Sterowanie , regulacja i podgrzewanie fotela recaro i seryjnego
Napisany 29 listopada 2011 - 21:07
Fotele pochodza z omegi B ale beda zamontowane w zupelnie innym samochodzie gdzie nie ma zadnych kabli ktore ida do foteli...
Zrobilem taki prosty schemat i prosilbym zeby ktos kumaty zedytowal moj rysunek i polaczyl kreskami jak maja isc kabelki - rysunek jest bardzo prosty a schematow nie umiem czytac za bardzo....
widze ze wszyscy ogladaja ale nikt nie podejmuje sie namalowania w pancie paru kresek łączących ten moj smieszny schetam, najgorzej z tym guzikiem - wychodza z niego 4 bolce i jak tam podlaczyc te kable z fotela do niego i jeszcze gdzie podac napiecie - masakra.....
Napisany 29 listopada 2011 - 21:14
Napisany 29 listopada 2011 - 21:45
Góra - dół po dsolidny + i tej samej grubości masę (konieczny w razie W bezpiecznik w linii). Musisz tylko je znaleść na aucie.
Napisany 29 listopada 2011 - 21:54
grzanie idzie po przekaźniku (wydaje mi się) na dodatek więc nie bardzo można je podpiąć bezpośrednio pod aku za pośrednictwem włącznika
jak Zając pisze , podłączenie przez przekaźnik , bez przekaźnika stopi się włącznik
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 30 listopada 2011 - 19:51
Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumialem ale zlukajcie schemat
Aha przekaznik i bezpiecznik od podgrzewanie ma byc PRZED guzikiem czy ZA ???
(guzika jeszcze nie sprawdzilem - jaki bolec za co odpowiada to co na schemacie jest to przykładowo)
Napisany 30 listopada 2011 - 20:06
nie potrzeba jeżeli styki wyłącznika wytrzymają obciążenie (wyłącznik oryginalny jest do tego dostosowany). W oryginalnym wyłączniku jest podświetlenie i sygnalizacja działania, jaki Ty masz wyłącznik? Zdjęcie jest trochę niewyraźne.podłączenie przez przekaźnik
Napisany 30 listopada 2011 - 21:45
P.S. dodanie przekaznika chyba NIE zaszkodzi w niczym a to kosztuje grosze wiec lepiej dmuchac na zimne....
Napisany 30 listopada 2011 - 21:54
Moze do zapalniczki ???
Napisany 01 grudnia 2011 - 08:55
Napisany 01 grudnia 2011 - 18:49
P.S. Pod zapalniczke nie polecam bo potem jak coś tam podłączysz np.CB to możesz mieć zakłócenia .
Napisany 08 grudnia 2011 - 22:14
Kupiłem fotele z omegi C rok 2000,
Wstawiłem do B rok 1996 .
Czy da radę podłączyć podgrzewanie foteli kierowcy i pasażera.
Jeśli da radę to w jaki sposób można to zrobić?.
połączyłem tematy ,;kocyk
Napisany 08 grudnia 2011 - 22:35
Co za tym idzie o ile dobrze pamiętam to w BFL żeby działała mata przedniego fotela trzeba podłączyć 3 kable a w B tylko + i masę.
Schemat do B - na górze przód, na dole tył. Ale musisz szukać schematu do polifta i rzeźbić albo kable albo wywalić termoregulator i zastąpić czymś, żeby maty nie popalić.

P.s. Mam prośbę. Zrób jak możesz fotkę szarego "przekaźnika" wciśniętego w gąbkę siedziska od spodu i wrzuć tutaj. To będzie najprawdopodobniej termoregulator. Chodzi również o ilość przewodów, które do niego idą.
Napisany 08 grudnia 2011 - 22:47
Z tego co pamiętam to fotelach idą 4 przewody do podgrzewania:
1. Pierwsza kostka
- brązowy
- czarny
2.Druga kostka
- siwo-żółty - nie jestem pewien czy to z kolorem siwym.
- siwo-zielony - nie jestem pewien czy to z kolorem siwym.
Napisany 12 grudnia 2011 - 19:26
Guzik on-off chcialbym dac taki :
http://allegro.pl/pr...1993043889.html
Mam dwa pytania:
1. Taki guzik nada sie do włączania i wyłączania podgrzewania
2. musze dac przed tym guzikiem przekaznik i bezpiecznik ???
Dodam ze fotele bede montowane w LANOSIE wiec tam w ogole nie ma instalacji do czegos takiego - chce pociagnac kabel 4mm bezposrednio od akumulatora
Ktory ze schematów jest poprawny ???
Napisany 12 grudnia 2011 - 19:31
Drugi, bo jest zabezpieczenie z tym że schemat nie jest kompletny.Ktory ze schematów
Pierwszy pod warunkiem dania zabezpieczenia i uwzględnieniem wytrzymałości przełącznika.
Napisany 13 grudnia 2011 - 01:11
Jaki przekaźnik zastosowac i bezpiecznik ???
Podobno prąd z jednego fotela to ok 4A ale nie jestem pewien???
Napisany 13 grudnia 2011 - 07:38
Jako schemat ideowy jest O.K, no może bezpiecznik dałbym pomiędzy matą,a przekaźnikiem. Ale to takie luźne dywagacjeco brakuje w schemacie nr 2

Bezpiecznik może być 10A. Przekaźnik w zasadzie dowolny limit to te domniemane 4A.Jaki przekaźnik zastosowac i bezpiecznik
Napisany 05 lutego 2012 - 19:27
?
Napisany 05 lutego 2012 - 19:31
Pierwszy po prawej i po lewej.ale ja wogóle nie widze przycisku zadnego
Może miał na myśli instalację.mowil ze sa podgrzewane przednie fotele
Napisany 21 listopada 2013 - 11:37