Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kompletny brak nadmuchu

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Dawcio

Dawcio
  • 7 postów

Napisany 03 stycznia 2012 - 20:20

Witam mam problem z nadmuchem ,nie działa na żadnym biegu, bezpieczniki sprawdzone ,wentylator sprawdzony na krótko i chodzi, wiec nie wiem jaka jeszcze może być przyczyna, ewentualnie coś z pokrętłem lub rezystor ale jak go sprawdzić ?
Moje auto to omega B 94r 2.5 v6 manual z gazem.

#2 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 03 stycznia 2012 - 23:12

Witam mam problem z nadmuchem ,nie działa na żadnym biegu, bezpieczniki sprawdzone ,wentylator sprawdzony na krótko i chodzi, wiec nie wiem jaka jeszcze może być przyczyna, ewentualnie coś z pokrętłem lub rezystor ale jak go sprawdzić ?
Moje auto to omega B 94r 2.5 v6 manual z gazem.

Te duże bezpieczniki też sprawdziłeś?
Jak dobrze pamiętam, to za dmuchawę odpowiada duży bezpiecznik, pierwszy po lewej u góry.
Chodzi mi o bezpiecznik w skrzyneczce pod kierownicą.
Pozdrawiam.

#3 OFFLINE   Dawcio

Dawcio
  • 7 postów

Napisany 03 stycznia 2012 - 23:30

Tak jak napisałem bezpiecznik sprawdzony ,także nie wiem jaka jest przyczyna na chwile obecna pozostaje pokrętło bo w bezpieczniku prąd jest wentylator działa, czyli prąd ginie gdzieś miedzy bezpiecznikiem a wentylatorem

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 03 stycznia 2012 - 23:31

na rezystorze

#5 OFFLINE   Dawcio

Dawcio
  • 7 postów

Napisany 04 stycznia 2012 - 12:34

Sprawdzałem we wtyczce i prąd nie dochodzi do rezystora pozatym gdyby to był rezystor to nadmuch działał by na 4 biegu

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 stycznia 2012 - 13:29

no to masz problem z napieciem miedzy bezpiecznikiem a rezystorem. albo wlacznik dmuchawy nie zalacza

#7 OFFLINE   Dawcio

Dawcio
  • 7 postów

Napisany 04 maja 2012 - 10:37

Odnawiam pytanie bo dalej nie uporałem się z tym problemem, rezystor ok, włącznik ok, bezpiecznik ok, więc co jeszcze ? Ma ktoś może szczegółowy schemat instalacji elektrycznej nawiewu ? Najprawdopodobniej prąd ginie jeszcze gdzieś przed włącznikiem.

#8 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 maja 2012 - 10:44

Odnawiam pytanie bo dalej nie uporałem się z tym problemem, rezystor ok, włącznik ok, bezpiecznik ok, więc co jeszcze ? Ma ktoś może szczegółowy schemat instalacji elektrycznej nawiewu ? Najprawdopodobniej prąd ginie jeszcze gdzieś przed włącznikiem.

a masz klimatronik czy manual??
może te schematy coś wniosą

#9 OFFLINE   Dawcio

Dawcio
  • 7 postów

Napisany 04 maja 2012 - 11:17

Wielkie dzięki za schematy na pewno się przydają, co do pytania to mam manual, a może ktoś wie gdzie znajdują się przekaźniki odpowiedzialne za nawiew? Bo bezpieczniki wiem które, ale chyba musi gdzieś być przekaźnik.

#10 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 04 maja 2012 - 11:51

Wielkie dzięki za schematy na pewno się przydają, co do pytania to mam manual, a może ktoś wie gdzie znajdują się przekaźniki odpowiedzialne za nawiew? Bo bezpieczniki wiem które, ale chyba musi gdzieś być przekaźnik.

Za bezpiecznikami pod kiera masz jeszcze jedna centralke z 5-6 przekaznikami w tym jeden od pierwszego biegu dmuchawy.

