Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nakładki polaryzacyjne na okulary! Do jazdy nocą!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 grudnia 2011 - 19:47

Panowie czy ktoś z Was używał lub uzywa NAKŁADKI POLARYZACYJNE lub okulary DO JAZDY NOCĄ! ( żółte ) Jak to wygląda w praktyce?

#2 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 04 grudnia 2011 - 21:30

ja "od zawsze" używam w słońcu okularów polaryzacyjnych i wszystkim polecam - znikają refleksy świetlne, znika odbicie deski w przedniej szybie, jezdnia nabiera kontrastu. Do jazdy nocnej się one nie nadają, bo ograniczają ilość światła wpadającą do oka.

#3 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 grudnia 2011 - 22:40

http://allegro.pl/na...1955584213.html chodzi mi o te żółte nakładki na okulary, piszą że na noc.

#4 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 04 grudnia 2011 - 23:35

Kiedyś spróbowałem zwykłe żółte okulary (bez polaryzacji) i efekt nocą był ciekawy - tak jakby było jaśniej, ale jakoś się nie przyzwyczaiłem - miałem coś podobnego http://allegro.pl/le...1917834951.html

#5 OFFLINE   kajojb

kajojb
  • 78 postów

Napisany 05 grudnia 2011 - 22:57

ja "od zawsze" używam w słońcu okularów polaryzacyjnych i wszystkim polecam - znikają refleksy świetlne, znika odbicie deski w przedniej szybie, jezdnia nabiera kontrastu. Do jazdy nocnej się one nie nadają, bo ograniczają ilość światła wpadającą do oka.

Ja też używam takich "bryli" i do jazdy nocą sie nie nadają. Tak BTW przez nie wyświetlacze LCD wydają się jakby "rozlane" i nie wiedzieć czemu przednie szyby w mijanych renówkach zdają się jakby fioletowe

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 06 grudnia 2011 - 09:30

ja mam filtr w normalnych okularach. przydaje sie podczas jazdy szczegolnie noca bo wzrok sie tak nie meczy. tu od siebie dodam anegdote - bedzie mozna sie posmiac.

w lato jak kupilem sobie okulary, siedzialem w gdansku pod sklepem czekalem na zone i nagle sciemnil mi sie wyswietlacz. potem rozjasnil, potem znow sciemnil, podobnie radio. mowie altek sie skonczyl. szybki telefon do klossa - trzymaj dla mnie altek zaraz bedziemy przekladac. dopieor jak do niego dzwonilem spojrzalem pod katem na telefon i sie czarny zrobil wyswietlacz, ale byla polewka :jump:

#7 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 06 grudnia 2011 - 12:13

BTW przez nie wyświetlacze LCD wydają się jakby "rozlane" i nie wiedzieć czemu przednie szyby w mijanych renówkach zdają się jakby fioletowe

Bo renówki mają takie fioletowe przednie szyby, nawet omegi takie miały i widać to bez okularów.
Do jazdy w dzień używam ciemnych szkieł z polaryzacją i nic mi sie nie rozmazuje ani dziwnie nie zaciemnia. Okulary tak naprawdę na narty (ale wyglądają zwyczajnie) kupiłem dawno temu w sklepie sportowym za około 100zł.
Bardzo dobrze poprawiają widoczność.
Może te nakładki to zwyczajny badziew? albo dużo światła wpada z boku i jest taki efekt?

#8 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 grudnia 2011 - 22:45

wyświetlacze lcd w okularach polaryzacyjnych "świrują" - w zależności od ułożenia głowy stają się czarne lub w przypadku kolorowych lcd pojawiają się zniekształcenia - to normalne, bo lcd działa na zasadzie polaryzacji światła przez ciekły kryształ po podaniu napięcia.

#9 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 09 grudnia 2011 - 12:04

Sprawdziłem specjalnie swoje okularki na wszystkie możliwe sposoby i nic nie świruje. Wszystko ładnie widać, przyciemnienie jest równomierne bez plam itp. Nie wiem nie znam sie na polaryzacji, może to też podrabiają?:p

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 09 grudnia 2011 - 12:07

spojrz pod katem. 45 stopni. jesli sie nei zaciemni to nie masz polaryzacji .