Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Sterowanie , regulacja i podgrzewanie fotela recaro i seryjnego

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   lok4you

lok4you
  • 72 postów

Napisany 29 listopada 2011 - 21:07

Witam, kupilem dwa fotele recaro z elektrycznym ustawieniem wysokosci i podgrzewaniem - reszta manual...
Fotele pochodza z omegi B ale beda zamontowane w zupelnie innym samochodzie gdzie nie ma zadnych kabli ktore ida do foteli...
Zrobilem taki prosty schemat i prosilbym zeby ktos kumaty zedytowal moj rysunek i polaczyl kreskami jak maja isc kabelki - rysunek jest bardzo prosty a schematow nie umiem czytac za bardzo....

widze ze wszyscy ogladaja ale nikt nie podejmuje sie namalowania w pancie paru kresek łączących ten moj smieszny schetam, najgorzej z tym guzikiem - wychodza z niego 4 bolce i jak tam podlaczyc te kable z fotela do niego i jeszcze gdzie podac napiecie - masakra.....

#2 OFFLINE   misza991

misza991
  • 234 postów

Napisany 29 listopada 2011 - 21:14

Nie wiem która wtyczka jest do czego ale popróbuj, najpierw do jednej podłącz 12 v i sprawdź czy podnoszenie działa jak tak to zostaw to na stałe, a podgrzewanie najlepiej jak podłączysz do osobnego, prostego przełącznika on/off, a jesli juz chcesz koniecznie uzyć tego przełącznika to 2 bolce to do podświetlenia to dajesz na stałe 12v, następne 2 bolce to jeden np do + aku drugi do wtyczki a 2 kabel wtyczki do - aku. A zeby sprawdzić które bolce są jakie to najlepiej sprawdzić multimetrem

#3 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 listopada 2011 - 21:45

grzanie idzie po przekaźniku (wydaje mi się) na dodatek więc nie bardzo można je podpiąć bezpośrednio pod aku za pośrednictwem włącznika. Główny prądowy dociągnięty do mat powinien mieć bezpiecznik.
Góra - dół po dsolidny + i tej samej grubości masę (konieczny w razie W bezpiecznik w linii). Musisz tylko je znaleść na aucie.

#4 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 listopada 2011 - 21:54

grzanie idzie po przekaźniku (wydaje mi się) na dodatek więc nie bardzo można je podpiąć bezpośrednio pod aku za pośrednictwem włącznika

jak Zając pisze , podłączenie przez przekaźnik , bez przekaźnika stopi się włącznik

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#5 OFFLINE   lok4you

lok4you
  • 72 postów

Napisany 30 listopada 2011 - 19:51

a przekaznik nie jest w fotelu juz zamontowany ???

Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumialem ale zlukajcie schemat
Aha przekaznik i bezpiecznik od podgrzewanie ma byc PRZED guzikiem czy ZA ???
(guzika jeszcze nie sprawdzilem - jaki bolec za co odpowiada to co na schemacie jest to przykładowo)

#6 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 30 listopada 2011 - 20:06

Nie wiem jak jest w fotelach Recaro w normalnych fotelach w OB do regulacji wysokości nie ma żadnego przekaźnika.Przycisk regulacji jest z boku fotela i dochodzi tam stałe napięcie zasilające. Przy grzaniu przednich foteli w OB też nie ma przekażnika

podłączenie przez przekaźnik

nie potrzeba jeżeli styki wyłącznika wytrzymają obciążenie (wyłącznik oryginalny jest do tego dostosowany). W oryginalnym wyłączniku jest podświetlenie i sygnalizacja działania, jaki Ty masz wyłącznik? Zdjęcie jest trochę niewyraźne.

#7 OFFLINE   lok4you

lok4you
  • 72 postów

Napisany 30 listopada 2011 - 21:45

Mam oryginalne guziki wydłubane z deski OB, troche zdurnialem bo jedni pisza ze przekazniki sa obowiazkowe bo sie popali wszystko a inni ze nie wiec jak jest w koncu ???

P.S. dodanie przekaznika chyba NIE zaszkodzi w niczym a to kosztuje grosze wiec lepiej dmuchac na zimne....

#8 OFFLINE   lok4you

lok4you
  • 72 postów

Napisany 30 listopada 2011 - 21:54

Gdzie mam sie podpiac z zasilaneim tych foteli tzn rozumiem ze + i - musza byc puszczone dosc grubymi kablami ale gdzie pod deska sie podlaczyc ????
Moze do zapalniczki ???

#9 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 01 grudnia 2011 - 08:55

Okazuje się, że strzeliłem babola jeśli chodzi o przekaźnik grzania fotela. Siuada ma kompletną rację, że go zwyczajnie nie ma. Jest co prawda w nowszych rocznikach wciśnięte w gąbkę siedziska coś co klika i wygląda jak przekaźnik ale jest to termoregulator. Tu się należą przeprosiny z mojej strony Adamowi.

#10 OFFLINE   OMEGATOR

OMEGATOR

OMEGOS CARAVANOS

• 722 postów
  • Silnik: 2.0i 8v C20NE

Napisany 01 grudnia 2011 - 18:49

Ja też mam w swojej Omie A fotele Recaro od B ale tylko z elektrycznym podnoszeniem/opuszczaniem. Masa jest podpięta pod śrube mocowania fotela {do podłogi} a + podpiełem pod skrzynke bezpieczników w miejsce podgrzewania foteli {działa tylko po stacyjce}.

