostępu do internetu,dlatego nie pisałem. Po resecie kompa i jeździe na samej benzynie jest lepiej,auto normalnie rusza gdy jest zimne,czasami zdarza mu się zgasnąć,ale jest dużo lepiej. Z wydechu kopci mniej,ale dalej spaliny mają dziwny zapach. Check wyskoczył jakieś 3 dni temu, jutro sprawdzę o co chodzi Pozdr

#7 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 28 marca 2012 - 18:10

To ja się podepnę pod tem , chodzi mi oto iz jak moja oma jest zimna albo po całonocnym postoju czy w garazu czu na polu , to mi dopiero za drugim razem odpali i wdodatku musze troszke pokrecic rozrusznikiem , a jak ciepła to pali na dotyk , co moze by przyczyną tej owej usterki ?

#8 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 marca 2012 - 18:25

To ja się podepnę pod tem , chodzi mi oto iz jak moja oma jest zimna albo po całonocnym postoju czy w garazu czu na polu , to mi dopiero za drugim razem odpali i wdodatku musze troszke pokrecic rozrusznikiem , a jak ciepła to pali na dotyk , co moze by przyczyną tej owej usterki ?

Zrob reset ECU, jak sie poprawi to gaz wyreguluj bo rozjezdza mapy.

#9 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 28 marca 2012 - 18:58

Zrob reset ECU, jak sie poprawi to gaz wyreguluj bo rozjezdza mapy.

Wyciagałęm aku juz 2dni był wyjęty jak robiłem przy omie , gaz był regulowany miesiąc temu tzn podpinany pod kompa i regulowany a dodam jeszcze ze check enigne mi sie raz pali raz nie jak dodam gazu albo szybko jade to gasnie i jest ok , znowu sie zapali i jak znowu gaz w deche gasnie .

#10 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 marca 2012 - 19:02

check enigne mi sie raz pali raz nie

Bledy odczytane?

#11 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 28 marca 2012 - 19:26

Bledy odczytane?

odczytane , nic powaznego niewyszło , niby czujnik spalania stukowego , ale na zgaszonym silniku to chyba tak bedzie ?

#12 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 28 marca 2012 - 20:49

A możesz napisać jakie numery błędów wybłyskało? bo stukowy to nie jest normalne,chyba coś żle odczytałeś.

#13 OFFLINE   razor35

razor35
  • 296 postów

Napisany 28 marca 2012 - 21:35

A możesz napisać jakie numery błędów wybłyskało? bo stukowy to nie jest normalne,chyba coś żle odczytałeś.

Tzn tak , te kody błyskowe to kumpel mi cytywał i tak stwierdził ze jakis błąd na obwodzie pow mi ze czujnik spalania stukowego , ja nieumiem zczyta kodów błyskowych , juz tu kiedy zapodałęm filmik z migajacym checkiem na spinacza , pow mi ze sąda lambda , ale sąda jest w porządku ,juz niewiem co jest grane , czujnik temp silnika moze być walniety i dlatego tak ciezko odpala jak zimny ?

#14 OFFLINE   marcines

marcines

Co ma być to będzie

• 671 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 marca 2012 - 22:08

odczytane , nic powaznego niewyszło , niby czujnik spalania stukowego , ale na zgaszonym silniku to chyba tak bedzie ?

Na samym zaplonie powinien tylko i wylacznie wystepowac błąd 31 czujnik polozenia wału brak sygnału po odpaleniu blad znika

A odnosnie twojego problemu sprawdzales czujnik temperatury silnika?? tylko nie ten co na deske idzie:p