Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

CB INTEK czy PRESIDENT ???

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   alfa2045

alfa2045
  • 82 postów

Napisany 24 lipca 2007 - 22:12

Witam Panowie:)

Mam taka prosbe, wyrazcie swoja opinie na temat 2 radyjek min. INTEK m-490 i President Johnny II ASC , mam zamiar kupic i nie wiem czy lepiej dolozyc do Presidenta cyz zakupic tego INTEKA ( nie ukrywam ze ma ładny duzy czytelny wyswietlacz).

Z gory dzieki za opinie i pozdrawiam :)

#2 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

Administrator

• 15 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 lipca 2007 - 22:15

President Johnny II AS

radio posiadające chyba najwięcej możliwych filtrów anty zakłóceniowych.. ja wziąłbym właśnie to radio.

#3 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 24 lipca 2007 - 23:58

z tych dwóch - President.
Sam chcialem kupić Inteka 490 ale póki co mam Alana 78 i jak przyjdzie czas wymienie na Presidenta.

#4 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 lipca 2007 - 08:18

chomiczek, a dawałeś radyjko do przestrojenia ASC?

alfa2045, ja mam Presidenta z ASC. Jestem z niego zadowolony ale dopiero po przestrojeniu ASC. Polecam.

#5 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 08:24

President Johnny II ASC

- zdecydowanie leprzy

#6 OFFLINE   Wiking

Wiking
  • 381 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 10:12

Ja śigałem na pozyczonym od kolegi Johnym II i było super, teraz mam Unidena 520 PRO i jest tak samo!!! Tylko róznica w cenie ok. 200,- na korzyść Unidena :wink:

#7 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 10:47

Tylko Uniden nie jest legalny w Polsce i nie przekonują mnie tłumaczenia, ze nie idą za tym (narazie) żadne sankcje.

#8 OFFLINE   Wiking

Wiking
  • 381 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 11:50

Posiadanie jest legalne, nie mozna natomiast go sprzedawac. Pytałem policjantów i nie mają zadnych prikazów odnosnie tego radyjka. To puki co mozna śmigac ;)

#9 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 11:53

Uniden 520 i President Johnny II i Harry II to te same radyjaka.

Tylko Uniden nie jest legalny w Polsce i nie przekonują mnie tłumaczenia, ze nie idą za tym (narazie) żadne sankcje.

Uniden jest legalny, można go posiadać i użytkować ale nie można go dystrybuować.

#10 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 11:57

Bzdura na kółkach.
Niech Ci policjanci sie douczą. Jakkolwiek nie ma faktycznie 'prikazów' tak poczytaj odpwiednie rozporządzenia a dowiesz sie, ze nie tylko sprzedaż jest zabroniona.

Niezrozumienie wynika z tego, ze Unideny miały homologacje i je straciły (OIDP polowa 2006r). Jesli wiec posiadałeś wczesniej (przed uutratą homologacji) unidena - to mozesz go miec i używać. Obowiązuje data produkcji i data utratu homologacji. Te sprzed tej daty są legalne, inne nie.
I teraz jesli nie wolno sprzedawać, to nie wolno sprzedawać tych bez homologacji (czyli nowych) a tym samym i używać - koniec kropka. Jak człowiek poczyta, a nie słucha plotek - to moze dowiedziec sie konkretów i nie wprowadzać innych w błąd.
Jak ktoś Ci oferuje nowego Unidena z homologacją - tzn, ze chce Ci wcisnąć kit pt. ksero ze starej homologacji.

Używać nie wolno i tyle.
(a zupelnie inną rzeczą jest to, czy policja ma jakies prikazy czy nie. Troche czytalem i wiem, ze byly przeprowadzane akcje, np. na śląsku i sprawdzano radyjka. Wystawiany był mandat w wys. 50 PLN).

#11 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 12:03

Troche czytalem i wiem, ze byly przeprowadzane akcje, np. na śląsku i sprawdzano radyjka. Wystawiany był mandat w wys. 50 PLN).

a niby za co były wystawiane jak nie ma obowiązku w aucie mieć homologacji?

i w praktyce nikt nie udowodni ci że radio jest z roku np 2007

#12 OFFLINE   hampster

hampster
  • 430 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 lipca 2007 - 12:16

Właśnie Uniden jest jak najbardziej legalnym CB radiem do używania.
Firma President odsprzedała jedną swoją fabrykę, w której produkowano CB-radio Johny II firmie Uniden. Ta zmieniła trochę wygląd i te samo CB zaczęła rozpowszechniać pod inną nazwą. Kiedy President się skapnął oddał sprawę do sądu i uzyskał zakaz rozprowadzania CB Uniden. Ale nie byli i nie są w stanie zakazać używania już sprzedanych egzemplarzy. Dlatego z powodzeniem można je używać.
Najlepsze jest to że Uniden kupiony w sklepie "spod lady" jest o połowę tańszy od Presidenta. A jest tym samym radyjkiem.
Używam i polecam.

#13 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 12:17

Powiem tak to co w nawiasie - to jest rzecz zasłyszana - zwłaszcza o mandatach - z grupy dyskusyjnej pl.rec.cb
Jest tam wielu maniaków, którzy wiedzą co mówią.

Co sie zas tyczy homologacji - nie trzeba mieć jej przy sobie, zeby policja wiedziała czy radyjko ją posiada, czy nie - bo jest opublikowana lista modeli, które mają a które nie mają homologacji. Nie każ mi prosze szukać linku.
Rok produkcji podany jest na radyjku.

#14 OFFLINE   droset

droset
  • 697 postów

Napisany 25 lipca 2007 - 12:33

Ja mam presidenta i na obudowie jest tylko ser. no., nie ma daty produkcji. Podejrzewam że z unid. jest tak samo ale może niech to potwierdzi hampster.

a generalnie to dyskusja trochę odbiega od tematu w którym wskazane były tylko Intek i President. Jeżeli dodatkowo president ma mieć ASC to nie można go porównać do Unidena bo ten go nie ma i jedynie to moim zdaniem może różnicować oba radia.

#15 OFFLINE   Sołtys

Sołtys

streetfighter

• 894 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 29 września 2007 - 20:17

Ja osobiście używam presidenta Harrego i jak ktoś się nie zna to niech się nie wypowiada. Po pierwsze Uniden jest firmą wykupioną przez Presidenta, Harry jest na licencji małego unidenta więc dziwi mnie wypowiedz że uniden skopiował Presidenta :mrgreen: Jestem od 1997 roku członkiem klubu DC Polska i na radyjkach troszke się znam (ale tylko troszke :mrgreen: ) Homologacji nie musisz mieć w aucie jeżeli masz nadal ważne zezwolenie PAR-u lub z UNTiP. W innym przypadku możesz dostać mandat za brak posiadanych dokumentów do kontroli. To tak samo możesz wymagać homologacji od policyjnej "suszarki" i jeśli nie będą mieli to nie przyjmujesz mandatu i oddajesz sprawę do sądu grodzkiego i masz z góry wygraną.
A wracając do tematu to ja radzę ci Presidenta bo to radio typowo do samochodu i bardzo selektywne.