#11 OFFLINE   Dawcio

Dawcio
  • 7 postów

Napisany 04 maja 2012 - 12:15

No i już coraz lepiej zaraz idę tam kopać ,jeszcze jak znałby ktoś jego oznaczenie albo chociaż kolor to było by jeszcze lepiej

#12 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 04 maja 2012 - 12:30

jeszcze jak znałby ktoś jego oznaczenie albo chociaż kolor to było by jeszcze lepiej

Dolny rzad srodkowy - dmuchawa 4 bieg
dolny rzad prawy - glowny przekaznik ukladu klimy
srodkowy rzad srodkowy - dmuchawa 1 bieg

*wg opisu w sam naprawiam

#13 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 04 maja 2012 - 12:38

No i już coraz lepiej zaraz idę tam kopać ,jeszcze jak znałby ktoś jego oznaczenie albo chociaż kolor to było by jeszcze lepiej

:)

#14 OFFLINE   Dawcio

Dawcio
  • 7 postów

Napisany 04 maja 2012 - 14:06

Wielkie dzieki wszystkim , wreszcie po długim czasie usłyszałem upragniony szum nawiewu :D problem jak zwykle banalny winny był zielony przekaźnik za panelem bezpieczników, miałem akurat pod ręką przekaźnik z bmw o takich samych wartościach i nawiew działa.

#15 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów

Napisany 04 maja 2012 - 14:36

Wielkie dzieki wszystkim , wreszcie po długim czasie usłyszałem upragniony szum nawiewu :D problem jak zwykle banalny winny był zielony przekaźnik za panelem bezpieczników, miałem akurat pod ręką przekaźnik z bmw o takich samych wartościach i nawiew działa.

:piwo2:

#16 OFFLINE   Gajosrw

Gajosrw

Niebieski grat i gwoździe

• 100 postów

Napisany 15 lipca 2013 - 00:26

Sory że odkopię kotleta... Bezpiecznik ok, rezystor ok, panel klimatronika ok, a dmuchawa nie działa... Sytuacja pojawiła się w momencie znanego problemu ze stacyjką, na wyjeździe padła mi stacyjka- od tamtego momentu jeżdżę odpalając omegę z kabli stacyjki (jak złodziej) :D

Wszystko działa, prócz programowania pilota centralnego zamka i dmuchawy. Czy stacyjka może mieć związek z moim problemem? Pozdrawiam

#17 OFFLINE   dawtow

dawtow

W posiadaniu , omega Bfl, ascona b, 4x4 i 4 udki und skuter :)

• 1 708 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 15 lipca 2013 - 18:44

Najpierw napraw stacyjkę, bo tak to jak wróżenie z fusów,

#18 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 lipca 2013 - 18:49

akcesoria są podpięte do obwodu 15 (gorący po przekręceniu kluczykiem), ale niektóre są podłączone do 15a (gorący po przekręceniu kluczyka, ale zimny przy kręceniu rozrusznikiem)
Do 15a podłączona jest dmuchawa i sprężarka klimy.
Tak jest m.in. w oplach i pokrewnych autach, prawdopodobnie po to, by przy kręceniu rozrusznikiem sprężarka była automatycznie wyłączana (dawniej to było konieczne, w obecnych czasach włączeniem sprężarki i tak sterują komputery, jednak to rozwiązanie pozostało - taki atawizm.)
Podsumowując - nie podajesz zasilania na obwód 15a.
Napraw stacyjkę a wszystko powinno wrócić do normy.

#19 OFFLINE   Gajosrw

Gajosrw

• 100 postów

Napisany 15 lipca 2013 - 19:27

Właśnie moja Kobieta odebrała z poczty nową stacyjkę, a nawiasem mówiąc wkład, bo ułamał mi się trzpień.... Nową kupiłem na allegro za 19zł :D

Doncortino! Jesteś cudowny! Taka informacja to miód dla moich uszu :) Gdybym Cię kiedykolwiek spotkał to nie wrócisz do domu trzeźwy! Bo zanim naprawiłbym stacyjkę to kombinowałbym z dmuchawą... A to co mówisz jest bardzo logiczne, bo przecież przy podaniu napięcia na rozrusznik odłączają się światła, dmuchawa etc.
Dziękuję, dziękuję!!!!

#20 OFFLINE   Gajosrw

Gajosrw

• 100 postów

Napisany 17 lipca 2013 - 17:47

Stacyjka naprawiona, przełożyłem blaszki/zapadki(nie wiem jak to nazwać) żeby kluczyk został ten sam, zamontowałem i....... NADMUCH działa! Dziękuję za pomoc :-) Pozdrawiam