P.S. Pod zapalniczke nie polecam bo potem jak coś tam podłączysz np.CB to możesz mieć zakłócenia .

#11 OFFLINE   ultimatum

ultimatum
  • 10 postów

Napisany 08 grudnia 2011 - 22:14

Witam

Kupiłem fotele z omegi C rok 2000,

Wstawiłem do B rok 1996 .

Czy da radę podłączyć podgrzewanie foteli kierowcy i pasażera.

Jeśli da radę to w jaki sposób można to zrobić?.

połączyłem tematy ,;kocyk

#12 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów

Napisany 08 grudnia 2011 - 22:35

Główna różnica w kwestii grzania jest taka, że w nowszych fotelach jest regulacja temperatury z konsoli realizowana za pomocą termoregulatora. W B jest zwykłe grzanie z termowyłącznikiem (co by się nie przepaliła).
Co za tym idzie o ile dobrze pamiętam to w BFL żeby działała mata przedniego fotela trzeba podłączyć 3 kable a w B tylko + i masę.

Schemat do B - na górze przód, na dole tył. Ale musisz szukać schematu do polifta i rzeźbić albo kable albo wywalić termoregulator i zastąpić czymś, żeby maty nie popalić.

Dodany obrazek

P.s. Mam prośbę. Zrób jak możesz fotkę szarego "przekaźnika" wciśniętego w gąbkę siedziska od spodu i wrzuć tutaj. To będzie najprawdopodobniej termoregulator. Chodzi również o ilość przewodów, które do niego idą.

#13 OFFLINE   ultimatum

ultimatum
  • 10 postów

Napisany 08 grudnia 2011 - 22:47

Będzie ciężko zrobić fotkę , bo fotele są zamontowane już, ale się postaram.

Z tego co pamiętam to fotelach idą 4 przewody do podgrzewania:

1. Pierwsza kostka
- brązowy
- czarny

2.Druga kostka
- siwo-żółty - nie jestem pewien czy to z kolorem siwym.
- siwo-zielony - nie jestem pewien czy to z kolorem siwym.

#14 OFFLINE   lok4you

lok4you
  • 72 postów

Napisany 12 grudnia 2011 - 19:26

Zmiana planu... rezygnuje z orginalnych przyciskow z OB ktore wlaczaja i wylaczaja podgrzewanie fotela i ide na totalna łatwizne - nie bede w ogole montowal guzików w desce ani w jej okolicach bo to rozbieranie i kombinowanie, wymyslilem ze guzik on-off od podgrzewanie zamontuje w fotelu jak na foto ponizej...

Guzik on-off chcialbym dac taki :

http://allegro.pl/pr...1993043889.html

Mam dwa pytania:
1. Taki guzik nada sie do włączania i wyłączania podgrzewania
2. musze dac przed tym guzikiem przekaznik i bezpiecznik ???

Dodam ze fotele bede montowane w LANOSIE wiec tam w ogole nie ma instalacji do czegos takiego - chce pociagnac kabel 4mm bezposrednio od akumulatora

Ktory ze schematów jest poprawny ???

#15 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 12 grudnia 2011 - 19:31

Ktory ze schematów

Drugi, bo jest zabezpieczenie z tym że schemat nie jest kompletny.
Pierwszy pod warunkiem dania zabezpieczenia i uwzględnieniem wytrzymałości przełącznika.

#16 OFFLINE   lok4you

lok4you
  • 72 postów

Napisany 13 grudnia 2011 - 01:11

co brakuje w schemacie nr 2 (ten z przekaxnikiem i bezpiecznikiem)
Jaki przekaźnik zastosowac i bezpiecznik ???
Podobno prąd z jednego fotela to ok 4A ale nie jestem pewien???

#17 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 13 grudnia 2011 - 07:38

co brakuje w schemacie nr 2

Jako schemat ideowy jest O.K, no może bezpiecznik dałbym pomiędzy matą,a przekaźnikiem. Ale to takie luźne dywagacje :)

Jaki przekaźnik zastosowac i bezpiecznik

Bezpiecznik może być 10A. Przekaźnik w zasadzie dowolny limit to te domniemane 4A.

#18 OFFLINE   kamil02052

kamil02052
  • 6 postów

Napisany 05 lutego 2012 - 19:27

niby w mojej omedze wlasciciel poprzedni mowil ze sa podgrzewane przednie fotele ale ja wogóle nie widze przycisku zadnego to jest 94 r 2.0 16v 136 koni wersja CD mam elektryczne fotele i skóra pełna wiec jak to jest z tymgrzaniem foteli
?

#19 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 05 lutego 2012 - 19:31

ale ja wogóle nie widze przycisku zadnego

Pierwszy po prawej i po lewej.

mowil ze sa podgrzewane przednie fotele

Może miał na myśli instalację.

#20 OFFLINE   seba1981

seba1981
  • 1 postów

Napisany 21 listopada 2013 - 11:37

witam Zając mam pytanie widze ze jestes w temacie kupiłem omege od kumpla 2000r 3.2 Automat i mam pytanie czy w siedzeniach z pamiecia jest cos takiego ze w momecie właczenia R wsteczny lusterka ustawiaja sie w innym połozeniu